PDA

Zobacz pełną wersję : R18A2 przegrzewa się :(

maly74
16-03-19, 14:37
Witam
Wczoraj moje R18A2 mialo dziwną akcje...ogolnie rano auto bardzie ciężko odpalało po czym jak by nie bylo ssania obroty utrzymywały sie na okolo 500rpm i trzesło całym autem... po kilku minutach juz było OK,ale po przejechaniu 6-7km temperatura przekroczyla normę i zaczęła rosnąć! Oczywiście zjechalem na pobocze,zgasilem silnik i otworzyłem maske... niestety ani wentylatory nie pracowały,ani węże nie były jakieś MEGA gorące czy też napuchniete... odkrecilem po chwili korek chłodnicy ale stan płynu był w normie.... :/ odczekalem wiec az przestygnie i wróciłem do domu zeby go odstawić no i sytuacja się powtórzyła :( mimko wszystko auto juz odpalało prawidłowo i trzymało odpowiednie obroty biegu jałowego :/ ktoś ma może jakieś pomysły??? Czujnik temperatury uszkodzony???

maly74
16-03-19, 19:06
teraz bylem zobaczyc jak sprawa wyglada i raczej to uszkodzony czujnik...wczoraj wsiadalem w auto po 2-3 godzinach postoju wiec nie zwrocilem na to uwagi,ale dzisiaj po 24 godzinach kiedy silnik byl juz kompletnie zimny,włączyłem zapłon i poziom temperatury wskoczyl automatycznie na polowe skali czyli 90 stopni :confused: wychodzi wiec na to ze komputer odczytujac odpowiednia temperature wylacza automatycznie ssanie przez co rozruch jest ciezki... dobrze mysle czy sie myle???? pytanie tylko czy odpowiada za to czujnik w bloku czy w chłodnicy??? orietuje sie ktos moze???

kolejna sprawa...odłaczona kostka czujnika i pokazuje minimum temperatury ale dalej ciezko odpala...podpinam czujnik na nowo i pokazuje polowe temperatury a po odpaleniu co 2-3 sekundy wzrasta na skali..... ktos coś?????

szczepar
18-03-19, 11:51
Walnięty czujnik w chłodnicy daje następujące objawy :
- wszystko działa do czasu aż nagrzeje się płyn
- rzuca błedem czujnika i zapala sie kontrolka silnika po nagrzaniu
- temperatura na wskaźniku działa poprawnie.

Pamietaj ze czujnik w chłodnicy to DRUGI czujnik, ważniejszy jest ten w silniku to on odpowiada za bogatszą mieszankę na niskich obrotach (gdzie on jest dokładnie to nie wiem).