PDA

Zobacz pełną wersję : Świecący check engine, vsa oraz praca silnika w trybie serwisowym

paaawel55
20-02-19, 11:55
Witam Panie i Panowie i bardzo proszę o pomoc. Wczoraj wymieniałem sobie żarówki (schowek, bagażnik) w między czasie miałem wszystko otwarte itd itd, radio grało, że ogólnie padł mi akumulator do tego stopnia, że przy próbie odpalania wszystko mrugało jak w choince a auto nie odpaliło, podjąłem po chwili drugą próbę - znów choinka i dodatkowo jak poźniej zauważyłem spalił się bezpiecznik nr 14 (wymieniłem światło w schowku powróciło, reszta sprawna sprawdzona). Podpiąłem prostownik, naładowałem auto - odpaliło, ale wyskoczył błąd VSA i Check Engine (w sensie ikonka silnika bez napisu). Zrobiłem test sreberko - 0 błędów. Odpiąłem aku na noc i podłączyłem go do ładowania. Dziś podpiąłem naładowane aku - check świeci, VSA świeci, nawet nie trzeba odpalać bo wywala to na środkowym wyświetlaczu zaraz po włączeniu zapłonu. Po wrzuceniu biegu auto rusza przód i tył ale pracuje w trybie serwisowym do ok 4 tyś obrotów ... Pomocy !!!
Podmieniłem dziś aku - ta sama reakcja, wyjąłem bezpiecznik nr 15 (od vsa) vsa gaśnie i świeci tylko z boku licznika do tego wyłącza się wspomaganie itd ale auto nadal pracuje do 4 tyś obrotów i świeci ikona silnika. Rozpiąłem ponownie aku, powypinałem dostępne wtyczki, które powpinałem z powrotem, ponownie podpiąłem aku i dalej to samo.
Jedyne co robiłem przy aucie to przepychałem przewód do planowanego wzmacniacza wg instrukcji kolego Trafo gumą nad pedalem hamulca, lecz ja nie rozpinałem wtyczki od gazu bo mi ona nie przeszkadzała więc tu wszystko wykluczam. Bezpieczniki sprawdzone miernikiem w skrzynce pod maską i w kabinie - sprawne. Pomysłów brak a wiosna coraz bliżej ...