Zobacz pełną wersję : Tuleje wahacza przód i tył KOMPLET NOK ? --Regeneracja-- !!!
Czy jest jakaś firma co oferuje KOMPLET - chodzi mi o taki jakby zestaw wszystkich tuleji gumowo metalowych - na mocowanie wahaczy na przód i tył, firmy NOK ?
Chciałbym zrobić taką regenerację :) i wymienić wszytkie w swoim aucie ale nie wiem czy można dostać takei zestawy żeby wymienić je za jednym razem. No i ważne, żeby były dobrej firmy.
Idzie coś takiego skąś ogarnąć?
niema, trzeba pojedyńczo kupować najlepiej z aso :) ale sporo wychodzi za komplet :/
wczoraj jak wymieniałem amortyzatory to zauważyłem, że chyba cały tył mam do wymiany...
jakie kupić te tuleje żeby nie wysrały się po 10kkm...? Chcę wymienić wszystkie na raz.
szymon1777
05-10-08, 13:48
Z tego co wiem to polecane są tuleje firmy NOK. Zagadaj do tego faceta http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1738537 jeśli będzie miał to zapewne taniej niż w sklepie.
Czy wymieniając te tuleje jest problem z wciśnięciem ich później na swoje miejsce?
ja jak wymieniałem z rok temu tuleje na tyle to płaciłem w aso po 105 za sztukę i nie padły po 10000 :)
da się je wcisnąć ja zrobiłem to przy pomocy młotka i smaru weszło :D
jest też inny sposob na wciskanie.
tuleki do zamrażarki, troszke bendzyny i jesli mamy wyciągniety element to go DELIKATNIE podgrzać, zadużo niewolno bo przegrzejemy, myśle ze tak do 100stopni C nic im niebedzie, potem jakieś WD albo smar i wchodzą tuleki same bez pomocy młotka i innych bajerów.
a wyciąganie to najlepiej wybić wnętrze tulejki (stalowa rurka) a potem założyć brzeszczot przeciąć dużą rurke i wybić śrubokrętem:)
http://moto.allegro.pl/item447459899_tuleja_wahacz_tyl_honda_civic_i_crx_ japa_nok.html ja rozmawialem z gosciem z tego sklepu u niego mozesz kupic caly zestaw tuleji na przod i na tyl firmuy NOK, przod wychodzi 240zl za 6 tuleji a tyl 480zl za 16 tulei, pozdrawiam
http://moto.allegro.pl/item447459899_tuleja_wahacz_tyl_honda_civic_i_crx_ japa_nok.html ja rozmawialem z gosciem z tego sklepu u niego mozesz kupic caly zestaw tuleji na przod i na tyl firmuy NOK, przod wychodzi 240zl za 6 tuleji a tyl 480zl za 16 tulei, pozdrawiam
Dzięki Stary
Ale cena zaporowo przeje*ana :D
I tak wymienię, szkoda mi amortyzatorów teraz kiedy mam nowe... dzięki raz jeszcze.
a masz twarde zawieszenie?
mam zwykłe. W sobote zamonciłem nowe KYB. Spręzyny standard. Wszystko grzecznie.
Wielkie dzięki za to info...
Czegoś takiego właśnie szukałem.
Niestety hałas na poprzecznych nierównościach staje się uciążliwy :( więc wymianę chcę przeprowadzić jak najszybciej...
PS. W EJ9 jest taki problem, że na liście części zamiennych nie ma silentblock-ów (wg Hondy należy wymienić cały wahacz). W ASO udało mi się ustalić, że można je dobrać z innych modeli.
Czy mógłby ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
Będę wdzięczny za info.
W INTERCARS kupisz wszystkie, nie trzeba całego wahacza kupować. Większość tuleji kupisz też NOK.
Najważniejsze są własnie tej firmy. Ter mniejsze, np. na małym wahaczu nie muszą być "aż NOK". Wymieniałem zawieszenie ostatnio i je oglądałem, nie wystepują na nich jakieś kosmiczne naprężenia.
Najważniejsze wg mnie to "cukierki" i te przy mocowaniu amortyzatora do wahacza, ogólnie też te w poprzecznym wahaczu.
Zobacz mój temat, tam mam na ostatniej stronie większość tych tuleji ----> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=14210&page=7
Nok jest ok ale poza cukierkami przekonałem sie jak szybko sie rozrywają.
Cukierki NOK też są tragiczne - 15000 km i rozerwane (jazda normalna , po równych drogach i bez szaleństw) - zdecydowanie odrazadzam !!!!!. Tylko oryginały , inaczej będziesz wściekły jak ja i dwa razy zapłacisz za robotę :) NOK robił części do hondy ale cukierków akurat nie :)
Pożyjemy zobaczymy... ile użytkowników tyle zdań, z resztą jak zawsze i ze wszystkim :)
Ale dzięki za rady.
ps.
Jeszcze zależy jak zostały zamoncone te tuleje... mówię tu o dokręcaniu kiedy auto jest jeszcze na podnośniku naprzykład.
Każda wówczas się serdecznie wysra i po 10 km.
Ja tydzień temu wymieniłem cukierki (FEBI) i wszystkie wahacze jakaś firma totaro czy cos takiego;) +amortyzatory KYB i zobaczymy jak będzie mi się to sprawować....
W INTERCARS kupisz wszystkie, nie trzeba całego wahacza kupować. Większość tuleji kupisz też NOK.
Zobacz mój temat, tam mam na ostatniej stronie większość tych tuleji ----> http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=14210&page=7
Dzięki wielkie za odpowiedź...
A pamiętasz może ile Cię to w INTERCARS wyniosło? Zastanawiam co jeszcze uda mi się w tym sezonie zrobić (podliczając finanse)... Na pewno będzie jeszcze polerowanie przedniej szyby i wymiana lusterek coby przed porannym szronem zdążyć :)
Zastanawiam się jeszcze nad wymianą poduszek silnika (też o tym pisałeś)... Dzieki za poradnik z fotkami :)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=26867
Pozdrawiam!
skolopendra
15-10-08, 00:55
było juz opisywane milion razy wszystkie gumy tylko z ASO :mad:
było juz opisywane milion razy wszystkie gumy tylko z ASO :mad:
Niestety komplet gum w ASO będzie kosztował prawie tyle co cały wahacz:/
Dlatego szukam alternatywy...
PS. Topic jest świeży, jeszcze żyjący i co najważniejsze - dobrze nazwany. Jestem pewien, że temat poruszany był "milion razy" ale pewnie w większości pojawiał się w postach które nie "zwracają uwagi" przeglądając wyniki wyszukiwarki.
Dlatego w nim piszę...
Pozdrawiam!
Wszystkie gumy tylko z ASO kosztują tylko 1222,00 PLN. Własnie jestem po rozmowie z serwisem.
Wymiana dodatkowo w ASO 110,00 PLN za jeden cukierek, za resztę mniejszych - jedna strona = 150,00.
Mamy prosty rachunek:
Graty - 1222,00 PLN
Wymiana lewa strona - 260,00
Wymiana prawa strona - 260,00
Razem za graty i wymianę, jedyne: 1742,00 PLN
Kupiłem po rabacie w InterCars wszystkie NOK, za 16 sztuk zapłaciłem około 350,00.
Za drugie tyle mogę kupić prasę i samemu je wtłoczyć - 350,00
Różnica jest 1000 PLN. Dla mnie to dużo, dlatego nie zrobię tego w ASO, nawet jakby miały się wysrać dwa razy szybciej niż te z ASO.
Własnie jestem po rozmowie z serwisem.
[...]
Razem za graty i wymianę, jedyne: 1742,00 PLN
Właśnie dlatego wymiana w ASO nie wchodzi w grę...
Szczególnie kiedy pomyślę, że narzuty jakie stosują sięgają spokojnie kilkaset % :confused:
Nie należę do grona ludzi którzy wybierają najtańsze produkty, ale nie lubię również przepłacać i staram się szacować stosunek cena/jakość i brać oczywiście pod uwagę koszt całkowity. W przypadku tego produktu oferta ASO wypada dla mnie raczej miernie...
Pewnie gdyby koszt całości wahałby się na poziomie 500PLN to pewnie nie zastanawiałbym się tak bardzo, bo na tym poziomie dwukrotna różnica w cenie nie szokuje aż tak... Ale kiedy w perspektywie mam oszczędność 1000PLN to na pewno nie przejdę obok tego obojętnie. Szczególnie, że gumy NOK nie mają złej opinii (u większości użytkowników chyba raczej dobrą nawet).
Pozdro!
Ja Juz Sie Przekonałem Noki Szybko Padają A Teraz Jezdze Na Ted Gum Wzmocnionych Mam Nadzeje Ze Dłuzej Wytrzymają Narazie 2 Tys.km.są Troszke Mieksze Niz Nok Ale Nie Jest Zle Narazie Nie Pekaja Bo Są W Tulei Zalane Guma Dookoła.
Stanowczo Odradzam Cukierki Firmy Nok
skolopendra
15-10-08, 22:11
Ja Juz Sie Przekonałem Noki Szybko Padają A Teraz Jezdze Na Ted Gum Wzmocnionych Mam Nadzeje Ze Dłuzej Wytrzymają Narazie 2 Tys.km.są Troszke Mieksze Niz Nok Ale Nie Jest Zle Narazie Nie Pekaja Bo Są W Tulei Zalane Guma Dookoła.
jak by nie było nie sadze że pożyją długo :cool:
tak czy inaczej taka operacja kosztowała już więcej niż byś wymienił od razu na gumy z aso !
lecz nie Ty pierwszy i nie ostatni oszczędności szukać będziesz w zamiennikach
podsumowując lepiej odczekać dozbierać kasę i kupić oryginały
Czy cukierki da się wyjąć bez sciągania całego wahacza? Czy ten metalowy pręt mocujący wahacz do budy da się wyciągnąć? Czy cuierek ma tulejkę metalową zewnętrzną czy jest cały z gumy?
Czy cukierki da się wyjąć bez sciągania całego wahacza?
Cukierek przecież trzyma wahacz do powozia... raczej nie ma co rzeźbić. Zdejmuj bo potem będziesz klął, że niewygodnie.
Czy ten metalowy pręt mocujący wahacz do budy da się wyciągnąć?
Mówisz o cukierku cały czas? Jeśli tak to, zależy. Jak tuleja posypala się niczym domek w kosowie to tak, można. Pytanie po co?
Czy cuierek ma tulejkę metalową zewnętrzną czy jest cały z gumy?
mniejsze mają wewnątrz i na na zewnątrz. Cukierki mają zatopiony płaskownik w środku, a w zasadzie spłaszczoną rurkę. Całość siedzi w tuleji metalowej
Ja też się przekonałem, 30k km i tuleje Ted Gum się wysrały (3 szt przedni , dolny wahacz) Nie idźcie tą drogą!
Minęło 10 miesięcy od wymiany 16szt tulei na NOK. Przez ten okres zrobiłem jakieś 15kkm. Jeżdżę na zwykłych amortyzatorach (KYB gaz) oraz sprężynach Eibacha -30mmm. Żadna z wymienionych tulei nie jest naderwana czy pęknięta. Wsztstko sztywne jak należy.
Uważam, że na NOK nie można powiedzieć złego słowa, spisują się bez zastrzeżeń. Wszystkie trzymają fason. Dają radę nawet na zglebionym aucie.
sublove masz jakiś namiar na jakiś sklep najlepiej www gdzie można się zaopatrzyć w tuleje NOK, chodzi mi głównie o tuleje tylnych wahaczy nie licząc dużych cukierów? Tak żeby kupić wszystko na tył bez dużych cukierków (te mam z ASO) Szukałem ale wszędzie mają ted gum lub inny shit typu JC
Tak dla info, za 6 tulejek dolnego, przedniego wahacza, tzn po trzy na każdy wahacz zapłaciłem w ASO w Opolu 500pln z rabatem :(
sublove masz jakiś namiar na jakiś sklep najlepiej www gdzie można się zaopatrzyć w tuleje NOK, chodzi mi głównie o tuleje tylnych wahaczy nie licząc dużych cukierów? Tak żeby kupić wszystko na tył bez dużych cukierków (te mam z ASO) Szukałem ale wszędzie mają ted gum lub inny shit typu JC
Tak dla info, za 6 tulejek dolnego, przedniego wahacza, tzn po trzy na każdy wahacz zapłaciłem w ASO w Opolu 500pln z rabatem :(
Też chętnie zakupił bym cały tył bez cukierków :)
Wszystkie NOKi kupiłem w Intercarsie w Warszawie. Nie zawsze mają na stanie ale najwyżej sprowadzą. Jak nie to pytajcie w innych sklepach, poprostu czasem nie mają na to stanów utrzymywanych ale dostęp do tych części jest, nie ma co przesadzać ;)
Kiedyś miałem rabat w IC, teraz trochę inaczej to wygląda i niestety się źródło wyczerpało :(
Ew. upolujcie kogoś na allegro, jak nie ma w ofercie to może sprowadzi i Wam sprzeda.