Zobacz pełną wersję : Jak samemu zregenerować felgi aluminiowe ?
Kto z Was wie, jak krok po kroku samemu zregenerować felgi aluminiowe, które mają zadrapania, nieliczne,drobne ubytki oraz przydałoby się je pomalować.
Chciałbym to zrobić samemu, jednak nie mam pojęcia jak się to robi po kolei
FullMaverick
26-09-08, 07:27
Generalnie przed malowaniem przydałoby się je wypiaskować.
Generalnie przed malowaniem przydałoby się je wypiaskować.
To ja wiem :) Ale co zrobić żeby pozbyć się lekkich uszczerbków na rancie i td.
Chciałbym instrukcję krok po kroku
Witam ja u siebie robiłem podobny zabieg tzn.polerowałem rant na lustro i przy tym od razu usunołem zadrapania z krawężników.po czym srodek pomalowałem .Napisz co ty chcesz dokładnie ze swoimi zrobic to postaram sie pomóc
Zalezy jak bardzo "sam" chcesz to zrobic:) Bo zakladam ze nie masz sprzetu do piaskowania, ani kompresora do malowania.
Jesli chodzi o ranty przytarte o kraweznik to mozna to wygladzic papierem sciernym o gradacji 100, i potem stopniowo do np 400.
Jezeli chcesz to zrobic zupelnie po kosztach (ale nie oszukujmy sie ze ucierpi na tym jakosc) i bedziesz malowal lakierem w sprayu to potrzebujesz podklad, baze (czyli kulor:P) i na to lakier bezbarwny.
Jesli bedziesz lakierowal sprayem to nie widze sensu piaskowania - raczej bym cala felge zmatowil papierem sciernym o ile pamietam 400 albo 600.
Bardzo wazne zeby dobrze odtluscic powierzchnie przed lakierowaniem.
Jesli masz dostep do kompresora to wiadomo - zamiast sprayem, lakierem z pistoletu.
szymon1777
26-09-08, 16:39
napewno nie maluj spreyami bo później jak się zabrudzą to ich nie domyjesz
Żeby to ogarnąć na przyzwoitym poziomie najlepiej zdjąć opony. Jeśli te uszkodzenia są małe i słabo widoczne wystarczy je wyrównać papierem ściernym, jeśli są już jakieś ubytki to trzeba je szpachlować. Istnieją takie specjalne metalicze przeznaczone właśnie do uzupełniania tego typu ubytków. No chyba, że umiesz spawać aluminium. Do tego będziesz potrzebował papieru ściernego 240 do zdarcia starej farby. Potem trzeba wygładzić całą powierzchnie papierem 1000 lub jeszcze drobniejszym. Następnie musisz mieć denaturat i całkowicie odtłuścić każdy zakamarek (ponowne dotknięcie paluchami może spowodować odpadanie farby). Do tego jakiś podkład do aluminium 2-3 spraje, kolorek 2 puszki i 2 bezbarwnego. Na koniec jakaś pasta polerska no i oczywiście coś czym to można wypolerować (jakieś końcówki i maszynka). Na koniec oczywiście przydało by się wyważyć od nowa felgi.
Koszta?
Szpachla 25zł
Różnej maści papiery ok 15zł
Wszystkie lakiery ok 80-100pln
Usługa zdjęcia opon i wyważenia felg i ponowne założenie 80 pln
Pasta polerska 15zł
Gąbka do polerowania ok 20 pln.
Daje to jakieś 250 pln. Optymistyczna wersja 150 - 180. Do tego dolicz długie godziny pracy. A efekt może być mierny.
Drugi sposób: Zrobić po łebkach: Lakier bezbarwny, papiery 2000, pasta do polerki i końcówka. Matujesz lakier kładziesz nowy bezbarwny polerka i koniec tematu. koszt ok 100 pln.
Trzeci sposób: Dać to profesjonalnej filmie. Kosztuje to 80-100 pln za sztukę (piaskują, wypełniają ubytki spawarką i co najważniejsze malują proszkowo - najlepszą z metod.) Nie trwa to zbyt długo może ze dwa dni jak nie ma ogromnych kolejek. Daje Ci to jakieś 320 - 400 złotówek. Do tego masz pewność, że jest wszystko zrobione jak należy.
Moja rada: Daj na razie sobie z tym na luz i przy zmianie opon z zimowych na letnie daj na regeneracje firmie.
dzięki za rady, chyba dam do zakładu, żeby zrobili to profesjonalnie ale dopiero na zimę.
Polecałbym na wiosnę. Dajesz na regeneracje, zakładają na nie letnie oponki potem na autko i oszczędzasz na zmianie kół:)
Polecałbym na wiosnę. Dajesz na regeneracje, zakładają na nie letnie oponki potem na autko i oszczędzasz na zmianie kół:)
Akurat w moim przypadku nie ma znaczenia, bo mam stalówki z zimówkami
pytanie chyba pokrewne :)
Jak uważacie?? za piaskowanie i palowanie Najprościej mówiąc pełna regeneracja stalówek w cenie 250 zł za komplet to dużo ??
Pytam bo się nie znam na cenniku takich usług a nowe widzę że gonią po allegro w cenach 320~350 zł
dz.W
Nie to niezbyt drogo. Zadaj sobie pytanie czy warto? Ja bym zbierał na alu. Za 250 masz jedną alufelgę 15''.
Nie to niezbyt drogo. Zadaj sobie pytanie czy warto? Ja bym zbierał na alu. Za 250 masz jedną alufelgę 15''.
za 250zł to jeżeli kupi nowe to raczej nie bedzie nic dobrego (czyt=znanego i wytrzymałęgo i lekkiego)
jak kupi używki to nie wiadomo w jakim stanie
jak ma dobre fele to warto je odnowic-koszt w wawie w porzadnym (sprawdzonym zakłądzie ) to 410zł z 4szt
jak moze taniej to wydaje mi sie ze sie oplaca
mozna też to zrobic samemu-opisywałem juz i były zdjecia jak wyszło-ale to bedzie efekt na 2 sezony max wiec lepiej oddac do renowacji.