PDA

Zobacz pełną wersję : (1.8)Problem z odpalaniem na zimnym silniku

mmimia
29-11-18, 17:00
Witam,
przyszły zimne dni i moja honda ma problemy z odpalaniem.
Dzisiaj rano musiałem ją dosyć długo kręcić,ale w końcu odpaliła.
Myślałem, że to przez akumulator,bo (jak dla mnie) jakoś słabo kręciła.
Natomiast po pracy, wsiadam odpalam i tutaj szok: tak jakby chciała odpalić, obroty podskoczyły na 700/800rpm i zdechła 🙄 Za drugim razem od strzała, więc to raczej nie akumulator,bo kręciła.
Jeszcze dodam, że podczas dnia deszczowego (cały dzień lało, duża wilgoć) stało się to samo co dzisiaj po pracy.

Macie jakieś pomysły?

P.S tak przy okazji- da się jakoś sprawdzić datę produkcji akumulatora? Jest oryginalny hondy i się zastanawiam czy nie od nowości...

lukashh
30-11-18, 16:42
a może po prostu w drodze do pracy się podładował... a druga sprawa że w nocy było pewnie zimniej niż w ciągu dnia. Inna sprawa to sprawdź klemy / przewód masowy czy nie ma luzów, lub czy styk nie jst zaśniedziały.

mmimia
30-11-18, 18:59
No właśnie dziwna sprawa,bo dzisiaj z rana było -8°C i od strzała, po pracy również... Klemy, przewód od masy ok,bo ostatnio wyciągałem aku.
Jak na razie obserwuje co będzie dalej się działo.

lukashh
03-12-18, 10:11
hmm to skoro aku jest OK i masa też w porządku... to może zaczyna świrować czujnik położenia wału korbowego (taka szybka luźna myśl.. może mnie ktoś poprawi). Jeśli to czujnik, to usterka powinna się nasilać (aż do momentu jak zupełnie przestanie odpalać)

szczepar
03-12-18, 10:56
Mi wielokrotnie Honda nie odpala od 1 strzała, zwyczajnie przestalem sie tym przejmowac.
Naciskam Start 1 sekunde, puszczam i znowu 1 sekunde i zapala :) - próba piłowania na rozruszniku daje gorsze efekty - lepiej 2 raz po 1 sekunde.
Mozliwe ze to czujnik wału, bo czasami silnik potrafi zlapac jakiś dziwnych niskich obrotow na luzie na sekundę (tak raz na miesiąc) (nie jest to związane z przepustnicą, czy gazem)

mmimia
03-12-18, 18:08
Może to głupie,ale teraz czekam do momentu aż nie słychać pompy(wtrysków?) i odpala nawet przy -10 od strzała 😀

lukashh
04-12-18, 09:07
w VI genie tak miałem.. że jak nie pyknął przekaźnik i nie zgasła kontrolka od immo, to też się tak działo :) a wystarczyło zaczekać 2 sekundy i paliła od dotyku bez względu na temp.

mmimia
04-12-18, 21:54
Dokładnie tak ! Może to jakieś zabezpieczenie? Nie mam pojęcia,ale skoro 2/3 sekundy trzeba poczekać i odpala od razu to chyba nie ma się co przejmować?:)

Banditwo
28-12-18, 22:34
A ja zauważyłem dziwną sprawę z odpalaniem, normalnie auto pali od strzała w sekundę ale, wystarczy że mam włączony nawiew na szybę przednią i dziwnie wtedy nie pali od razu tylko trzeba chwilę zakręcić, tak z 3 sekundy. Jakby z oporem odpalała.

mateusz199
29-12-18, 12:06
ciężko kręci bo bardzo możliwe, ze załączoną masz klime i sprężarka stawia opór. Pewnie do regeneracji. Poszukaj na forum regeneracja sprężarki klimy.

kusiu
29-12-18, 17:42
A ja zauważyłem dziwną sprawę z odpalaniem, normalnie auto pali od strzała w sekundę ale, wystarczy że mam włączony nawiew na szybę przednią i dziwnie wtedy nie pali od razu tylko trzeba chwilę zakręcić, tak z 3 sekundy. Jakby z oporem odpalała. To tak jak by przed odpalaniem włączyć światła, mijania, drogowe, radio.. Jest to normalne zjawisko, przed wyłączeniem silnika wyłącz wszystkie urządzenia a podczas odpalania nic nie uruchamiaj.

Banditwo
29-12-18, 20:29
To tak jak by przed odpalaniem włączyć światła, mijania, drogowe, radio.. Jest to normalne zjawisko, przed wyłączeniem silnika wyłącz wszystkie urządzenia a podczas odpalania nic nie uruchamiaj.

Dlatego tak właśnie robię, poza wentylatorem ewentualnie radiem wszystko mam wyłączone, no chyba że się zapomnę.
Ale tak poza tym pali bez problemu.

mmimia
04-01-19, 21:43
U mnie samo przeszło 😂 Nigdy nie wyłączam nawiewu(bez klimy) i radia :)

ratajj
11-03-19, 10:56
Witajcie,
Chciałbym podłączyć się również do tematu, otóż:
- mniej więcej od listopada moja Hancia nie odpala już od strzału - trzeba chwilkę pokręcić rozrusznikiem,
- wcześniej nie było z tym żadnych problemów - czy były włączone światła, klima, nadmuch na przednią szybę - odpalała bez problemu,
- na początek sprawdziłem akumulator, wymieniłem świece,
- co śmieszne problemy występują tylko wyłącznie jak samochód dużej postoi (ok. dnia), a gdy na przykład wracam do samochodu po 2-4 godzinach odpala za pierwszym razem.

Jakieś propozycje co sprawdzić mogę jeszcze? Czy jest sens jechać na podłączenie pod komputer? Może czas najwyższy zainteresować się filtrem paliwa i pompą?

Pozdrawiam,
Michał