PDA

Zobacz pełną wersję : B20 Vtec - budowa od zera, z czym to się je?

mały_miszcz
14-10-18, 18:16
Witam Panowie,

Potrzebuje wszystkich informacji na temat budowy B20 z vitkiem.
Aktualnie siedzi B16A1 w moim Ej2, ale z racji stukotu panewki odechcialo mi sie żyć, wiec sprzedaje nerke zeby ją ratować. Jakoś.

1. Co jest potrzebne? Jakie części?
2. Jak wychodzi to cenowo w stosunku do kompletnego remontu B16?
3. Wytrzymałość bloku B20 w stosunku do B16?
4. Jakich B20 szukać? Kompletnych i na chodzie czy wystarczy goly slupek?
5. Wady i zalety B20 Vtec?

Auto ma przeznaczenie miejskie, codzienny użytek. Jazda raczej spokojna, ale lubie czasem pocisnąć.

kazik2_h9w3
14-10-18, 18:23
Pierwszy plus to Nm
W porownaniu do b16 jest przepaść

Vajrus11
14-10-18, 18:46
1. Nie wiem czy jest dozwolone wklejanie linków z innych stronek ale ja posiłkowałem się tym https://honda-tech.com/forums/all-motor-naturally-aspirated-44/how-build-%22reliable%22-lsvtec-b20vtec-1676914/
2. Jeżeli mówimy o wszystkim seryjnym to wyjdzie mniej niż kapitalka b16 po panewce.
3. I tu temat rzeka ponieważ dużo osób napisze tobie że tuleje słabe, że wał do dupy, że pakuj k20. Na hondatechu gdzieś w starych projektach jest projekt od RMS na ich wałeczkach m24xx legitymujący się mocą ponad 270hp na seryjnych tulejach i był bardzo mocno upalany po torach. Jeden znajomy od nas ze Szczecina ma CRXa b20 też na tych wałkach z kołkami 260hp i nic od 3 lat się nie dzieje chodź ostatnie 1.5roku auto więcej stoi niż jeździ a jak jeździ to tak aby auto się nie zastało. Dla mnie zależy to od tego kto to składał, kto stroił i przede wszystkim na jakich częściach zostanie to poskładane. Kolegi znajomy ma ponad 300 konne b20 w n/a i jak usłyszałem o tym co tam jest wsadzone to o połowie rzeczy typu hybryda głowicy czy inne tego typu rzeczy nie miałem bladego pojęcia :D
4. b20 goły słupek.
5. Zalety spory moment od dołu, i masz możliwości na zaś. Wady może to że raczej na wszystkim seryjnym raczej nie pokręcisz za wysoko.