PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie części? Oraz parę pytań odnośnie EP3...

Bartas44
17-09-18, 17:07
Czołem!

Wątek dotyczy Type-R EP3 z 2002 roku. Chciałbym się Was koledzy poradzić w pewnych kwestiach, a zacznę od źródła części do Hondy. Dla przejrzystości, zorganizuję pytania w podpunkty:

1) Gdzie zaopatrujecie się w OE / OEM-owe części do swoich aut? A szczególnie do modelu Type-R EP3 ? Głównie chodzi mi o takie rzeczy jak łączniki stabilizatorów, tarcze hamulcowe, klocki, tuleje wahaczy itp. itd.
2) czy ktoś może wypowiedzieć się na temat różnicy między klockami seryjnymi - oryginalnymi, a Ferodo DS2500 ?
3) ile płynu hamulcowego wchodzi do układu hamulców oraz do układu wyciskowego sprzęgła? Niestety, nie znalazłem tych informacji w książce serwisowej.
4) Czy ktoś z Was dokonywał modyfikacji w postaci zmiany zacisków hamulcowych na wydajniejsze? Bądź dalej idące zmiany w układzie hamulcowym? Chciałbym wzmocnić ten element i poradzić się co do doboru konfiguracji.
5) Jakie opony polecacie? Tutaj oczywiście dużą rolę gra budżet. Obecnie stoi na Bridgestone RE050A. Są wypasione, ale już zużyte, i niestety na dzień dzisiejszy nie stać mnie na taki nowy komplet.

Dziękuję i pozdrawiam!
- Bartas

mały_miszcz
18-09-18, 18:26
1. Haparts - nawet jesli nie maja na stronie warto napisac.
lub jarusnet. Tez warto sie kontaktowac bo zalatwia rzeczy ktorych dostac ciezko.

Grzybohun94
18-09-18, 21:19
1 - chaves lub modified.pl (ta sama persona)
2 - nie, ale ferodo DS Performance dają sobie świetnie radę, kosztem zużycia (do wymiany po 40k km u mnie)
3 - około 1l z tego co się orientuję, ale nie dam ręki uciąć
4 - wielu ludzi. Często gęsto zaciski 320mm 2tł z Accorda są zakładane, a jak one nie dają rady to odwiedź np k-system pro - oni mają gotowe rozwiązania do EP3, 4 tłoczki na przód i powiększenie tylnych hebli z 260mm do 308mm
5 - nie wiem, serio... Michelin pilot sport 4? Pirelli p zero nero? potenza Re002? contiSportContact?

Bartas44
20-09-18, 12:38
Dzięki wielkie Panowie. Pytanko, tarcza hamulcowa ATE: http://jdmshop.eu/czesci-Honda/czesci-honda-civic/Honda-Civic-7g/Honda-Civic-7g-hamulce/Honda-Civic-7g-o%C5%9B-przednia/Tarcze-hamulcowe-honda-24.0121-0105.1

Da radę? Używał ktoś tego?

Grzybohun94
20-09-18, 14:41
To co podesłałeś nie pasuje do ep3.

Ja mialem Rotingery HP gładkie i złego słowa nie powiem, poza tym ze szybko się zużywają. Kosztowały jakoś 350 za kpl. Teraz kupiłem Zimmermanny za 315pln i myślę że to są optymalne tarcze

3ndriu
20-09-18, 17:57
Ja mam gładkie ATE do EP3 i do tego Ferodo DS Performance. Trudno mi powiedzieć coś o samej tarczy, ale taki zestaw hamuje przyzwoicie (warunki uliczne, na torze nie byłem). Natomiast hamulce piszczą przy lekkim hamowaniu i grzeją się dosyć mocno.

Bartas44
21-09-18, 15:42
Dzieki Panowie!