Zobacz pełną wersję : Ulterek, ale zbyt cichy
Otóż parę dni wstecz sprezentowałem Hani ulterka pod model. Miał ładnie, delikatnie mruczeć, a tu zonk-cisza jak makiem zasiał. Wcześniej miałem taki tłumiczek w punto i bardzo ładnie mruczał, a w Hani chyba ciszej niż na seryjnym.
I moje pytanko co można zrobić żeby wydostać z niego troszkę basiku, oczywiście bez wymiany całego układu.
Wiertarka i wiercisz otwory na calej dlugosci tlumika
Wiertarka i wiercisz otwory na calej dlugosci tlumika
Ale z Ciebie brutal :P
Na poważnie to dziwna sprawa, może wadliwy jakiś :roll:
ja bym niewiercił. lepiej rozciąć wybebeszyć i zaspawać
JA tez bym wybebeszyl raczej. Wyciagnol caly material do wytlumiania i zostawil same rurki siateczkowe. Wtdy bedziesz mial ladny pomrok :)
Pozdro SAJENS
co wy gadacie za głupoty...
dareka ile masz tlumików środkowych , masz pewnie jeszcze kata...
Musisz z czegoś zrezygnować. Najlepiej zostawić jeden malutki przelotowy i końckową puszkę a wywalić kata bo on najbardziej tłumi.
Narazie napisz co tam masz dokładnie pod autem :)
Ale to nie jest normalne. Ile ten supertłumik kosztuje ze trzeba jeszcze tak się bawić?
Moj post to byl zart. Poczytajcie sobie f.t.pl bo tam bylo wielu takich co mysleli jak zwiekszyc glosnosc, najelpsza metdoa - wymienia sie wiecej elementow/caly uklad. A takie zabawy to rzezbienie w gownie, chlopak kupil tlumik nie po to zeby go rozbierac
Kurde nie wiem, chyba wszystko co ma seryjnie bo na 100% nie miał nic grzebane.
Ale jak zapaliłem go bez końcowego tłumika to chodził jak powinien.
to zrób prostą rurę od katalizatora bez tłumików środkowych , najlepiej troche większą niż była (powiedz jaki masz silnik, auto dokladnie zanim będziesz dobierał rury) i na końcu zainstaluj ten tłumik.
EDIT:
Chyba że sprzedaj ten tłumik i przyspawaj sobie końcówkę :roll: Ale wierz mi takie warczenie jest fajne na krótka metę a warczący wydech który nie daje mocy a jednyne jego zadanie to warczenie to maksymalna kicha :evil: Kiedyś tak miałem i bardzo się tego wstydze...
dareka2, a może jakieś dzień dobry chociaż?
Co do pytania: jak ja wybebeszyłem kata to się zrobił głośniejszy. Ale akurat mnie to przeszkadza, więc sobie zamiast kata rezonans z MG wstawiam...
A właśnie, jeśli chę wstawić nową rurę w wydech (za tłumikiem środkowym), a na końcu mam M-techa, to jaki rozmiar wstawić? 55mm, jak w M-techu? Silniczek D16Z6.
Oj jaki brak kultury z mojej strony
Dzień Dobry
Mam coupe 5 gen silnik 1.6 v-tec D16Z9
Witamy sie w innym watku, ale to taki drobny szczegol...
ledwo się chłopak pojawił i już go zjechali. trochę tolerancji geje ;)
cze dareka
ledwo się chłopak pojawił i już go zjechali. trochę tolerancji geje
Kto zjechal?
ledwo się chłopak pojawił i już go zjechali. trochę tolerancji geje
Kto zjechal?
no havok i ty delikatnie coprawda ale odrazu jakieś "ale"
no tam jest jakis VTEC więc jak chcesz moc maksymalną lepszą to warto pomierzyć pod krzywki vtecowe. A jak chceśz mieć elastyczność to trzeba to jakoś wypośrodkować. Lepiej zawsze oddawać specjalistom ;)
pojeździj troche - po kilkuset km tłumik sie troche przepali i na pewno bedzie głośniejszy - przynajmniej tak jest z ulterami
Skleroza chlopaki.
dareka1 swego czasu na naszym forum jeszcze na tuning.pl przez tydzien dowiadywal sie o tlumik. Kojarzycie? :)
No i wzial u mnei dedykowanego czyli na seryjnym ukladzie wydechowym nei bedzie on ryczal bo by nie mial atestu. Proste.
Moja rada dareka to wywal tlumik srodkowy i kata a uzyskasz kompromis miedzy warczeniem a komfortem jazdy. Wybebeszac bym go nei wybebeszal bo bedzie wyl! a to boli po 2-5 minutach 120-140km/h na budziku
jak wywalisz wszystko bedzie glosno . najpierw wytni srodkowy powinno byc akurat . a jak bedzie za cicho to wywal kata wtedy bedzie naprawde glosno . :D
Masz dedykowanego ultera i probowales tego czy tak sobie sadzisz na podstawie doswiadczenia z tlumikami "sportowymi" swojego badz innych?
Wnioskuje raczej to drugie.
Mam ten sam silnik co dareka. Wydech pelen przelot. Ten sam tlumik tyle ze w wersji DUET i naprawde nei jest glosno, ba czasem chcialbym troche glosniej ale jak jade gdzies dluzej to dziekuje ze nie jest glosniejszy bo bym sie denerwowal jak kiedys przy "sportowym" tlumiku :?
pojeździj troche - po kilkuset km tłumik sie troche przepali i na pewno bedzie głośniejszy - przynajmniej tak jest z ulterami
dokładnie, tak jest z większością tłumików
ale nie zrobi sie z cichutkiego ryczacy. Bedzie deliaktna roznica. Sprawdzilem ;)
No właśnie nie jestem taki nowy tylko częściej przeglądam forum niż zadaje pytania :lol: