Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Strzelanie/stuki po wymianie wahacza

yaca78
29-08-18, 17:05
Dzień dobry,
Mam problem, wymieniono mi właśnie wahacz w związku z wybitym sworzniem, po wymianie mam dziwny objaw: podczas kręcenia kołami na postoju lub w czasie wolnego manewrowania na parkingu słychać dziwne "strzały" z okolic prawego przedniego koła (w tym był wymieniony wahacz). Słychać jakby podczas skręcania coś się naprężało i strzelało. Wymieniono w ostatnim czasie: górne mocowanie amortyzatora z łożyskiem, łączniki stabilizatora, tuleje stabilizatora. Gość, który mi wymieniał wahacz stwierdził, że wszystko jest w porządku i nie wie, skąd to strzela. Pojeździłem trochę i stukanie(strzelanie) słychać równie w trakcie szybszej jazdy kiedy skręcam kierownicą oraz przy hamowaniu i przyspieszaniu.
Czy jest możliwe, że podczas wymiany wahacza zostało coś uszkodzone/przesunięte w kolumnie macphersona albo w łożysku kolumny, albo np. przesunęła się sprężyna w mocowaniu?

lukasnld
29-08-18, 18:16
Mi tak strzelało po wymianie łożyska amortyzatora. Niech ktoś kręci kierownicą a Ty obserwuj sprężyny. Może sprężyna nie chodzi w łożysku. Wachacz nie ma nic do naprężeń sprężyn a jedynie wybity przegub wachacza będzie się tłuc

yaca78
30-08-18, 10:15
Dzisiaj u mechanika podnieśliśmy auto, poruszałem energicznie całą kolumną macphersona i po opuszczeniu auta strzały zniknęły. Za to pojawił się luz na górnym mocowaniu amortyzatora. Po dociągnięciu nakrętki wszystko wróciło do normy, nic nie wali, nie strzela, igła. Problem polegał na tym, nakrętka była niedociągnięta podczas wymiany łożyska, podczas wymiany wahacza cała kolumna krzywo ułożyła się w górnym mocowaniu i stąd te strzały. Po ponownym ułożeniu kolumny i dociągnięciu nakrętki luzy zniknęły. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

seba_now
11-09-18, 17:08
W moim aucie zostały wymienione amortyzatory i wydaje mi się że mam ten sam problem. Czy dociągnąć trzeba nakrętkę oznaczoną numerem 13 na poniższym obrazku?
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/d290118ef41d922816269aa414e5208f-1056x526.gif

Czy aby dociągnąć nakrętkę trzeba wyciągać całą kolumnę?

pablo.see
11-09-18, 21:51
Sprawdź lepiej czy średnica końcówki amortyzatora (tam gdzie jest gwint) jest taka sama jak otwór w łożysku.

lukasnld
12-09-18, 17:00
Tak to ta "13" . Demontujesz wycieczki i plastik pod nimi i masz dostęp

viwaldi
19-09-18, 12:00
Dzisiaj u mechanika podnieśliśmy auto, poruszałem energicznie całą kolumną macphersona i po opuszczeniu auta strzały zniknęły. Za to pojawił się luz na górnym mocowaniu amortyzatora. Po dociągnięciu nakrętki wszystko wróciło do normy, nic nie wali, nie strzela, igła. Problem polegał na tym, nakrętka była niedociągnięta podczas wymiany łożyska, podczas wymiany wahacza cała kolumna krzywo ułożyła się w górnym mocowaniu i stąd te strzały. Po ponownym ułożeniu kolumny i dociągnięciu nakrętki luzy zniknęły. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

i u mnie były identyczne objawy po wymianie całej kolumny MacPersona (OEM HONDA mocowanie, OEM HONDA łożysko, OEM HONDA odboje i osłona i amortyzator SACHS). Robiłem w ASO Gdańsk i dzisiaj panowie w ramach reklamacji odkręcili i skręcili jeszcze raz i jest ciszaaaa. Co ciekawe jednocześnie też tak jak Ty miałem wymieniany wahacz.

pablo.see
19-09-18, 15:02
Czyli trzeb skręcać jak samochód stoi na kołach?

mloodzian
19-09-18, 21:27
zawias skręca sie pod obciążeniem auta albo można podnosnikiem unieść sam wachacz żeby zasymulować obciazenie auta i wtedy przykręcać