Zobacz pełną wersję : Modyfikacje silnika D14Z6
Witam. Nie znalazłem na forum zbyt dużo tematów dotyczących modyfikacji silnika D14Z6 (są nowe wątki lecz bez odpowiedzi) więc otworzyłem ten wątek. Mianowicie. Czy pasuje kolektor dolotowy z D16Z6/D15B7? Czy kolektor wydechowy z D16Z6 będzie pasował?(sonda przy katalizatorze usunięta).Czy istnieje możliwość zrobienia mini-me? Może jakiś ostrzejszy wałek pasuje z innej D-Serii? Istnieje możliwość swapu na jakieś B18C4,B16A2 lub D16Z6? Czy elektronika na to nie pozwala? Wiem że modzenie w tym silniku jest nieopłacalne ale na dzień dzisiejszy nie chce robić swapu na coś mocniejszego. Ogółem chciałbym zebrać informacje na temat modzenia tego silnika w tym wątku.
Pytanie zasadnicze jak już ktoś pisał w nie jednym temacie po co pakować kasę w coś nie rozwojowego...z 90 qni wyjdzie po wszystkim ze 110 i dalej będzie to tylko 1.4 za cenę modów zakup se chociaż jakieś d15 bo d16 zazwyczaj remont z wejścia i wtedy można coś tam myśleć o modzeniu a tematów z modziem d14 było kilka i każdy kończył się swapem na d15 16 albo od razu b serią także pomyśl czy warto...
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Rozumiem wszystko. Ale czy można zrobić swap z D14Z6 na powiedzmy D16Z6 i inne w EP1? Będzie to wszystko współgrało ze sobą?
Spodziewałem się większej ilości odpowiedzi
chyba Ci już kolega wyżej odpowiedział.
Z resztą sa wakacje to o co masz pretensje ?
Temat był tyle razy już ruszany że nie ma co się dziwić że nikt nie chce się wypowiadać każdy jeden kończy się tak jak pisałem wcześniej co do zmiany na d16 będzie wszystko działać jeżeli zakupisz kompletny SWAP najlepiej z wiązka jeżeli nie chcesz się bawić w kabelki
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
chyba Ci już kolega wyżej odpowiedział.
Z resztą sa wakacje to o co masz pretensje ?
Nie, nie odpowiedział. Pytałem się GŁÓWNIE o mody co pasuje P&P. Co z tego że na forum są tego typu tematy ale bez odpowiedzi? Wystarczy czytać ze zrozumieniem. A no tak bo wszyscy forumowicze ulatniają się na dwa miesiące i żyją bez internetu. Przez takie osoby jak wy tworzy się właśnie offtop.Byle odpowiedzieć byle co. Zero konkretów. Nie mam zamiaru zmieniać silnika na dzień dzisiejszy więc interesują Mnie TYLKO mody obecnego silnika.
mały_miszcz
09-08-18, 18:46
Z podstawowych rzeczy mozesz usprawnić dolot, czyli wymienic filtr powietrza na stożkowy, wyebac tube rezonansowa jesli jest i nawet Ci sie dzwiek silnika zmieni na bardziej rasowy.
Nastepnie mozesz zajac sie wydechem czyli wywalic katalizator chyba ze masz sonde lambde za katem to juz gorzej ale pewnie da sie to ogarnac, mozesz poszukac kolektora wydechowego o poszerzonych kanalach do Dserii - moze znajdziesz jakiegos chinczyka, ktorys bedzie pasowal na pewno, dalej mozesz wymienic caly wydech na taki z kwasowki - np. 2 cale lub wiecej ale nie za duzo, i tlumik koncowy np. Apexi albo Mugen, albo OBX, albo Mtech na zamowienie. Mozesz odelzyc kolo zamachowe u otoczaka, lepiej na obroty wchodzi, wymienic sprzeglo bardziej agresywne, ale ogolnie wydasz tysiace zlotowek na maks 20 qnia :D
To juz nie sa piate i szoste generacje ze ze zwyklego D15 walnelo sie minime, kompresor i nagle ni z tego ni z owego masz 190 Qni. Nie te czasy. Nie te auta :D
Dolot tylko liczony, tak samo wydech. Na własną rękę żeby nie popsuć osiągów, możesz śmiało kolektor 4-2-1 montować.
Grzybohun94
12-08-18, 21:53
Ale już nikt Ci nie powiedział, ze części z D14Z6 i D16V1 nie są zmienne z D16Z6 i innymi "starymi" Dseriami na zasadzie P&P… kolektor wydechowy trzeba zmieniać flansze albo na adapterze, a katalizator to zostaw bo on blokuje osiągi tylko jak jest stary i zapchany (nie kumam skąd te mądrości forumowe).
Z dolotem to bieda bo kolektor OEM jest bardzo nastawiony na ekojazdę i ogólnie D14Z6 i D16V1 oraz D17 są ciężko modowalne. Nie mają wytrzymałości, nie ma części używanych p&P, a strojenie musi być na piggyback albo standalone, bo seryjnego cpu nie da się tak zmodzic jak stare p28.
Sprzedać, kupić ep3 i nie *******ić się z modyfikacjami.
Wiem co mówię, usilowalem cokolwiek w d16v1 zrobić to niestety rzeźba z każdym elementem…
analyzer64
21-08-18, 10:42
Jeśli nie chcesz pchać słupka to zmiana głowicy na D16V1/D17A9, lub D16V1+wałek z D17A9. Kolektor wydechowy 4-2-1, kolektor ssący np. D16Y8+CAI. ECU z D16V1, kodowanie immo. Przełożenie główne ze Streama i to w zasadzie tyle. W zasadzie niewiele mniej wydasz swapując auto na K20A1/K20A3.
Grzybohun94
23-08-18, 08:27
Tylko k20a3 w serii już ma więcej koni i niuta, można mu wsadzić skrzynię 6b i bawić się przelozeniami z FN2 czy TSX-a, nadaje się lepiej do strojenia (Hondata) no i jest bardziej niezawodny niż porobione na 130-140KM D14Z6 z tymi głowicami i innymi bajerami