Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Subwoofer i wzmacniacz + porady dot. montażu

bialy06
23-09-08, 18:58
Witam. Ostatnio planuje zakupić sobie skrzynie oraz wzmacniacz do mojej Hani 5D VI gen. Skonfigurowałem taki zestaw:
- subwoofer JBL GT5-12
- wzmacniacz JBL GTO 752E

Co sądzicie o takim zestawie? Może macie jakieś lepsze propozycje do 700zł ?? Dodam, że słucham głownie rapu. Niektórzy powiedzą, że powinienem szukać skrzyni z bass-reflexem, ale wydaje mi się że zamknięta będzie odpowiedniejsza z kilku powodów:
- zamknięta bardziej toleruje błędy w obliczeniach skrzyni niż z BR
- jest bezpieczniejsza dla głośnika
- jest szybsza, a za wolna to też źle
- zajmuje mniej miejsca w bagażniku
- kiedyś przeczytałem, że skrzynia zamknięta potrafi w aucie zejść tak nisko jak BR
Jeżeli się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu.

A druga część pytania dotyczy samej instalacji w aucie. Czy są jakieś problemy przy montażu? Którędy przeprowadzić kabel „+” z aku aby dostać się do kabiny? Czy masować w bagażniku czy ciągnąć też z aku (wiem, że tu są zdania podzielone). Którędy kłaść kable żeby nie było zakłóceń? Czy w ogóle występują zakłócenia i jak im zapobiec? Jakiej grubości kable zasilające do wzmacniacza i suba? Czy przy zestawie 250W RMS 10mm2 wystarczą czy grubsze? Zacząć myślec o kondensatorze 1F czy sobie odpuścić? Może komuś przy podobnej mocy wariuje elektryka?
Dużo pytań, ale chciałbym żeby wszystko było cacy i żebym był zadowolony z zestawu.

Pozdrawiam - Bartek
:)

Infi
23-09-08, 19:16
zamknieta obudowa jesli masz mocny wzmacniacz, bo przy br nie zapominaj ze i wzmak moze byc slabszy.
kable tak jak wiele razy juz pisano, prad lewy prog, sygnal prawy
kondensator dobrze miec ale sadze ze ten sub nie jest na tyle mocny aby byly zaniki napiecia na wzmacniaczu, Mi przygasal wzmak od suba dopiero jak mialem sub 2x250rms wtedy kupilem Dietz 1f i wszystko gra idealnie

drosk
24-09-08, 13:02
Ja w V genie przeprowadziłem kabel do kabiny przez otwór na ściance działowej za akumulatorem (lekko poniżej podstawy akumulatora), wyciąłem otwór w zaślepce i puściłem go do kabiny. Wyszedł nad nogami pasażera. Dalej przy prawym progu, a z stamtąd już do bagażnika. Kabel sygnałowy dałem przy tunelu środkowym.
Masę podłączyłem pod mocowanie pasa z tyłu pod kanapą (najpierw oszlifowałem miejsce styku punktu masowego z karoserią dla jak najlepszego połączenia). Byłem przygotowany na pociągnięcie drugiego przewodu masy z akumulatora, ale obyło się bez tego. gra pięknie i bez zakłóceń. Przewody też są położone ok, bo nie ma zastrzeżeń co do jakości.

Skrzynie w bagażniku mam JBL GTO z bass reflexem (250W RMS), wzmacniacz CarPower -> na mostku daje 1x225W (świetny wzmacniacz, tańszy niż JBL i powinien bez problemu pociągnąć twoją skrzynię)

Przewody o przekroju 10mm albo 16mm /juz nie pamiętam/

Wydaje mi się że z bass reflexem ta skrzynia jest nawet na mocna jak na EG3. Jak dam moc na wzmacniaczu powyżej połowy to jest masakrycznie głośno i masaż na wszystkich siedzeniach. Ale przecież nie o to chodzi, jeżeli chodzi o jakość to przy właściwych ustawieniach radia jest super. Jeżeli potrzebujesz dynamiki basu to jednak dawaj zamkniętą. spokojnie wystarczy.

Do tego dobry zestaw na przód i jest miodzio

bialy06
24-09-08, 23:04
Tak jak zmienia się pogoda tak zmieniają się moje propozycje na setup:) Teraz upodobałem sobie wzmacniacz, a dokładnie monoblok Kenwood KAC-8104D. I teraz czy dobry byłby ten JBL GT5-12 czy szukać czegoś lepszego? Może Earthquake db12, jakies PB a może Kenwood KFC-W3011:confused: Kompletnie nie wiem doradźcie. Przypomnę, że chcę to dać do skrzyni zamkniętej.
Pozdrawiam - Bartek
:)

drosk
25-09-08, 13:58
Siema

Zwróć uwagę na wzmaka - Monacor CarPower HPB-602, naprawdę polecam - teraz kosztuje ok 260 PLN, po zmostkowaniu masz 1x225W RMS przy 4 Omach, więc moim zdaniem spokojnie wystarczy dla głośnika do 300W RMS, a za zaoszczędzoną dołóż do głośnika. (jeżeli nie chcesz mieć rzeźni w samochodzie to 300W RMS na subie wystarczy aż nadto :) )

Wszystkie zabazpieczenia są, fajne możliwości regulacji filtry dolnoprzepustowe, górnoprzepustowe i inne pierdoły, gra super :)