Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z obrotami d13b2 kolejna litania...

84Marcin
23-09-08, 17:05
Witam. Tak jak w opisie posiadam silnik 1,3 16V z 95 D13B2. Problem jest w obrotach.
Zaraz po odpaleniu silnik utrzymuje do stałe 2,5 tys obr. Wiadomo zimny silnik itd.
Po jakimś czasie obroty powinny spać, niestety silnik nawet po dłuższej jeździe utrzymuje
na jałowym cały czas te 2,5 tys. Pracuje równo jedyne co mnie dręczy to jakiś dziwny
systematyczny odgłos z okolic obudowy filtra powietrza.

Wszystkie przewody pod nim są podłączone, silnik krokowy wyczyściłem, kompa zresetowałem.
Dalej tak samo. Niektórzy z was pisali o regulacji zaworów, a niektórzy o regulacji i czyszczeniu
gaźnika- coś to da??

prosze o odp

Włóczykij
23-09-08, 17:56
Jedno i drugie coś na pewno pomoże. U mnie pomogło już samo czyszczenie gaźnika, a skoro czytałeś "o czymś" w innych tematach po co zakładać nowy? Jest tu też opcja szukaj jeśli nie chcesz sobie narobić kłopotów przy litanii.

zass
23-09-08, 18:13
ja miałem kiedyś podobny przypadek z lpg, z tym że obroty utrzymywały się przez około minutę, później spadały do normalnych i tak w kółko.. czyszczenie i regulacja gaźnika załatwiły problem

_Shadow
23-09-08, 18:15
a pomoze ta srubką od regulacji obrotów warto sie zainteresowac i tam conieco wyregulowac ?? ;)

84Marcin
23-09-08, 23:04
opcja szukaj jest tylko niestety nikt jeszcze nie uściślij co trzeba zrobić...

siemens_15
23-09-08, 23:28
Wszystkie przewody pod nim są podłączone, silnik krokowy wyczyściłem, kompa zresetowałem.
Dalej tak samo. Niektórzy z was pisali o regulacji zaworów, a niektórzy o regulacji i czyszczeniu
gaźnika- coś to da??

Za gaźnikiem masz śrubę do regulowania biegu jałowego :-) wszystko co i jak było na forum, znajdziesz bez problemu. Ja miałem też problem z wolnymi obrotami z tym, że miałem je za niskie.

84Marcin
24-09-08, 07:33
a ten dziwny systematyczny odgłos (coś w stylu odgłosu pompy która pompuje, a nie ma już co na pompować) w okolicach obudowy filtra powietrza - powtarza sie systematycznie.

Niektórzy piszą że po regulacji gaśnie itd, wiec też nie wiem czy to sama regulacja, poza tym dziwi mnie to
że tak nagle wszystko źle chodzi-> do tej pory było wszystko okey.odpalał, ssanie, potem schodził.
To nie jest kwestia jakiś czujników: bo kable, świece, czy regulacja zaworów jakoś w tej kwestii nie przemawia do mnie

Włóczykij
24-09-08, 07:46
Wyczyść gaźnik, a najlepiej znajdź kogoś kto zrobi Ci to porządnie. D13 lubią mieć go przepchanego od czasu do czasu ;)

84Marcin
25-09-08, 18:19
Problem rozwiązany. Od samego początku wydało mi sie dziwne czyszczenie gaźniki, czy regulacja ręczna wolnych obrotów,
ponieważ to sie stało nagle co wskazywało bardziej na usterke natury mechanicznej...

Został wymieniony gumowy przewód, który dochodzi do gaźnika. Był on w kilku miejscach dziurawy ponoć.
Aktualnie silnik na ssaniu ma 2tys po czym schodzi do 1,1 ale u mnie to norma ponieważ było już grzebane
przy liczniku (cofanie przebiegu) stąd te przekłamania.
Silnik chodzi cicho, równo. Wszystkim polecam zacząć od tego przewodu.

Włóczykij
26-09-08, 16:03
który to przewód? zrób jakieś foto może? :)

84Marcin
26-09-08, 21:56
Nie będę ściemniaj, ale dostałem informacje że został wymieniony przewód gumowy ok 12 cm i że lewe powietrze
łapał -niestety tylko tyle. Mnie nie było przy tym jak robili, a tych wężyków jak wiadomo jest pełno.

Dodam tylko, że dzień przed ściągnąłem całą obudowę filtra powietrza i nic dziwnego nie zwróciło mojej uwagi.

Polecam w takich przypadkach zacząć od przewodu (papierowego) od obudowy kolektora wydechowego, a potem
skończyć na tych pozostałych.

Ps. dodam jeszcze że nonsensowne wydało mi się jak ktoś napisał (w podobnym temacie )że regulacja zaworów wszystko załatwiła.
U mnie jak stukały tak stukają, a co to się ma do obrotów na jałowym??
Co do ręcznego ustawiania to raczej też byłbym na nie i nazwał to rozstrajanie hehe