Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B7 stukanie w kabinie.

Misiekemeryt160
23-09-08, 13:50
Witam. D15B7-słychac pukanie... słychac tylko w kabinie samochodu. zaś na zewnątrz czy to przy zamknietej masce czy otwartej dźwięk nie jest słyszalny... próbowałem osłuchać co trzeba ale nic nie znalazłem. nie mam kompletnie pojęcia co jest. stuka tylko na wolnych obrotach- tj od 600- 1600 potem już wszystko chodzi normalnie.
Ktoś może mi podpowiedziedź co zrobić/ rozebrać?

maniak2007
23-09-08, 14:01
U mnie jest dokładnie to samo, zobacze czy coś sie zmieni po regulacji zaworów, ale wątpie zeby to były zawory bo dzwiek jest słyszalny tylko w kabinie a na zewnątrz już nie.

Misiekemeryt160
23-09-08, 14:05
fajnie ze nie jestem sam:) strasznie mnie to drażni, najlepiej byłoby nie spuszczać poniżej 2000obr/min. dodam ze częstotliwośc pukania jest też uzależniona od obrotów silnika. Zadnych problemów ze smarowaniem nie mam( nie ma niepokojących objawów typu miganie kontrolki od oleju czy coś w tym rodzaju)

szary
23-09-08, 21:25
tez dlugo szukalem zrodla tego "tuk tuk tuk" ;] i nie znalazlem.. gdzies wyczytalem ze to filtr paliwa jest temu winny.... jak sie za neigo zlapac to zeczywiscie czuc ze sie "spina" w rytm tego stukania :) jak macie checi zeby to zweryfikowac to dajcie znac jak wyszlo ;]

Misiekemeryt160
24-09-08, 07:20
mam nadzieję że to filtr paliwa a nie panewki albo jeszcze jakies inne organy.:) poszukam jak znajde chwilke czasu

areckifx
24-09-08, 10:55
Widzę, że wszyscy mamy podobny problem.
Zapraszam do tematu (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=25554)

Misiekemeryt160
24-09-08, 11:00
ale u mnie pod miska olejową nic nie słychac chodzi o to. i to mnie trzyma przy nadziei:)

areckifx
24-09-08, 11:32
ale u mnie pod miska olejową nic nie słychac chodzi o to. i to mnie trzyma przy nadziei:)

Co do miski olejowej, to mogą być to drgania przenoszące sie z innej części samochodu, a tworzące tylko wrażenie, że dźwięk dochodzi spod miski olejowej. Naszym wspólnym problemem są stuki słyszalne w kabinie, a niesłyszalne na zewnątrz samochodu.

Misiekemeryt160
24-09-08, 11:38
Co do miski olejowej, to mogą być to drgania przenoszące sie z innej części samochodu, a tworzące tylko wrażenie, że dźwięk dochodzi spod miski olejowej. Naszym wspólnym problemem są stuki słyszalne w kabinie, a niesłyszalne na zewnątrz samochodu.

racja. Mam nadzieje ze to nic powaznego. tak sie zastanawiam czy to nie jakies łożyso( pompy alternatora....) nie wiem juz...

jusian
24-09-08, 11:40
tez mam cos takiego i nie moge dojść co to ;/ w środku jak diesel na zewnatrz cichutko, pozatym silniczek chodzi jak ta lala :)

Misiekemeryt160
24-09-08, 11:49
wszyscy mamy ten sam problem i nie wiadomo o co chodzi. cos mi sie wydaje ze wszyscy bedziemy panewki zminiali. hahah:)

jusian
24-09-08, 11:54
Panewki słychać z tego co mi wiadomo od dołu :) u mnie od dołu cicho :) Moze sie cos obijać ale co :)?

maniak2007
24-09-08, 13:50
To panewki by stukały tylko na wolnych obrotach a na wysokich już nie:confused: ? kolega ma honde civic z chyba 81roku;d i On ma do wymiany panewki, słychać je na wolnych obrotach i podczas jazdy.

Panowie a powiedzcie mi czy macie kolektory wydechowe 4-2-1 te z ebay'a?? Bo wydaje mi sie ze On może przenosić takie stuki/puki

Może sie myle<?>

areckifx
24-09-08, 13:59
Panowie a powiedzcie mi czy macie kolektory wydechowe 4-2-1 te z ebay'a?? Bo wydaje mi sie ze On może przenosić takie stuki/puki

Może sie myle<?>

Ja mam wszystko w serii.

Misiekemeryt160
24-09-08, 15:16
ja tez mam totalna serję. pod maską nie seryjna jest tylko rozpórka:)

amigos
24-09-08, 15:29
mi tak stukało co prawda delikatnie i najbardziej jak był zimny. Pojechałem na regulację zaworów zapłaciłem 80zł i jest cichutko a silniczek chodzi jak szwajcarski zegarek :)

jusian
25-09-08, 13:51
u mnie to samo seryjka jak narazie:)

JarekEJ2
25-09-08, 18:58
To chyba już taka zaleta naszych samochodów - tak zwane szukanie dziury w całym. U mnie też tak dziwnie puka czasem głośniej czasem ciszej, już się przyzwyczaiłem - wcześniej miałem żelazko i było to samo i też nasłuchiwałem pod maską i z kanału. Podobnie ma też mój starszy w starletce co dowodzi że jest to domeną japońców.
Co ciekawe mechanicy tego łomotu nie słyszą, ani pasażerowie więc chyba jest ok.
Panowie naprawdę niema się czym przejmować jeśli tylko pod maską chodzi jak w zegarku - tak jest u mnie :)
Gdyby ktoś jednak znalazł przyczynę to niech da znać, ja do propozycji dodam pewien czujnik/zawór który w wielu civicach zlokalizowany jest w desce rozdzielczej już nie pamiętam do czego służył jednak potrafił lekko hałasować i gdzieś o czymś takim słyszałem.

Misiekemeryt160
25-09-08, 21:29
ja dzis rozmawiałem z pewnym kolega który może się conieco wypowiedziedź na temat hondy. Stwierdził że to nic w silniku a napewno nie panewki. prawdopodobnie pukanie dochodzi gdzieś z pod spodu autka. tylko co puka i o coc o to jest pytanie???

uniu1
26-09-08, 10:19
Jezeli coś spod spodu to może osłona od wydechu

dEboo
26-09-08, 16:33
gdyby to były panewki to im większe obroty tym dźwięk był by bardziej "bolesny" przy 5tyś to by ci chyba serce stanęło z żalu. Ja bym na waszym miejscu sprawdził łapy od silnika od skrzyni biegów.

Misiekemeryt160
21-01-09, 00:49
puka nadal. ale napewno nie sa to panweki bo po 20 00 tys km pukanie jest te same i tylko na jałowym na wyzszym nic nie puka i jest ok.

zieloo007
21-01-09, 08:13
podjedź najlepiej do mechaniora

jero11
21-01-09, 08:19
co innego jak panewka się przekręci, a co innego jak jest wyrobiona.
jak się przekręci to nap.. w całym zakresie obr.
jak ma luz to może pukać na wolnych obrotach bo wtedy pompa oleju daje mniejsze ciśnienie.

Misiekemeryt160
21-01-09, 08:40
no tak tyle że pukanie słcyhac tylko w kabinie. Na zewnątzr w okolicy silnika nic nie słcyhać. Z resztą mało to istotne bo silnik nawet jesli to panewka to i tak na zakatowanie

stashek
21-01-09, 10:48
Mi stukała osłona katalizatora

Misiekemeryt160
24-03-09, 12:48
ale jak by pukało coś typu łapa albo jakaś osłona to dźwiek słyszany by był pod autkiem... a w okolocach silnika nic nie słcyahc.... słcyahć jedynie w środku auta.:) i puka już tak 30 000 tyś km i ciągle jeżdzę..