PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana silnika - odzyskanie oryginalnego rocznika produkcji

yeti4g
12-07-18, 23:24
Witam,

temat dotyczy Civica 4 generacji, ale sprawy bardziej prawne
kupiłem niedawno Civica, w którym w 1995 wymieniony był silnik z D16A9 na D15B2 przez co w dowodzie mam adnotację "składak" oraz datę produkcji 1995.
Co ciekawe w dowodzie dalej mam pojemność 1.6 i 83kW

czy ktoś się może do tego przyczepić, niepoprawne dane? Ubezpieczyciel lub diagnosta?
czy jeżeli teraz zgłosiłbym niby wymianę silnika, to jest opcja "odzyskania" w dowodzie prawdziwej daty produkcji pojazdu i usunięcia "składaka"?
Tańsze OC ze zniżkami PZMotu, ewentualne żółte tablice,...

Zastanawiałem się który to rocznik, w VIN cyfra "0" - wg wszystkich VIN dekoderów wartość błędna, w serwisie dowiedziałem się, że 88 rocznik.

siara87
13-07-18, 00:01
Wymiana silnika nie czyni z auta skladaka. To pojecie zostalo wprowadzone w latach dziewiecdziesiatych dla aut ktore byly sprowadzane z zagranicy w stanie rozmontowanym i skladanych spowrotem w kraju. Nie pamietam dokladnie co sie w ten spowob omijaLo prawnie ale byl to dosc popularny trik handlarzy w tamtych czasach. Raczej nic sie nie da zrobic z tym wpisem ale tego musisz juz sie juz dowiadywac w swoim wydziale komunikacji. Date produkcji auta mozna odczytac z metki na pasach bezpieczenstwa

Chajupek
14-07-18, 14:22
Ciężki temat udaj się do wydziału komunikacji może oni Ci odpowiedzą ,miałem 5 l temu 4g i w dokumentach był składak ponoć przyjechał z francji bez silnika i u nas wsadzili drugi :)