PDA

Zobacz pełną wersję : Buczenie i wibracje przy przyspieszaniu

merlin_05
12-07-18, 17:06
Witam, posiadam Honde Civic IX 1.8 z manulną skrzynią biegów. Od pewnego czasu podczas gwałtownego przyspieszania (gaz do dechy :D), przy około 2500 obr/min do około 3000 słychać buczenie z przodu auta, jakby z okolic komory silnika. W kabinie odbieram, że ten dźwięk dochodzi jakby z dołu od strony kierowcy, oraz podczas przyspieszania czuć drgania na podłodze pod butem w podanym zakresie obrotów, powyżej 3000 problem ustępuje. Byłem już u 3 mechaników i wszyscy rozkładają ręce, sprawdzali układ wydechowy, katalizator, poduszki pod silnikiem i wszyscy stwierdzili że nie wiedzą skąd sie bierze ten dźwięk oraz wibracje. Może ktoś z forumowiczów miał podobną sytuacje i mógłby sie podzielić swoimi doświadczeniami :)

rob1_s
14-07-18, 19:30
Jeden ze znajomych mechaniorów mówił mi kiedyś, że takie dźwięki są najtrudniejsze do zlokalizowania. Głównie ze względu na rezonowanie poszczególnych elementów i "przenoszenie" dźwięku. On zwykle do zlokalizowania źródła dźwięku posługuje się lekarskim stetoskopem. Mówił, że nie zawsze się to sprawdza, ale już w kilkunastu przypadkach udało mu się w ten sposób znaleźć źródło dźwięku w miejscu, gdzie zupełnie się tego nie spodziewał. Jeżeli uda się zlokalizować źródło, to znajdziesz usterkę.

dzejan
16-07-18, 09:02
Może to nie rada, ale moim zdaniem gwałtowne przyspieszanie (gaz do dechy) przy 2500 obr/min nie ma sensu przy tym silniku, to nie diesel. Auto się wtedy męczy i stąd mogą być wibracje/drgania.

merlin_05
16-07-18, 16:33
Może to nie rada, ale moim zdaniem gwałtowne przyspieszanie (gaz do dechy) przy 2500 obr/min nie ma sensu przy tym silniku, to nie diesel. Auto się wtedy męczy i stąd mogą być wibracje/drgania.

Może masz racje, przed zakupem Hondy rok temu, jeździłem 7 lat autem z silnikiem diesla i nawyki mogły pozostać. A co do buczenia, problem rozwiązany. Źródłem dźwięku był filtr powietrza. 2 miesiące temu wymieniałem olej i standardowo przy tej wymianie od razu zmieniłem filtr powietrza i mniej więcej od wtedy był problem. Zastosowałem wtedy filtr Filtrona, ale chyba jest źle spasowany do naszego pojemnika na filtr, po zakupie w ASO Hondy fabrycznego filtra i wymianie problem znikł.