Zobacz pełną wersję : "trzeszczenie" przy odpalaniu
Witam!
Mam następujący problem. Przy odpalaniu zanim Hania zacznie "kręcić" słychać jakieś dziwne trzeszczenie od strony pasażera... Najczęściej jest mały "trzask" i samochód odpala jednak dzisiaj miałem problemy z odpaleniem... Dopiero jak odczekałem chwilkę to po którejś próbie mi się udało... Problem nie występuje zawsze... Co to może być?
pzdr
Nie wiem czy to ma związek z tematem i czy to tylko przypadek, ale u mnie to trzaskanie ustąpiło po zmianie akumulatora.
szczerze mówiąc mój akumulator też jest w stanie dogorywającym to może i ma związek... jaki akumulator kupiłes?
Nie kupuj od razu. Pożycz i zobacz co się będzie działo. Ja kupiłem Bosha silver coś tam ...:)
hehe i tak miałem kupować...
a moze ktos inny mial tez z tym problemem do czynienia i ma inne sugestie?
to trzeszczenie to mozliwe ze to jest przekaźnik rozrusznika, umieszczony jest on w okolicach nóg pasażera w konsoli środkowej ;)
w manualach figuruje on jako STARTER CUT RELAY ;)
Ja zauwazylem cos takiego juz w dwoch 5D. Jezeli przekreca sie kluczyk nie energicznie, nie jednym ruchem tylko powoli takie trzeszczenie wystepuje. Czasem po prostu jakos specyficznie sie przekreci ten kluczyk
Ja zauwazylem cos takiego juz w dwoch 5D. Jezeli przekreca sie kluczyk nie energicznie, nie jednym ruchem tylko powoli takie trzeszczenie wystepuje. Czasem po prostu jakos specyficznie sie przekreci ten kluczyk
dokladnie :) u mnie mam tak samo, jak sie przekreca kluczyk powoli to czasem tak cos tam cyka... ale to jest chyba tak jak pisalem, przekaźnik od rozrusznika :)
Tak ma byc i już.Puki odpala to jest git.Gorzej jak przestanie trzeszczeć a Hanka nie odpali.Do tego czasu myślę ,że nie ma co się stresować :) Ja już się nawet do tego przyzwyczaiłem :)
Mam to samo, i od dłuższego czasu zastanawiałem się co to jest? A teraz już wszystko wiem:)
Tak ma byc i już.Puki odpala to jest git.Gorzej jak przestanie trzeszczeć a Hanka nie odpali.Do tego czasu myślę ,że nie ma co się stresować :) Ja już się nawet do tego przyzwyczaiłem :)
hehe... a da sie to jakos naprawic? bo ja teraz najczesciej do kazdego odpalania musze "podejsc" minimum 2 razy zeby sie udalo...
Slawkowski
24-09-08, 10:17
mam to samo (bardzo sporadycznie) i przynajmniej u mnie odzywa sie przekaznik.
a gdybym chcial sobie wymienic taki przekaznik to jaki moze byc tego koszt? i czy to skomplikowana operacja?
jesli to jest zywkly przekaźnik to wymiana ogranicza sie do przepięcia kilku kabelków, chyba 4 a koszt to bedzie kilka zł... no moze max kolo 10.... w ASO z pewnością koszty beda duzo wyzsze, jednak watpie zeby nie dalo sie dobrac jakiegos zamiennika ktory bedzie spelnial swoją role
a da sie pokombinowac z tym samemu czy lepiej jechac do elektryka?
zależy jakie sie ma umiejętności i podejscie do napraw... bo znam takich ktorzy nawet zarówki wymieniają u elektryka bo sie boją zeby czegos nie popsuć ;)
ja osobiscie to bym chociaz sprobowal to samemu zrobic, warto sie zaopatrzec w manuale, poczytac schematy i potem mozna sprobowac dobrac jakis zamiennik tego przekaznika, to jest chyba zwykly przekaźnik, tylko jeszcze kwestia jaki amperaż musi wytrzymać... 50A powinno wystarczyć chyba... zresztą tam jest tylko podawany sygnał dla rozrusznika a nie napięcie glowne, tak wiec chyba nawet mniejszy przekaźnik dałby rade....
Objaw ma identyczny jak tylko wolno przekręcam kluczyk.Trzeba to robić po prostu szybko i energicznie wtedy przekaźnik zadziała bez zarzutu.
fishman4 pożyczyłeś ten aku? Czy masz już zamiar przekaźnik wymieniać :)
Jeżeli przekaźnik "trzeszczy" to:
- albo dochodzi do niego za małe napięcie (aku)
- albo są nadpalone styki przekaźnika lub stacyjki
- bądź zaśniedziałe końcówki przewodów dochodzących do przekaźnika (brak dobrego styku)
BTW: u mnie też rozrusznik kręcił, a auto odpalało dopiero za 2 lub 3 razem
aku tak jak mowilem i tak mialem w planach na przyszly miesiac zakupic wiec kupilem teraz Centre Plus 45 Ah... ale narazie nic nie patrzylem... Hanka sobie stoi a ja przeloze akumulator dopiero jutro bo jade w trase a silniczek wypada nauczyc po resecie..
-----------------EDIT-------------------
Kurde wlasnie przeczytalem posta w topiku o akumulatorach o moim swiezym zakupie... I nie napawa optymizmem
---------------EDIT 2 :) -------------------
Wczoraj jeszcze bez wymiany akumulatora zapalala za kazdym razem bez trzaskow... gdy przekrecalem kluczyk szybkim ruchem