PDA

Zobacz pełną wersję : Stukanie w zawieszeniu bardzo irytujący problem. Civic sedan.

Endrju
05-07-18, 23:38
Panowie dwa, trzy miesiące temu wymieniłem klocki hamulcowe, auto od tamtego czasu stało. Teraz żona zaczęła im jeździć i zadzwoniła do mnie z przerażeniem, że coś strasznie stuka kiedy jedzie się po bruku z otwartym oknem. Hałas dobiega z zewnątrz. Sytuacja wygląda tak,że bardzo głośno stuka przy jeździe po nierównościach typu kostka brukowa, kiedy przodem trzęsie. Sprawdziłem czy może są to klocki, które są luźne i czy jest wszystko podokręcane ale jest ok. Pojechałem na szarpak i badanie amortyzatorów ale wszystko jest ok. Próbowałem już wszystkiego łącznie z demontażem osłon i sprawdzaniem mocowania chłodnicy ale dalej coś stuka. Kiedy delikatnie się przyhamuje hałas ustępuje. Ale klocki sprawdzałem już trzy razy. Pamiętam, ze wymieniałem klocki z oryginalnych i były tam blaszki między klockiem wewnętrznym a tłoczyskiem - kilka blaszek w kształcie klocka, w nowych klockach tego nie było i nie można było tego przełożyć. Wszystkie inne blaszki założone są ok. Może ktoś coś podpowie bo jestem już trochę podłamany.

money
06-07-18, 09:55
Może któryś z wahaczy?

Endrju
06-07-18, 10:40
Może któryś z wahaczy?
Myślałem o tym ale czy jest jakiś sposób aby dokładnie to sprawdzić - pewnie najlepiej wyjąć - bo szarpak jak szarpak nie wszystko pokaże.

money
06-07-18, 10:42
Ciężko mi powiedzieć. Ja jak miałem wymieniany wahacz to wsiadł mój kolega, przejechał się po dziurach, a że się znał na Hondach to od razu stwierdził, że to to. Może ktoś z forum ma jakis sposób?

mateusz199
06-07-18, 18:46
A moze stuka/lata ta blaszka od wewnętrznej strony klocka, którą wciska się w tłoczek? A klocki siedzą w tych blaszkach w uchwycie/jarzmie hamulcowym ? Prowadnice nie maja luzu w osłonkach gumowych?

nowy20;);)
13-07-18, 11:06
Witam

Kolego jedź do kogoś na kanał. Wejdź do kanału i chwyć ręką tylko delikatnie żeby nie przytrzasnąć skóry poduszkę mocująca stabilizator do podwozia. Druga osoba niech chwyci za budę i kołysze lewo/prawo. Być może poduszki się wyrobiły i będzie taki efekt.
Dostęp do nich jest kiepski, ale zapewniam da się dobrać do nich.

Kolejny pomysł to stare, sztywne osłony amortyzatorów, które obijają o amorki. ;)

Pozdrawiam