Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kostka (złączka) przewodów w drzwiach - skąd piny?

m_joker
23-09-08, 00:48
Witam Was.
Serwis Hondy poszedl na latwizne i przewody od centralki alarmowej do silownika puscili nie oryginalna przelotka w drzwiach (kostka gdzie ida wszystkie przewody) a najzwyklej w swiecie przewodem przez otwor wyzej, co za tym idzie po jakims czasie przewody te sie ukruszaja.

Jako ze teraz wymieniam glosniki i tapicerke drzwi sciagam, to chce zrobic to jak nalezy i przewody puscic przez kostke.
I tu jest PROBLEM:
w kostce sa miejsca gdzie moglbym sie podlaczyc, ale brak metalowych pinów do ktorych moglbym podlaczyc przewody- jest ich tylko tyle, ile niezbednych przewodow dochodzi do drzwi. Czy z jakiejs innej kostki np radio beda pasowaly te piny?
A moze znacie jakis inny sposob by to polaczyc?
Marcin

ARA
23-09-08, 11:05
Z inne bajki - ile przewodów dochodzi do tej kostki? Pytam bo złozyłem z Mastera i Slave jeden siłownik, ale brakuje mi dwóch przewodów a nie chciałbym się przeciskać przez drzwi i pomyslałem, że może idą tam np.: dwie masy (np. od siłownika i od szyb), któr mozna by zmostkowac w drzwiach i odzyskać przejście w kostce?

m_joker
23-09-08, 13:21
z tego co sobie przypominam to 9. Dzis sprawdze i wieczorem dam znac

No to juz zrobilem, opisze sposob, moze sie komus przyda.

Jako ze takich pinow - wsowek nie moglem dobrac (te od radia, ISO sa za krotkie i za szerokie) po prostu rozwiercilem 2 otworki (miejsca przewidziane na wsowki w kostce) wiertelkiem fi 3mm.
Przewody przepchalem przez te otworki i przez te gumowa przelotke (od drzwi do kabiny).
Takim sposobem przewody sa w bardziej profesjonalny sposob przeprowadzone w porownaniu z tym, co zrobil mi serwis Hondy montujac alarm.

Jarosław
13-03-10, 15:19
Słuchajcie, chciałem przeprowadzić przelotką kabel do dodatkowego przycisku otwierania szyby w drzwiach pasażera (przód) ale dostęp jest tam fatalny. W drzwi wchodzi zielona jakby kostka, przewody lecą w gumowej przelotce w środku jest dużo smaru zabezpieczającego. Czy ktoś walczył z tym problemem i może mi pomóc? Czy tę zieloną kostkę ukrytą pod gumą wchodzącą w drzwi można wypiąć jakoś bo coś mi się nie udaje?

adaki
14-03-10, 11:25
Kostka w drzwiach jest wypinana. Przerabiałem ten temat przy montażu podgrzewanych lusterek i przełącznika szyb w drzwiach pasażera. Piny zostały mi z kostek po montaży elektrycznych szyb z tyłu. Jest trochę zabawy z wkładaniem tych pinów, ale wszystko działa. Nie jestem na 100% pewien ale oryginalne piny w kostkach przednich drzwi są chyba dłuższe. Może ktoś wydłubał takie piny i może to sprawdzić?