Zobacz pełną wersję : Problem z obrotomierzem
Witam
Mam problem w Civicu ufo z obrotomierzem , gdy odpalam samochód nie ma podświetlenia ciemność kompletna.
Dopiero jak chwile pokręce pokrętłem od ściemniania - rozjaśniania zegarów zaczyna działać.
Ktoś miał taki problem u siebie może jest popsuta regulacja rozjaśniania ?
Nie spotkałem się, ale objawy podobne do zużytego potencjometru (np głośności w systemach audio)
Jak kręcisz potencjometrem powoli, delikatnie to są jakieś skoki jasności czy wszystko odbywa się płynnie ?
Jak kręcę tym potencjometrem od rozjaśniania to nie zawsze działa , jak zaskoczy to nie jest to płynny przeskok.
Czy jest możliwość wymiany samego pokrętła od rozjaśniania - ściemniania obrotomierza ?
Nie ma opcji. Weź zapodaj od razu obrotomierz od FN2 i masz z głowy od razu i mod zarazem ;)
Szkoda że nie da się tego jakoś naprawić , wymienić będę musiał szukać po internetach jakiejś używki w której też może być podobny problem ;/
A jak jest z przebiegiem po wymianie obrotomierza ? Czy trzeba zgłosić się do czarodzieja i przebieg do ustalenia :cool: ?
Przekładać obrotomierz z FN2 to zaraz prędkościomierz bo tam wszystko w czerwieni i ceny pewnie zaporowe .
Szkoda że nie da się tego jakoś naprawić , wymienić będę musiał szukać po internetach jakiejś używki w której też może być podobny problem ;/
A jak jest z przebiegiem po wymianie obrotomierza ? Czy trzeba zgłosić się do czarodzieja i przebieg do ustalenia :cool: ?
Przekładać obrotomierz z FN2 to zaraz prędkościomierz bo tam wszystko w czerwieni i ceny pewnie zaporowe .
Podejdzie od anglika w obudowę od europy. Tak przebieg trzeba bedzie ustawić
Od bidy, możesz rozebrać swój (a rozbierania trochę będzie) i jeśli to możliwe spróbować wyczyścić ścieżki potencjometru gold kontaktem.
Ale jak okaże się że jest zabudowany i nie jest to zwykły potencjometr to równie dobrze nic nie zrobisz.
Chyba taniej i łatwiej będzie kupić licznik - patrząc na ceny zaczymające się od w zasadzie 50zł to nawet bym się nie zastanawiał
Szukam już jakiejś używki i najwyżej oddam do elektronika do sprawdzenia czy wszystko styka i działa .
Kiedyś już rozbieralem konsole jak wymieniałem obudowę piano black trochę zabawy jest ale jak trzeba to trzeba .
Dzięki bardzo za pomoc .
Czy jest jakaś różnica jak kupię obrotomierz z diesla albo z polifta czy to nie ma znaczenia ?
jaki masz zakres obrotowy w dieslu? :D
No tak diesel jest inny . Znalazłem na aukcji obrotomierz z ufo polift 1.8 benzyna tylko że w automacie będzie pasował czy też ma różnice ?
Benzynowe liczniki mogą nie mieć podświetlonych wszystkich ikonek;
http://trafo.net.pl/honda/odnosniki/dodatki/nowe_ikonki_w_liczniku/duze/fragment_bez.jpg
Czyli najlepiej szukać od 1.8 takiego jak mój z manualną skrzynią .