PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc przy podłączeniu sterowania zamkiem centralnym z pilota

shadow
22-09-08, 18:40
Witam!

Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem jednoznacznego opisu podłączenia Modułu sterowania centralnego zamka z pilota w miejsce fabrycznego w 6 gen.

Stworzyłem własny schemat w oparciu o schematy z manuala i zakupionej centralki.
Czy dobrze to rozumiem i mam to podłączyć tak jak narysowałem ?? :>

http://www.bankfotek.pl/image/137588.jpeg

Kosciech
23-09-08, 08:28
Najlepiej to usunąć wogóle fabryczny interfejs i podłączyć zamiast niego sterownik z pilotami. Jeśli zrobisz tak jak na schemacie to może być zwarcie.

shadow
23-09-08, 10:42
Najlepiej to usunąć wogóle fabryczny interfejs i podłączyć zamiast niego sterownik z pilotami. Jeśli zrobisz tak jak na schemacie to może być zwarcie.

i tak też chcę zrobić, zaznaczyłem na schemacie ukośnymi kreskami miejsca odcięcia, chcę podmienić sterownik, i czy w takim przypadku będzie to działało ?

Kosciech
23-09-08, 22:16
będzie działało, tylko przydałoby się podłączyć jeszcze kable z wkładki drzwiowej (niebiesko-biały i niebiesko czerwony), żeby centralny działał też z kluczyka jeśli oczywiście Twój interfejs na pilota ma takie wejście, bo z tego co narysowałeś to nie ma takiej możliwości.

shadow
24-09-08, 20:36
będzie działało, tylko przydałoby się podłączyć jeszcze kable z wkładki drzwiowej (niebiesko-biały i niebiesko czerwony), żeby centralny działał też z kluczyka jeśli oczywiście Twój interfejs na pilota ma takie wejście, bo z tego co narysowałeś to nie ma takiej możliwości.

podłączyłem i wszystko działa, tylko, że centralny nie działa z kluczyka i nie ma możliwości chyba tego podłączyć.. no ale po to jest pilo żeby nie używać kluczyka ;) Dzięki

laifstyle
25-09-08, 01:20
Z modułu centralnego wychodzi z Twojej centralki tylko jeden przewód na kierunki ?
Jesli tak to, w jaki sposób i pod co go podłaczyłeś ??
Z centralka jakos sobie poradziłem na swój sposób do tej pory nie wiem jak to uczyniłem hehe :P

shadow
25-09-08, 15:36
Z modułu centralnego wychodzi z Twojej centralki tylko jeden przewód na kierunki ?
Jesli tak to, w jaki sposób i pod co go podłaczyłeś ??
Z centralka jakos sobie poradziłem na swój sposób do tej pory nie wiem jak to uczyniłem hehe :P

kierunkowskazów jeszcze nie podłączyłem ale chcę je podłączyć w sposób opisany przez lucasSNC

"Kierunkowskazy
Sterowanie kierunkowskazami znajdziemy w zielonej złączce z przodu skrzynki bezpieczników (rys.5). Kabel zielono-czerwony steruje lewą stroną kierunkowskazów, natomiast zielono-żółty prawą. Jeżeli nasz alarm nie posiada oddzielnego wyjścia na sterowanie prawą i lewą stroną, a posiada tylko jedno wyjście, wtedy należy zastosować dwie diody prostownicze (ok. 4A np. 1N5402) i podłączyć je tak jak na schemacie.
Rysunek 5 (sterowanie kierunkowskazami) (http://lucas.4web.pl/alarm/kierunkowskazy.jpg)"

myślę, że powinno działać..

laifstyle
26-09-08, 00:00
tia tez o tym myslałem lecz zastanawiam sie czy nie prościej było by wpiąć sie pod awaryjki, musiał bym to obadac .

mizer
20-01-09, 23:45

Zrobie maly odkop - jak powinno nazywac sie wyjscie na sterowniku pod ktory trzeba podpiac przewody idace z kluczyka, zeby centralny dzialal tez z kluczyka ?
Czy to jest tylko kwestia podlaczenia odpowiedniego ?
Ja mam sterownik - dwa przewody - jeden zamyka, jeden otwiera, dodatkowo zamykanie klapy bagaznika i kierunki, wiec wnioskuje z tego ze nie da sie tego podlaczyc tak zeby dzial tez z kluczyka ?

Kosciech
22-01-09, 07:58
Zrobie maly odkop - jak powinno nazywac sie wyjscie na sterowniku pod ktory trzeba podpiac przewody idace z kluczyka, zeby centralny dzialal tez z kluczyka ?
Czy to jest tylko kwestia podlaczenia odpowiedniego ?
Ja mam sterownik - dwa przewody - jeden zamyka, jeden otwiera, dodatkowo zamykanie klapy bagaznika i kierunki, wiec wnioskuje z tego ze nie da sie tego podlaczyc tak zeby dzial tez z kluczyka ?

Strasznie niezrozumiale piszesz. Jakie 2 przewody masz? wyjście na siłownik, czy wejście do centrali i jak podasz mase na jeden to otworzy a na drugi to zamknie? A do bagażnika to jest kanał dodatkowy na otwarcie a nie na zamknięcie.

mizer
23-01-09, 13:05
Sorry - niewazne juz, zadzwonilem do sprzedawcy i potwierdzil ze moja centralka z pilot ami ktora kupilem nie ma takiej opcji zeby otwierac z pilota i jednoczesnie podlaczyc ja jeszcze pod ten "switch" ktory jest w zamku w drzwiach pasazera zeby rowniez mozna bylo otworzyc centralny " z kluczyka"
Mam tylko standardowe zasilanie tego, jedno wyjscie na kierunkowskazy ( musze dodac do tego jeszcze przekzanik zeby zamykalo na obie strony ) i dwa wyjscia na silowniki - otwieranie i zamykanie, sterownie masa.

Tompro
23-01-09, 13:14
Generalnie to jak już robisz przy zamku to pomyśl nad odpięciem całkowicie wkładek. Przez nie bardzo łatwo się do auta dostać. Ja w swoim odpiąłem bo miałem już raz gościa w środku w aucie. Na szczęście auto stało blisko firmy i byłem szybki to nic wartościowego nie zdążył skroić.

mizer
23-01-09, 13:21
Z jednej strony racja, ale z drugiej jak mi sfiksuje pilot to moze byc cienko :D

Chipsy2
23-01-09, 22:21
Panowie sorry że zadam głupie pytanie. Czy wy macie w drzwiach kierowcy siłownik który zamknie drzwi ? Chodzi mi oczywiście o oryginalnych centralnych zamkach a nie dokładanych. Jak dobrze pamiętam to tam był tylko element dający sygnał do sterownika na otwarcie/zamknięcie drzwi pasażera/pasażerów.

mizer
24-01-09, 13:23
Zalezy czy miales OEM sterowanie z pilota na odczerwien - u mnie w EK4 bylo wiec mam dwa silowniki

No i podlasczylem tak jak wyzej na schemacie, sterowanie masa, reszta ( lacznie z przewodami od switcha ) odcieta i zaizolowana i dupa, nie dziala, nie wiem, moze trzeba przewody sterujace pod switcha podlaczyc :(

Modul ktory kupilem jest dosc prosty - oprocz zasilania dwa wprzewody : zamykanie i otwieranie, ustawilem zeby sterowal masa, miernikiem widze ze przy wcisnieciu pilota pojawia sie impuls masy na przewodach.

Mam do wyboru w centralce - impuls 0.5 s i 3.5 s - wybralem ten 0.5 s
Przewody ktore ida od switcha w zamku kierowcy zupelnie odcialem, podlaczylem tylko zamykanie i otwieranie - tak jak kolega wyzej dal na schemacie.

Z tego co sie orientuje mam sterownik master w drzwiach i slave u pasazera wiec jade na fabrycznej instalacji - zadnych silownikow nie dokladalem.
Niestety cholerstwo nie chce dzialac :(

Czy ktos wie moze co mogloby byc nie tak ? Cos zmostkowac na tym switchu jeszcze ?

Czy mozna jakos na krotko sprawdzic czy silowniki sa sprawne ?

Chipsy2
25-01-09, 15:06
Można pod warunkiem że z siłownika wychodzą dwa przewody. podłączasz tak na bardzo króciutko jeden przewód do plusa drugi do masy najlepiej na aku. Potem odwracasz biegunami w jedną stronę powinien wysunąć a w drugą wsunąć (otworzyć/zamknąć) .

mizer
25-01-09, 20:35
Juz podlaczylem i wszystko smiga, jak pisalem wyzej - mialem instalacje fabryczna zdalnego zamykania na podczerwien wiec silownik juz byl, aczkolwiek - musialem zostawic fabryczny sterownik zamka i wpiac sie sterownikiem z pilotami w przewody od switcha ( zielony/czerwony, zielon/bialy), po wywaleniu fabycznego modulu i wpiecia sie masa w przewody bialy/czerwony i bialy/zielony silowniki nie reagowaly
tak wiec wpiecie w switcha zadzialalo, na dodatek dziala mi tez z kluczyka central - jedyny minus to dodatkowy modul w drzwiach, ale jakos dalo sie go wcisna

Swietywwl
28-01-09, 22:45
mizer, czyli pod nową centralkę podłączyłeś +12V i masę a sygnał otwierania i zamykania zmostkowałeś z kablami od tego switcha w drzwiach tak? i śmiga i z kluczyka i z pilota i wszystko cacy? ;)

mizer
17-03-09, 11:23
Dokaldnie tak :)

csjabolcs
22-04-11, 19:57
Zrobię mały odkop...
Fajnie, że kolega mizer się wpiął pod oryginalna centralkę ale jak to w końcu ma być bez niej??
Mam centralny fabryczny na podczerwień - czyli nie potrzeba siłownika. Wyrzuciłem stary zepsuty sterownik, a nowy podłączam zgodnie ze schematem i nie chce to działać...

Podłączyłem to tak:
Z kostki od oryginału w drzwiach kierowcy - nowy sterownik
biało/czerwony - biały
czarny - żółty
żółto/czerwony - biało/czarny
czarny - żółty

http://img156.imageshack.us/img156/2435/cimg0782n.jpg (http://img156.imageshack.us/i/cimg0782n.jpg/)

http://img64.imageshack.us/img64/1828/43802733.jpg (http://img64.imageshack.us/i/43802733.jpg/)

Nie piszcie, że było bo nigdzie w necie dokładnego opisu nie ma co do centralnego na podczerwień.

Chipsy2
22-04-11, 23:13
wywaliłeś sterownik centralnego który był w drzwiach kierowcy podpiąłeś to coś i chcesz żeby to zatrybiło ? Wolne żarty. Jedno z drugim masz spiąc a nie wywalać jedno wkładasz drugie. Stary moduł pilota podczerwieni masz wywalić i tym zastąpić.

Da się to pewnie tak zakombinować ale trzeba mieć troszkę wiedzy w temacie.

csjabolcs
23-04-11, 07:56
http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=c_z
Tutaj jest zamienione i działa, u mnie jest trochę inny przypadek stąd mój post.

BTW Oryginalną centralkę mam uwaloną.

csjabolcs
23-04-11, 19:50
wywaliłeś sterownik centralnego który był w drzwiach kierowcy podpiąłeś to coś i chcesz żeby to zatrybiło ? Wolne żarty. Jedno z drugim masz spiąc a nie wywalać jedno wkładasz drugie. Stary moduł pilota podczerwieni masz wywalić i tym zastąpić.

Da się to pewnie tak zakombinować ale trzeba mieć troszkę wiedzy w temacie.

To kolego Chipsy2 czytaj uważnie:

Robi się to tak, że odnosimy się do ostatniego schematu podłączenia
http://img156.imageshack.us/img156/2435/cimg0782n.jpg (http://img156.imageshack.us/i/cimg0782n.jpg/)

Czyli łączymy:
żółto/czerwony - biało/czarny
biało/czerwony - biały
biało/zielony - czerwony+oba żółte
czarny - czarny+oba pomarańczowe

Dlaczego? Dlatego, że mamy nową centralkę i to do niej podpinamy siłowniki, stąd ostatni schemat, a nie pierwszy, który byłby właściwy podpinając się do fabrycznego sterownika.

W ten oto sposób pozbywamy się wadliwego, fabrycznego sterownika i w jego miejsce montujemy nowy.
Minus jest taki w tym przypadku, że centralny działa tylko z pilota przy większości tanich sterowników, które nie maja dodatkowych wyjść.

PS
Niech niektórzy wezmą przykład i jak rozwiążą jakiś swój problem, to niech to opiszą, a nie tworzą zapytanie, na które nikt nie udzieli sensownej odpowiedzi i wyzywają innych od "szukajki".
Mały OT proszę o niekomentowanie.