PDA

Zobacz pełną wersję : D17A9 z blokiem D16V1. Jaka moc?

marrccin
04-06-18, 00:11
Witam, Honda Civic EM2 VTEC-E. Czy ktoś hamował może silnik D17A9 (1668cc 125KM) z dołem D16V1 (1590cc 110KM)? Inaczej mówiąc silnik D16V1 (EP2) z czapką D17A9 (EM2). Jakiej mocy można się spodziewać z takiego miksu?

https://www.youtube.com/watch?v=c8WTMOyzkHI

mały_miszcz
04-06-18, 07:59
Sorry ale z tego co wiem to obydwa silniki są antytuningowe. To nie to co stare dobre D16Z6.
D17 jest tragiczny i byl to niewypal.
Z tego co wiem to wieksza moc w D17 wziela sie ze zwiekszonej pojemnosci, a te silniki roznia sie wlasnie wylacznie wykorbieniem. Zwiekszyli skok tloka, z 1.6 zrobilo sie 1.7, dali inne mapy i moc zwiekszyla sie o symboliczne 15 kunia. Ale ogolnie 1.7 sie p ierdola jak sasha grey i kazdy kto ma EM2 i mu sie ten silnik wysra, to wklada albo d16v1 jesli nie ma kasy, a jesli ma kase to wklada k20.

marrccin
04-06-18, 08:06
Jak mówisz + np. krzywkami na wałku się różnią. To dla zaspokojenia mojej niewiedzy, a nie dla tuningu ;)

mały_miszcz
04-06-18, 08:12
To dla wiedzy Ci powiem ze D17 omijać szerokim łukiem, a z d16v1 wszelkie modyfikacje dać sobie spokój :D

marrccin
04-06-18, 20:34
Nie wiem, czy studiujesz politologie, badz inna dziedzine gdzie stosuje sie roznego rodzaju uniki. ;p Nie pytam o zadne rady, czy sposoby modyfikacji...
Aktualnie interesuje mnie tylko wynik z hamowni takiego zestawu :)ew. rzeczowe opinie ;), a to dlatego, ze wlasnie ten wynalazek siedzi u mnie pod maska (o ile mozna wierzyc sprzedawcom:P) i szkoda mi z tym jechac na hamownie.
W mojej obecnej sytuacji nie mam rowniez za bardzo czasu na prowadzenie dyskusji o zaletach i wadach ww silnikow. Napomne tylko, ze przy n/a o niewielkich mocach 15KM sie liczy :) (w tym przypadku to wzrost o 14%) i tak na D17 (130+KM z hamowni) na czworce ladnie lecial do konca (~190kph), piatka juz szla dosyc wolno ale (z bolami) dalo sie zamknac licznik (~215kph 7k rpm). Przy tym co mam teraz, sa problemy by zamknac czworke, idzie jak na piatce wczesniej. Awaryjnosc to jeszcze osobna historia :D Pozdrawiam, zycze wszystkim pogodnych dni :)

https://scontent-lht6-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/34284563_2224363414516945_2724107188153876480_o.jp g?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeH9gLk4mDOs7HGajYhYJB0N4rG1aERRbsujYxjjd qMVDSPJH6M-CsAeggfOD132vWvVYdb76ptMENEejAMbjMQDybYkiELeEqk07G g2plSh_g&oh=23405c83522c3b47efab13f119802f50&oe=5BB22CAE

3ndriu
04-06-18, 21:35
Co Ci po wiedzy, ile daje taki setup, skoro nie jesteś w stanie zweryfikować, czy na pewno taki u Ciebie siedzi? ;) Poza tym taki sam setup może się delikatnie różnić mocą, więc jak zależy Ci na dokładnym wyniku, to bez wjazdu na hamownię się nie obejdzie. A jak wystarczy Ci orientacyjna wartość to pewnie strzelając wartością z przedziału <110;125> dużo się nie pomylisz. :p A to co opisałeś Ty i mały_miszcz sugeruje, że wartość będzie bliższa temu 110.

Grizmo
08-06-18, 15:56
Ta em2 na zdjęciu to Twoja? Jakie masz tam opony? Może to one są problemem. Ja miałem przez jakiś czas ogromne 225/45r18 i podobnie jak u Cb z wyższymi prędkościami, teraz wrzuciłem w końcu takie jak być powinny i auto odżyło. Też mam em2 ale d17a8

DRIVERRS
08-06-18, 18:02
Tutaj masz co można zrobić z takiej hybrydy http://civicklub.pl/forum/showthread.php?145407-Mocne-ES5-D16V1

marrccin
16-06-18, 20:04
Co Ci po wiedzy, ile daje taki setup, skoro nie jesteś w stanie zweryfikować, czy na pewno taki u Ciebie siedzi? ;) Poza tym taki sam setup może się delikatnie różnić mocą, więc jak zależy Ci na dokładnym wyniku, to bez wjazdu na hamownię się nie obejdzie. A jak wystarczy Ci orientacyjna wartość to pewnie strzelając wartością z przedziału <110;125> dużo się nie pomylisz. :p A to co opisałeś Ty i mały_miszcz sugeruje, że wartość będzie bliższa temu 110.O tego typu odpowiedz mi chodzilo :) wbrew pozorom miedzy 110, a 125KM jest duża róznica. Blisko 15%, przy mocach tego typu na n/a robi różnice. Z ciekawości, chciałbym wiedzieć, mieć punkt odniesienia, ponieważ mi również się wydaje bliżej 110

Ta em2 na zdjęciu to Twoja? Jakie masz tam opony? Może to one są problemem. Ja miałem przez jakiś czas ogromne 225/45r18 i podobnie jak u Cb z wyższymi prędkościami, teraz wrzuciłem w końcu takie jak być powinny i auto odżyło. Też mam em2 ale d17a8Tak, moja Honda, na filmiku też. Problem to przesiadka z 1.7, na tego składaka i dla mnie jest slaby, nie sądziłem, że to odczuję i tak z ciekawości tylko... Opony ze zdjęcia to 215/35R18, na seryjnych 195/65R15 też jeżdżę:
https://preview.ibb.co/k2LSVJ/IMG_20180404_093852.jpg (https://ibb.co/i7b1qJ)

Tutaj masz co można zrobić z takiej hybrydy http://civicklub.pl/forum/showthread.php?145407-Mocne-ES5-D16V1dzięki,

mały_miszcz
16-06-18, 21:30
Te auta, jak na moje, nie jada ani z 1.6, ani z 1.7.
Miałem obydwa te silnki w tej kaście i o ile już z 1.7 było rozczarowanie to z 1.6 była katastrofa. W porównaniu np. Do D15B7 w starszym modelu.
Nie ma znaczenia zatem jakież to hybrydy zrobisz z tych silników to i tak będzie źle kolego i nie będzie to jechać ;D

Nie chcesz muła to niestety swap.

UltrasSur
16-06-18, 22:10
A u mnie d16 z poszerzonymi kanalami wylotowymi na kwasiaku jakos sie odpycha.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

marrccin
17-06-18, 11:19
Te auta, jak na moje, nie jada ani z 1.6, ani z 1.7.
Miałem obydwa te silnki w tej kaście i o ile już z 1.7 było rozczarowanie to z 1.6 była katastrofa. W porównaniu np. Do D15B7 w starszym modelu.Jakos tak wlasnie jest :). Zwlaszcza po przesiadce z D16A9 w ED4. Masa auta rowniez ma na to wpływ.

Nie ma znaczenia zatem jakież to hybrydy zrobisz z tych silników to i tak będzie źle kolego i nie będzie to jechać ;D
Nie chcesz muła to niestety swap.Poddaje sie.... nie pisalem, ze chce robic hybryde kombinowac, czy robic cos by jechalo... juz mi wystarczy.

A u mnie d16 z poszerzonymi kanalami wylotowymi na kwasiaku jakos sie odpycha.
pojecie wzgledne ;) Ja np uwazam, że RX-8 to muł :) moze speawdzales w nim Vmaxa chociaz?

UltrasSur
17-06-18, 11:53
Marcin strach mi nie pozwala .

marrccin
17-06-18, 12:06
Marcin strach mi nie pozwala.Wysokie predkosci sa bardzo sympatyczne ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Hg56tv4GUyA

UltrasSur
17-06-18, 12:08
Nie wątpie, ale co swoje to powariowalem na obwodnicy Gdanska [emoji4]

mały_miszcz
18-06-18, 07:30
Nie chcesz muła to niestety swap.
Poddaje sie.... nie pisalem, ze chce robic hybryde kombinowac, czy robic cos by jechalo... juz mi wystarczy.

Moze zle sie wyrazilem - nie wazne jakie hybrydy masz zrobione. A nie ze chcesz robic. Nikt o zdrowych zmyslach takich rzeczy nie robi. A ze Twoje auto to zwracam sie jakby do Ciebie ;)

Marcin strach mi nie pozwala .
xD

marrccin
18-06-18, 19:16
dobra, dobra... przyjme, ze ma 110KM :) czyli przepasc, nawet po moim starym D17A9 :P
http://i60.tinypic.com/212yb1y.jpg

mały_miszcz
20-06-18, 18:08
Kup se bmw e90cośtam 2.0d. Dzisiaj jechalem. Idzie jak kuna :D

marrccin
20-06-18, 21:41
Naprawdę straciłem wiarę w ludzi... Czy jak kupie BMW dowiem się jaką moc ma mój silnik?! BTW Polecam buty firmy adidas, bo rozmiary lepiej pasują niż Nike, czy pumy... Do tego skarpetki donnay bo tanie. I od razu dla kolejnych... Jakby komuś szyberdach nie pasował, zwalił się czy coś to nie kombinujcie, tylko crxa jej że szklanym dachem z Japonii ciągnijcie, bo fajny. :)

Ps. Tu jest jakieś BMW na 1:10 ;)

https://youtu.be/z6MbX1rAVtc

rm_125
22-06-18, 12:50
dowiesz się jakąmoc ma Twój silnik jak pojedzeisz na hamownie, silniki zjezdzaja z fabryki i mają równe moce niż deklarowane prze producenta wiec o czym tu mówić

mały_miszcz
22-06-18, 21:15
Naprawdę straciłem wiarę w ludzi... Czy jak kupie BMW dowiem się jaką moc ma mój silnik?! BTW Polecam buty firmy adidas, bo rozmiary lepiej pasują niż Nike, czy pumy... Do tego skarpetki donnay bo tanie. I od razu dla kolejnych... Jakby komuś szyberdach nie pasował, zwalił się czy coś to nie kombinujcie, tylko crxa jej że szklanym dachem z Japonii ciągnijcie, bo fajny. :)

Ps. Tu jest jakieś BMW na 1:10 ;)

https://youtu.be/z6MbX1rAVtc

Postaw tarota, podobno wiarygodne zrodlo. Zamiast hamowni :D
A jak kupisz bmw ktore *******ziela to przestanie Cie interesowac jakas beznadziejna hondzina co nie jedzie :D

marrccin
24-06-18, 16:13
dowiesz się jakąmoc ma Twój silnik jak pojedzeisz na hamownie, silniki zjezdzaja z fabryki i mają równe moce niż deklarowane prze producenta wiec o czym tu mówićZdaje sobie z tego sprawe, ale rozrzut to raczej kilka KM... byc moze zbyt duzego skrotu myslowego uzylem, zatem raz jeszcze, to juz qwa trzeci :D: "Czy ktoś hamował może silnik D17A9 (1668cc 125KM) z dołem D16V1 (1590cc 110KM)?"

Postaw tarota, podobno wiarygodne zrodlo. Zamiast hamowni :D
A jak kupisz bmw ktore *******ziela to przestanie Cie interesowac jakas beznadziejna hondzina co nie jedzie :DA Ty co? W myslach czytasz? A jak sobie kupie helikopter, to w nosie auta bede mial, tak?

Z calym szacunkiem do wszystkich, ale pojdzcie moze jeszcze do jakiejs szkoly, kurs, spotkania indywidualne... zadalem (jak mi sie wydawalo) dosyc proste i rzeczowe pytania, a temat rozwalil sie na trzy strony... przez co? Przez brak komunikacji, brak zrozumienia... to samo bylo kiedy pytalem sie o zmiany trybow w skrzyni biegow, kilka stron "nie da sie, daj se spokoj, kup co innego, to nieoplacalne, moze to, moze tamto itp", a teraz mam zmieniony ten tryb o ktory sie rozchodzilo ku mojej niezyczliwej radosci. Jeszcze z wlasnego doswiadczenia napisze, co mi przywodzi na mysl ta cala konwersjacja. Naprawde nikomu nie dowalajac konkretnie, ale z dziecmi w przedszkolu podobnie sie rozmawia :) Slonecznych dni wszystkim zycze :)

rm_125
24-06-18, 17:41
Tu kolega Ci napisał jaki przedział mocy mozę mieć Tobie to nie wystarczy. A co Ci z tego jak ktoś CI napisze ile ma KM na hamowni a jeśli zrobił kapitalny remont silnika ma inny wydech itp. To też Ci nic nie da. Może masz już wyruchany silnik i Tobie pokaże 10KM mniej.

Jak tak dalej pójdzie to może zrobimy CI na forum zrzutkę na hamownie żebyś nie męczył %-)

grzesiek84
24-06-18, 18:21
Po co takie gówno hamować?

marrccin
24-06-18, 18:42
Tu kolega Ci napisał jaki przedział mocy mozę mieć Tobie to nie wystarczy.W sumie wystarczylo, i napisalem co z przedzialu przyjmuje. W tedy z nienacka wyjechala jeszcze beemka ;)

A co Ci z tego jak ktoś CI napisze ile ma KM na hamowni a jeśli zrobił kapitalny remont silnika ma inny wydech itp. To też Ci nic nie da. Może masz już wyruchany silnik i Tobie pokaże 10KM mniej.
moze tak byc, aczkolwiek jesli nie masz nic, a znalazlo by sie kilka osob z wynikami moglo by cos dac :) jak pisalem rzeczowe opinie, rowniez mile widziane

Jak tak dalej pójdzie to może zrobimy CI na forum zrzutkę na hamownie żebyś nie męczył %-)
spoko, on moze nie dojechac do hamowni w nadchodzacy weekend kolejne dwa wystepy :) i generalnie sie zaczynam bawic nie meczyc.

Po co takie gówno hamować?
By grzesiek84 mial zagwostke :) A to gowno potrafi wziac CTRa UFO oraz ITRa DC5 w kretym torze... jesli gowno bierze, inne auto jak je wtedy nazwac? Sraka? :D

mały_miszcz
27-06-18, 13:48
To chyba jest roznica w umiejetnosciach prowadzenia, bo nie jest mozliwe zeby poprzekladane graty z silnika o mocy ca 125KM do drugiego co byc moze mial 110 daly Ci tak potezny moment obrotowy i kunia mechanicznego ze na lajcie bierzesz tajpery ktore maja na starcie 75KM wiecej :D
Przejedz Ty sie mlze na te hamownie zeby urwac wszelkie dywagacje na temat beemek i Bog wie czego jeszcze bo wrozenie z fusow i teoretyzowanie ile ma mocy to wisz.
Wykresow i przykladow z zycia wzietych nie otrzymasz od nikogo bo nikt sie w takie gowienka nie bawi - z oczywistych wzgledow :D

pawel1162
30-06-18, 10:28
do d16v1 najlepszy wałek jest z d17a9 , zrobić dolot wydech i może porting głowicy i ze 140 może by wyszło , ale jak koledzy mówią lepiej pchać k-serie chociażby k20a3 dość prosty swap , ew k24 tak jak ja :) i nie prawda że jak nie mają kasy to pchają d16v1 pcha się go dlatego że ma lepsze panewki wcale dobre silniki nie są tanie bo trzeba ok 1500 za swapa dać

UltrasSur
01-07-18, 11:41
1500 chyba ze skrzynią razem , ja dalem 700zl .