Krakus51
03-06-18, 20:09
Honda Civic 1.4 1999 r. Podczas jazdy na Mazury zaświeciła się kontrolka "check engine" Do przejechania miałem jeszcze 300 km. Zatrzymałem się na stacji i ponieważ mam interfejs OBD2 Podłączyłem go. Wykazało dwa błędy:
P1337 Engine Speed (RPM) Fluctuation Sensor No Signal
t/z: P 1337 Prędkość obrotowa silnika (RPM) Brak sygnału czujnika
P1336 Engine Speed (RPM) Fluctuation Sensor Intermittent Interruption
t/z: P1336 Prędkość obrotowa silnika (RPM) Przerwanie czujnika przerywanego
Postanowiłem jechać dalej bo nic się nie działo poza tą świecącą kontrolką. Kasowanie błędów różnymi aplikacjami nic nie dawało bo za chwilę powracał jeden P1337. Do serwisu Hondy mam 120 km z miejsca gdzie jestem ( i będę jakiś czas), a do domu 560 km. Czy da się coś z tym zrobić samemu, co może powodować takie błędy, co sprawdzać ? Czy jazda z tymi błędami powoduje jakieś skutki uboczne ? Silnik pali od kopa, wchodzi na obroty, nie ma braku mocy. A może znacie jakiegoś dobrego mechanika na trasie Ełk - Giżycko, lub w tych miejscowościach.
P1337 Engine Speed (RPM) Fluctuation Sensor No Signal
t/z: P 1337 Prędkość obrotowa silnika (RPM) Brak sygnału czujnika
P1336 Engine Speed (RPM) Fluctuation Sensor Intermittent Interruption
t/z: P1336 Prędkość obrotowa silnika (RPM) Przerwanie czujnika przerywanego
Postanowiłem jechać dalej bo nic się nie działo poza tą świecącą kontrolką. Kasowanie błędów różnymi aplikacjami nic nie dawało bo za chwilę powracał jeden P1337. Do serwisu Hondy mam 120 km z miejsca gdzie jestem ( i będę jakiś czas), a do domu 560 km. Czy da się coś z tym zrobić samemu, co może powodować takie błędy, co sprawdzać ? Czy jazda z tymi błędami powoduje jakieś skutki uboczne ? Silnik pali od kopa, wchodzi na obroty, nie ma braku mocy. A może znacie jakiegoś dobrego mechanika na trasie Ełk - Giżycko, lub w tych miejscowościach.