Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : VI gen VTEC wybór tłumika (nagranie wydechu)

Kames
24-05-18, 21:06
Witam przeszukałem niezłą ilość tematów i stron na necie i mam w końcu dylemat jaki środek kupić.

Silnik D16Y8 seria z dolotem na stożku. Środkowy Ferroz. Końcowy jakiś zwykły (mechanik założył bez żadnej zgody jakiś czas temu -.-) więc puki co zostaje.
Kolektor seria żeliwo, ale mam już w bagażniku chinola 4-2-1 do założenia.

Na niskich obrotach jest cisza na wyższych raczej głośno, ale nie ma tragedii.
Cel: lekkie wyciszenie + fajnie jak by doszło coś basu

Cena +/-200pln gdyż mam do kupienia aktualnie felgi+opony

Myślę nad Bosal lub Rover ale z Roverem troche kombinacji podobno.

Tak to wygląda:

https://www.youtube.com/watch?v=-WRYBWxIx00

mały_miszcz
26-05-18, 21:24
A moze Twin loop?

Edit. Chociaz w cenie 200zl to twin loopa moze nie kupisz. Ale rozwiazal by Twoj problem :D

https://youtu.be/9ufb1dlQj5w

Moze warto dozbierac lub pozyczyc od kogos kaske ;)

Kames
27-05-18, 16:54
Twin loop to chyba tylko tylny jest ?

mały_miszcz
27-05-18, 20:05
Twin loop to chyba tylko tylny jest ?

A zalezy Ci na srodkowym jeszcze?

Kames
27-05-18, 23:50
Aktualnie tylko na środkowym bo jest już nieszczelny.
Tak się zastanawiam jaka była by różnica w dźwięku między środkowym od dj hammera a np. Bosalem czy Asmet

mały_miszcz
28-05-18, 20:20
Sorry - nie zauwazylem ze napisales "srodek"
Ale dziwie sie ze rozwazasz wybór srodkowego, bo coś mi się wydaje ze srodkowy nie ma az takiego wplywu na dzwiek auta jak końcowy.

Kames
29-05-18, 00:36
Wiem ze końcowy więcej daje :) ale musze zrobić środek bo nadaje sie na złom raczej. Końcowy może na jesień kupie.
Iść w tańszy koszt Asmet-Bosal czy np m-tech/hammer + kupno rur ? bo cały środek z flanszą muszę mieć bo pierdzi, a dźwięk pierdzenia dochodzi właśnie z środka oraz na łączeniu flanszy z końcowym więc chyba cokolwiek dobrego tam wstawie to powinna być cisza na środku i cały dźwięk przeniesie się na końcowy wydech?

mały_miszcz
29-05-18, 11:17
Nad srodkowym bym sie nie spuszczal. Wybralbym tansza opcje, byle nie zmulił auta a na koncowy juz bym poswiecil wiecej czasu i pieniedzy

Podejrzewam ze po zrobieniu srodka pierdzenie ustaje i bedzie cisza;)

Kames
29-05-18, 18:20
No też tak myślę chyba między Asmet a bosal różnicy nie będzie ? W dźwięku czy osiągach?
BOSAL 287-213 do coupe przypasuje?

Kames
08-06-18, 00:41
Wie ktoś jaka jest średnica rury w bosalu ?

Vajrus11
08-06-18, 06:08
Wie ktoś jaka jest średnica rury w bosalu ?

To są seryjne średnice. Czy założysz jedno czy drugie czy dziada z allegro będzie to samo. Do mojej ej2 pasuje np środek od Rovera tam masz średnicę 2'. Jak chcesz wydech to albo budujesz od podstaw albo wkładasz serie.