PDA

Zobacz pełną wersję : szarpanie silnika podczas ruszania

kadamcz
06-05-18, 07:17
witam. mam Hanie z silnikiem 1.4 90 KM wersja polift z przebiegiem 210 tys km i ostatnio pojawił się u mnie taki problem. często jak ruszam to pojawia się zjawisko tzw szarpania silnika. Piszę, często , bo nie jest tak za każdym razem. czasami podczas ruszania jest ok a czasami silnikiem szarpie. Jest to o tyle przeszkadzające, że nnigdy nie wiadomo ile gazu dodać podczas ruszania. Dodam, że mam też hanię wersja identyczna tylko przed lift i tam podczas ruszania dodając nawet niewielką ilość gazu silnik płynnie rusza. Oba silniki są zagazowane,ale zjawisko występuje zarówno podczas jazdy na gazie jak i na benzynie. W obydwu samochodach regulowane były teraz zawory, wymieniane świece i przegląd gazu ( wymiana filterków). Czy ktoś miał może podobnie? Co może być przyczyną? Jak zdiagnozować problem?
Dodam jeszcze, że poza tym nie ma żadnych innych problemów- silnik ma moc , rozpędza się ok itp

grzymu
06-05-18, 20:50
Może sprzęgło? Jaki przebieg masz w drugiej hondzie?

kadamcz
07-05-18, 07:12
jedna i druga okolo 210 tys. starsza wymieniane sprzeglo przy 190 tys nowsza nie mam info

Brad
07-05-18, 16:45
Poczytaj wątki z poduszkami silnika. Miałem podobny problem. Przy wymianie łożysk w skrzyni biegów wymieniłem od razu jedną poduszkę silnika bo była już lekko pęknięta. Podobno w tych civicach to lubi padać właśnie jedna poduszka. Po wymianie od razu sie uspokoiło i rusza płynnie. Koszt samej poduszki 90zł, a robocizna zależy od mechanika.

bulka
10-05-18, 11:32
Mam bardzo podobny objaw. Z tym, że to szarpanie pojawia się głównie jak samochód jest już rozgrzany, choć nie zawsze. W korku bardzo często - w zimie tego nie zaobserwowałem za to latem problem powrócił. Też się zastanawiam co to może być, wina jakiegoś czujnika temp, poduszki wyglądają ok.. choć mogę się mylić. Jakieś sugestie? Sprzęgło się nie śliska, zbiera dobrze..

picasso2000
10-06-18, 14:34
U mnie też ostatnio zaobserwowałem szarpanie samochodu. Ale głównie jak jest zimny i tez nie ma reguły co do tego zjawiska. Natomiast problem ten udało mi się znacznie zmniejszyć dokonując wymiany płynu w układzie sprzęgła i odpowietrzając układ. Nawet jeśli pozornie płyn w zbiorniczku nie jest zasyfiony to uważam, że warto to robić częściej.
Zauważyłem też, że po tej procedurze lepiej wchodzą biegi. Na razie nie mam tak ordynarnego szarpania. A już się bałem, że sprzęgło mam do zrobienia aczkolwiek pewnie wkrótce będzie taka potrzeba.

kogut96
18-06-18, 12:07
Również się podpinam pod temat ponieważ wymieniłem przednią poduszkę ( ta która jest zaraz za chłodnicami) wymieniłem sprzęgło, łożyska w skrzyni i objaw jest cały czas.
Podczas ruszania z jedynki dopóki obroty nie przekroczą 2000 obrotów auto podskakuje jak chomik później jest już spokój.
PS. za dwa tygodnie jestem umówiony do gazownika na sprawdzenie od strony LPG czy coś nie jest uszkodzone.

kogut96
15-07-18, 21:20
W ramach rozwiązania zagadki z mojej perspektywy wygląda to następująco...
Mój Civic pojechał do gazownika na regulacje i wymianę uszkodzonych elementów instalacji lpg, pierwsza diagnoza wtryski od gazu plus czujnik ciśnienia ale po wymianie nie było poprawy gazownik zdemontował nowe elementy i szukał przyczyny gdzie indziej i koniec końców okazało że przyczyną szarpania są...
STARE WYPALONE ŚWIECE.
Po wymianie świec i kalibracji auto bez najmniejszych oznak szarpania

reXio
29-09-18, 20:53
Mam tez takie szarpanie. U mnie na mur poduszka (-szki)

grzegorzgor
03-06-19, 11:20
Kogut96 ile mialy przejechane te
świece