PDA

Zobacz pełną wersję : Civic EM2 samodiagnostyka ABS - pomocy...

sacao
24-04-18, 10:41
Witam.

Mam problem z dokonanie samodiagnostyki ABS-u w EM2. Po zwarciu pinów 4 i 9 nie ma żadnej reakcji i pytanie czy to dobre piny i czy w EM2 nie ma przypadkiem dodatkowej wtyczki do diagnostyki jak miały starsze modele. Dodam tylko że zlacze obd działa bo modul BT działa i Torque łączy się z ECU normalnie.

Edit: Civic Em2 2001 był D17A8 jest D16V1 z wiązka i ECU D17A9 - wiązka silnikowa od anglika, a kabinowa została z A8.

sacao
26-04-18, 08:49
Nikt nic nie wie ?

Ustaliłem już tyle :

1. Zwarcie wtyczki 2 pinowej niebieskiej service connector nie daje efektów, nie wyświetla kodów ( wtyczka w EM2 była przytaśmowana do wiązki między kierownica a konsolą środkową)

2. zwarcie pinów 4 i 9 w gnieździe OBD nie daje efektów, nie wyświetla kodów ( wersja z europejskich forów )

3. zwarcie pinow 5 i 9 w gnieździe OBD nie daje efektów, nie wyświetla kodów ( wersja z 7thgenhonda.com )

Na koniec najlepsze. Po wyjęciu modułu ELM BT z gniazda OBD auto nie pali ,po włożeniu z powrotem pali od kopa.

Ma ktoś jakiś pomysł jak skasować ten błąd ABS i co to może być z tym złączem OBD i modułem ELM BT ?

Karoles
26-04-18, 12:59
skoro blad sie pali abs to znaczy ze jest usterka i skasowanie go nic ie da, elm jest ok ale bardziej do bledow silnika np torque nie widzi bledow z abs, dlatego najlepiej podjedz do kogos kto ma lepszy interfejs spr blad pewnie wywalony czujnik, ew odlacz aku na jakis czas.

sacao
26-04-18, 13:46
Sorry mój błąd nie opisałem do końca.

Błąd jest na 99% spowodowany tym że przy zakupie auto miało jedna oponę inną niż reszta i najprawdopodobniej czujnik zwariował dla tego chce skasować błąd. Jak wyskoczy znów to będę wiedział że to nie to chyba że ktoś podpowie czemu nie mogę wygenerowac kodów blyskowych ABS to w tedy sprawdzę jaki nr błędu.
Jeszcze daje mi do myślenia czemu po wyjęciu ELM nie odpalę auta. Czy może to mieć związek z brakiem odczytu kodów? Uszkodzenie portu OBD?

sacao
30-04-18, 08:41
Problemem okazał się być spalony bezpiecznik 7,5 A pod deska rozdzielczą. Nie wyglądał na spalony ale nie miał przejścia. Temat do zamkniecia