Zobacz pełną wersję : Civic EM2 samodiagnostyka ABS - pomocy...
Witam.
Mam problem z dokonanie samodiagnostyki ABS-u w EM2. Po zwarciu pinów 4 i 9 nie ma żadnej reakcji i pytanie czy to dobre piny i czy w EM2 nie ma przypadkiem dodatkowej wtyczki do diagnostyki jak miały starsze modele. Dodam tylko że zlacze obd działa bo modul BT działa i Torque łączy się z ECU normalnie.
Edit: Civic Em2 2001 był D17A8 jest D16V1 z wiązka i ECU D17A9 - wiązka silnikowa od anglika, a kabinowa została z A8.
Nikt nic nie wie ?
Ustaliłem już tyle :
1. Zwarcie wtyczki 2 pinowej niebieskiej service connector nie daje efektów, nie wyświetla kodów ( wtyczka w EM2 była przytaśmowana do wiązki między kierownica a konsolą środkową)
2. zwarcie pinów 4 i 9 w gnieździe OBD nie daje efektów, nie wyświetla kodów ( wersja z europejskich forów )
3. zwarcie pinow 5 i 9 w gnieździe OBD nie daje efektów, nie wyświetla kodów ( wersja z 7thgenhonda.com )
Na koniec najlepsze. Po wyjęciu modułu ELM BT z gniazda OBD auto nie pali ,po włożeniu z powrotem pali od kopa.
Ma ktoś jakiś pomysł jak skasować ten błąd ABS i co to może być z tym złączem OBD i modułem ELM BT ?
skoro blad sie pali abs to znaczy ze jest usterka i skasowanie go nic ie da, elm jest ok ale bardziej do bledow silnika np torque nie widzi bledow z abs, dlatego najlepiej podjedz do kogos kto ma lepszy interfejs spr blad pewnie wywalony czujnik, ew odlacz aku na jakis czas.
Sorry mój błąd nie opisałem do końca.
Błąd jest na 99% spowodowany tym że przy zakupie auto miało jedna oponę inną niż reszta i najprawdopodobniej czujnik zwariował dla tego chce skasować błąd. Jak wyskoczy znów to będę wiedział że to nie to chyba że ktoś podpowie czemu nie mogę wygenerowac kodów blyskowych ABS to w tedy sprawdzę jaki nr błędu.
Jeszcze daje mi do myślenia czemu po wyjęciu ELM nie odpalę auta. Czy może to mieć związek z brakiem odczytu kodów? Uszkodzenie portu OBD?
Problemem okazał się być spalony bezpiecznik 7,5 A pod deska rozdzielczą. Nie wyglądał na spalony ale nie miał przejścia. Temat do zamkniecia