PDA

Zobacz pełną wersję : EK3 D15B jdm dławienie silnika

mart_
10-04-18, 11:13
Hey

Po praktycznie siedmiu latach absolutnie bezproblemowej jazdy moją Hanką coś niedobrego zaczęło się dziać z pracą silnika.

Podczas przyspieszania w granicach 1,5k-4k samochód dziwnie się dławi, rzecz się dzieje mniej więcej z pedałem przyspieszenia wciśniętym do połowy. Powyżej 4k obrotów taj jakby się cos odtykało i jest ok, tak samo jest ok jeśli pedał wcisnę na maxa, nic nie przerywa. Zauważyłem również,że dzieje się to na rozgrzanym silniku.
Świece wymieniłem, kable podmieniłem od znajomego i nic to nie dało. Zanim zacznę wymieniać wszystko po kolei może ktoś z Was ma jakieś sugestie ?

Jeszcze jedna rzecz , przed tym wszystkim nie przeszedłem przeglądu z powodu emisji, ale wymieniłem świecę , wrzuciłem starego air box'a ( był stożek)
i pomogło. Chodziło o lambdę gdzie limit był 1,03 gdzie za pierwszym podejściem było 1,07 , po tych zmianach dokładnie 1,03.
Czy takie dławienie może być spowodowane padającą lambdą ??

Jeśli macie jakieś pomysły za co najpierw się zabrać będę b.wdzięczny.

pzdr

Timo-hg
10-04-18, 15:02
Zaczął bym jak piszesz od sondy.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

mart_
10-04-18, 21:21
Zaczął bym jak piszesz od sondy.

hmm pytanie od której ... jedna jest w kolektorze a druga w katalizatorze, tak w ogóle to która jakie spełnia funkcje ?? :confused:

mart_
14-04-18, 23:38
Mały update.

Wypiąłem sondę na kolektorze i fura śmiga jak nowa.

Czyli idąc tym tropem to faktycznie coś nie tak jest z lambdà skoro po wypięciu jest ok.

Jeszcze jedno pytanie. Czemu nie wywala mi Check a na desce?

Timo-hg
15-04-18, 00:51
Moja była pęknięta.
Bez błędu a objawy identyczne jak u Ciebie.

kazik2_h9w3
15-04-18, 06:29
A powiedz czy wgl przy przekreceniu kluczyka swieci sie?
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze walnięta sonda nie zawsze wywala błąd ale wypięta chyba powinna

mart_
15-04-18, 09:34
A powiedz czy wgl przy przekreceniu kluczyka swieci sie?
Z wlasnego doswiadczenia wiem ze walnięta sonda nie zawsze wywala błąd ale wypięta chyba powinna

Check świeci się normalnie po przekręceniu kluczyka a gaśnie po odpaleniu silnika.

Sam sie zastanawiam czemu nie ma błędu.
Jest jeszcze druga sonda w kacie, może stąd jest brany sygnał.
Z wypięta sonda zrobiłem ok 100km i nie zauważyłem żeby spalanie wzrosło, Check sie nie świeci a Hanka śmiga ja zła. Mogę tak jeszcze chwilę pojeździć czy lepiej wpiąć wtyczkę?

Btw. Gdyby ktoś miał lambde do kolektora na jednym kablu to chętnie przygarnę.
Sprawdzałem i taka sama chyba jest w D14a4

Pzdr

Szczur[R]
17-04-18, 12:15
Jest jeszcze druga sonda w kacie, może stąd jest brany sygnał.
Nie, nie jest

Z wypięta sonda zrobiłem ok 100km i nie zauważyłem żeby spalanie wzrosło, Check sie nie świeci a Hanka śmiga ja zła. Mogę tak jeszcze chwilę pojeździć czy lepiej wpiąć wtyczkę?
To oznacza że masz jakąś mega rzeźbę zrobioną. To w ogóle jest d15b seryjnie czy przeszczep ? Wrzuć fote z pod maski i napisz jaki komp siedzi oraz czy ma seryjną wiązkę czy jest przy nim jakaś przelotka.

K0LAR
17-04-18, 22:59
W D15z6 miałem podobnie potrafiła zamulić od 2 do 3k rpm na tyle że przy 3k nie chciała iść dalej dopiero po jakichś 3sec puszczała muła i szła dalej. Wymieniłem lambde i pomogło. Sprawdź lambde miernikiem będzie jasność czy trafiona czy nie.

Szczur[R]
17-04-18, 23:21
W D15z6 miałem podobnie potrafiła zamulić od 2 do 3k rpm na tyle że przy 3k nie chciała iść dalej dopiero po jakichś 3sec puszczała muła i szła dalej. Wymieniłem lambde i pomogło. Sprawdź lambde miernikiem będzie jasność czy trafiona czy nie.
Miernikiem to jedynie grzałkę sprawdzi, a napisał że ma jednoprzewodową czyli bez grzałki.

mart_
18-04-18, 01:29
;2889707']Nie, nie jest

To oznacza że masz jakąś mega rzeźbę zrobioną. To w ogóle jest d15b seryjnie czy przeszczep ? Wrzuć fote z pod maski i napisz jaki komp siedzi oraz czy ma seryjną wiązkę czy jest przy nim jakaś przelotka.

Nie nie, to jest ori d15b, 1.5 Vti 3 stage vtec.
Mieszkam w Irlandii i tam czasami trafiają sie takie importy z JP.

Mam już pożyczoną sondę z d14a4. Wtyczka jest taka sama, jeden kabel. W weekend przełożę i zobaczymy co się będzie działo.

mart_
25-04-18, 16:12
Wymiana sondy załatwiła sprawę. Wszystko wróciło do normy. Dodam tylko jedną rzecz odnośnie błędu, którego nie wyświetlał komp, błąd pojawił się po tygodniu jazdy z wypięta lambdą. Po wymianie sondy znikł..
W sumie temat do zamknięcia.
Dzięki za Wasze sugestie odnośnie tego problemu.

Pzdr