Zobacz pełną wersję : Diagnostyka klimatyzacji
balek881008
07-04-18, 20:11
Witam koledzy mam mały problem z hondą 1.8 2006 a dokładniej z klimatyzacją . Wszystko działało w tamtym sezonie a dzisiaj przy próbie uruchomienia klimatyzacji zauważyłem że nie załącza się w ogóle sprężarka i wentylator.
Wyjąłem przekaźnik pod maską (bezpiecznik 7,5A jest OK) sprawdziłem na zapalonym samochodzie zworką na stykach w miejscu przekaźnika i sprężarka załącza się lecz wentylator nie. Dodam że klima przy podłączeniu zworką dalej nie chłodzi może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał. Czy można jakoś w domowych warunkach coś jeszcze sprawdzić ? Czy trzeba jechać w ciemno dobić klimę Dziękuję i pozdrawiam.
Jak się sprężarka nie załącza to gazu w układzie brak.. takze zacząłbym od poszukania nieszczelności 😊
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Jak się sprężarka nie załącza to gazu w układzie brak.. takze zacząłbym od poszukania nieszczelności 😊
Włącz na chwilę sprężarkę i sprawdź czy węże są zimne, to będzie najszybszy test. Potem wziął bym się za gaz.
Jak nie ma tylko gazu to OK gorzej jak wyleciał też olej bo bez niego można zajechać spreżarkę .
balek881008
09-04-18, 21:40
Dzięki trafo za pomoc diagnostyka tzn próba szczelności wskazała dziurę w skraplaczu ;) zamówiłem zamiennik skraplacza firmy NRF przymierzam się do wymiany. Posiada ktoś jakieś wskazówki odnośnie demontażu zderzaka przedniego ? Czy tylko to co w manualu. Dziękuje za pomoc pozdrawiam.
To zamów jeszcze osuszacz (filtr z wkładem higroskopijnym do układu) chyba że uważasz ze wilgoć w układzie kompresora kompresorowi nie szkodzi.
To zamów jeszcze osuszacz
I to koniecznie! Przy nieszczelnym układzie zawsze jest do wymiany!
balek881008
10-04-18, 22:04
Prawdopodobnie jest w zestawie ze skraplaczem osuszacz . Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
balek881008
13-04-18, 22:21
Klimatyzacja ogarnięta chłodnica wymieniona . Aby ją wyjąć demontujemy zderzak osłonę grilla pod maską ,samego grilla oraz zamek maski żeby zrobić miejsce do wyjęcia chłodnicy. Gdyby ktoś potrzebował pomocy proszę pisać. Temat zamknięty pozdrawiam.
Skraplacz spokojnie da się wymienic bez demontażu zderzaka :)
Apropo sprawdzania to największy z mozliwych błedów to zwieranie przekażnika przy sprawdzaniu ukł :p to jak odpalić silnik po spuszczeniu oleju :)
Jak silnik nie pracuje to nie :)
Sprawdzanie na włączonym silniku to lekko hardcorowe zagranie.
Ceny nabijania gazu drastycznie mają skoczyć (lub już skoczyły) w górę? Ma ktoś może jakieś info?
balek881008
04-05-18, 12:39
30 pln za 100 gram czynnika ;)
Nas to na szczęście nie dotyczy, ale cena jak z kosmosu jest w nowych autach z czynnikiem R-1234yf - może o to chodzi.
Nas to dotyczy.
Niestety ale cena naszego czynnika poszła w górę.
Przez przepisy limitujące ten czynnik.
Tak jak szczepar pisze , dotyczy również nas bo w sumie chodzi o wyrównanie cen ;) przepisy są juz od jakiegoś czasu i po części też maja wpływ na ceny bo eliminuja z rynku czarną strefe nabijaczy . Bardzo cięzko teraz kupić czynnik bez faktury i firmy bo każdy musi sie z tego rozliczyć . Choc juz pojawił sie czynnik z ukrainy i oczywiśćie lpg :mad: