PDA

Zobacz pełną wersję : Nie odpala. Pompa paliwa?



nelq
21-09-08, 12:38
Witam.
Wczoraj przy próbie ruszernia sinik zgasł i nie da się odpalić. Nie gaśnie kontrolka "Check engine", nie słychać pracy pompy paliwa po przekręceniu kluczyka. Przy próbie zrobienia samodiagnostyki kontrolka nie mrugała więc nie mogę odczytać kodu błędu. Próbowałem docisnąć kostkę przy przekaźniku pompy paliwa, nie pomogło. Restart kompa też nic nie dał.

Czytałem, że może czujnik bezwładnościowy odciął dopływ paliwa jednak nie mogę go zlokalizować. Wiem, że powinien być za schowkiem, po lewej stronie ale nic tam nie widzę. Jak ten czujnik wygląda? Może ma ktoś zdjęcie?

Jakie jest prawdopodobieństwo, że to pompa? Co jeszcze to może być? Co mógłbym sprawdzić.

siemens_15
21-09-08, 12:43
Witam ;-)
próbowałeś przelutować przekaźnik??

Niedawno był taki temat:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=5520

nelq
21-09-08, 14:12
Przelutowałem przekaźnik, nie pomogło :(
Czy przekaźniki są takie same dla wszystkich V gen'ów? (Dla wszystkich silników)

Sprawdziłem koskę od pompy, dostaje normalne napięcie. Tylko, że nie tak jak normalnie przez 2 sek po włączeniu zapłonu tylko cały czas kiedy jest włączony zapłon.

Czyli raczej nie może to być nic innego niż pompa, tak?

chester-lp
21-09-08, 20:45
Wczoraj przy próbie ruszenia sinik zgasł i nie da się odpalić.
Ile paliwa miałeś w baku, na rezerwie był?

nelq
21-09-08, 22:48
~1/2 baku także nie martwię się, że coś zassał :]

gregor
22-09-08, 21:16
jezeli dostaje prad na przekaznik to problem tkwi w pompie, albo prad nie dociera do pompy albo wysiadla

nelq
22-09-08, 21:18
Pisałem, że prąd do pompy dociera. Okazało się, że się zatarła.

Skoti
22-09-08, 22:30
Sprawdz czy masz iskre na świecach

nelq
22-09-08, 22:46
W poście wyżej napisałem, że pompa się zatarła i wogóle nie działa. Auto już w serwisie jest.