Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 22 kod błędu vtec

lukasz68200
01-04-18, 20:27
Witam , problem polega na checku ( error 22) przy depnięciu 6-7 k obrotów , przy zaraz po załączeniu vteca nie wyskakuje( o ile się załącza ) i podczas normalnej jazdy tez nie , dopiero przy depnięciu, jak zgasze auto i odpale błąd znika ... co to może być ? dodam że rozkreciłem zawór vtec , wyczyściłem cały zawór i sitka, sprawdziłem i podłączyłem pod aku ten zaworek górny działa (cyka) . odpiąłem wtyczke od vteca dzisiaj przejechałem sie i chyba nie ma róznicy w tym czy jest wpięta czy nie ...

komp p28 , d16z6 dół y7

kamil39
01-04-18, 20:40
Ten bład to raczej ten 2 czujnik cisnienia oleju,( który jest zaraz przy zaworze - 2 piny), sprawdz, czy masa jest Ok.

lukasz68200
01-04-18, 21:22
byłem przed chwilą zrobiłem fotki , jeszcze raz wypiąłem wtyczki poruszałem troche masą , odpiąłem aku podłaczyłem zeby bledy skasowało , poszedłem się przejechac przycisnąłem pare razy i nie wyskoczył o dziwo żaden błąd , ale może znów może to samo być i wyskoczyć w losowym momencie .. może to być problem z okablowaniem czy raczej coś z Vtec?
dodam ze jeszcze oleju mam lekko ponad stan max

https://image.ibb.co/jDB3QS/IMG_E0814.jpg
https://image.ibb.co/cTA8s7/IMG_E0816.jpg

kamil39
02-04-18, 09:08
No musisz sprawdzic stan przewodów, widze ze masz juz cos tam poizolowane - przy wtyczkach lubia się kruszyć/wyrywać kable, zwłaszcza po swapach (przewaznie kable napiete, brak mocowań itd). Bo sam ten czujnik rzadko pada. Jeden kabel idzie do kompa, drugi to masa. Najlepiej miernik do łapy i posprawdzac czy jest przejscie. Który to pin w kompie to znajdziesz w rozpisce OBD1.

Szczur[R]
03-04-18, 15:39
Jeśli kable masz ok to może być usterka kompa, chociaż rzadko się zdarza. Kombinowane coś masz czy wszystko seria ? Komp, przejściówka wiązki, jakieś mody ?

alienek
08-04-18, 19:08
głupie pytanie mam.. czy ten czujnik zieolny musi być podłączony ?? mam zrobionego swapa na d16w4 i przejście na obd1.. i mam ten czujnik nie podpięty.. auto jeździ check się nie świeci.. czy oprócz tego zcujnik ajest jeszcze gdzieś inny o ciśnienia ??

kamil39
08-04-18, 19:20
Ten zielony czujnik możesz miec nie podlaczony - robi sie mostek przy komputerze(które piny to nie pamiętam) , dzieki temu komp "wie" ze cisnienie oleju jest odpowiednie. Chyba w obd2 silniki nie mają tego czujnika w ogole.

alienek
08-04-18, 19:28
no właśnie widziałem mostek przy ecu.. ale kurcze lipa trohe bo jeśli straci się ciśnienie w ukladzie to nie będe wiedział nic i zatre silnik.. dzięki za info :)

kamil39
08-04-18, 22:23
To jest cisnienie oleju tylko dla ecu i wlaczenia vtec,
lampka aladyna od ogolnego cisnienia oleju to nie jest to samo ;)

Szczur[R]
09-04-18, 11:33
komp od W4 czyli obd2 ma normalnie obsługę tego czujnika, żadnego mostka nie trzeba robić

alienek
09-04-18, 16:07
Szczur[R] się rozumie :) ale sobie skomplikowalem sprawę i przeszedłem na obd1 :p