Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przygasajace swiatla przy zmianie biegow

joker@
21-09-08, 00:11
witam
swiatla nieco przygasaja przy zmianie biegowjakby chwilowy zanik napiecia czy ktos moze wytlumaczyc mi co sie dzieje??

Leeo
21-09-08, 11:54
obroty przy tym spadaja?

Misiekemeryt160
21-09-08, 12:10
regulator napięcia. weź miernik. zmierz napięcie na jałowymi i na podwyższonych obrotach( powinno byś w zakresie od 13,4- 14,3V) Potem dokonał pomiaru na włączonych światłach-najlepiej na długich, napięcie nie powino ulec zmianie-, ew minimalnie( ok 0,2V) wkręć motor na jaieś 3 000 tyś spójrz na miernik i puść gaz... zobacz co się dzieje z napięciem. acha i czy jak przygasają Ci światła to zapala się kontrolka ładowania?

joker@
21-09-08, 18:14
ad1. obroty bez zmian
ad2.nie kontrolka ciemna
zabiore sie za mierzenia za kilka chwil

Mr_Harry
22-09-08, 16:13
Mi też przygasa, kiedy kręcę kierownicą do maksymalnych pozycji. Napięcie ładowania sprawdzone - jest ok. Natomiast akumulator mi siada - jest już stary. Nie wiem co jest przyczyną przygasania świateł, natomiast podniesienie obrotów pomaga. Czy regulator w naszych hondach to dodatkowy moduł na alternatorze, który można odkręcić i wymienić, czy jest o w środku i wymaga rozebrania alternatora?

Misiekemeryt160
22-09-08, 17:36
dokładnie nie wiem ale przewaznie jest tak ze odkrecasz tylko te plastki od alternatora z jednej strony i i tam masz juz dostep do regulatora. nie trzeba rozbierac łożysk wirnika itp.