Zobacz pełną wersję : d15z6 minime z6 mapy/strojenie
Cześć,
Wiem ze temat minime jest przerabiany tysiąc razy, jednak wszyscy piszą o strojeniu a zakładam ze nie karzdy to robi na początku lub w całe, i tu moje pytanie przy takim zestawie na jakich mapach jeździcie, jakie sprawdziliście tak żeby nie marnować czasu( komp p28).
No i jak po samym strojeniu efekty i wrażenia?
Czy ktoś z Warszawy ostatni może stroił d-serie, jakie koszty u kogo?
Na dniach będę brał się za robotę będę wdzięczny za info pomoc.
No jak bierzesz glowice z d16z6 to standardowo mapę tez z d16z6, stroisz wtedy kiedy masz większe mody, koszt ok 600zl? Musisz podzwonić i popytać tu masz topić http://civicklub.pl/forum/showthread.php?166159-strojenie-hondy-szukam jak nie zmieniasz skrzyni, wtryskow itp. To szkoda kasy imo. No ale tak jak pisałem, podzwon po ludziach i popytaj, są z forum i doradza
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń, nie ma u mnie jakiś mega modów, jednak skrzynia jest s20 z eg, dolot stożek kolektor 4-2-1 (reszta wydechu seria) a wtryski pewnie pójdą z d16z6 240cc, i myślałem żeby może wrzucić mapę z d15b lub D15Z7 lub z d16y8 (jest ponoć najbardziej podobny budowa do d15z6 gdzie coś takiego czytałem.
Jeżeli ktoś się bawił w ten sposób będę wdzięczny za info.
Troche sie zapedziles.. D15z6 i z8 to eVTEC.. Wiec mapa odpada, d15b VTEC ma nisko ustawionego VTECa , ale nie wiem czy mapa zagada, a d15z7 to bliźniak d15b 3stage vtec, wiec z tego trz odpada mapa.. D16y8 y2 w4 i w5 są to nowsze konstrukcje i mapy sie mogą roznic i pewnie tez srednio podpasuja.. Nie kombinuj i wsadź mapę z z6 czyli taka jaka masz glowice a później jedzz na strojenie jak chcesz i zmodyfikują ta mapę pod Ciebie
A co do budowy to w skrócie d15b ma krótkie korby, 3stage ma do tego 2 VTECi, d16z6 ma większe komory spalania, d16y8 i jego klony male komory spalania wiec z praktycznego punktu widzenia kazdy z tych silnikow jest inny wiec i mapy będą różne dla każdego z silnikow
Napisz konkretnie jaki masz setup..
Mapa z6 jest przelana, mapy przeskalowane gotowce pod 1,5 u mnie sie nie sprawdzały, strojenie dołożyło 10km i sporo niuta..
d16y8 (jest ponoć najbardziej podobny budowa do d15z6 gdzie coś takiego czytałem.
Taki sam jest jedynie odlew głowicy. Cała reszta wraz z zasadą działania systemu VTEC się różni, więc mapa z jednego do drugiego i na odwrót nie zadziała.
Jeśli już chcesz ładować samą mapę z innego silnika, to musi to być dokładnie taki sam set jak u Ciebie.
Popytaj forumowych stroicieli (ja polecam Jogala) czy mają takiego gotowca.
Mój przyszły szwagier ma civica 1.6VTEC z 2002 i wsadził komputer z 1.7VTEC. Chodzi bdb. A nawet troszkę szybszy jest. Mówił o VTEC, że jest przesunięty i dlatego tak jeździ,
a i że nie potrzebuje zmieniać programu, chyba że będzie chciał więcej mocy to zwiększy dawkowanie. Wtryskiwaczy nie wymieniał jak sam twierdzi.
kazik2_h9w3
23-03-18, 05:41
I takie tjuny sa bez sensu
Idac tym tropem po wrzuceniu kompa z h22 do d16z6 powinien on miec ze 150 kuniuf
I takie tjuny sa bez sensu
Idac tym tropem po wrzuceniu kompa z h22 do d16z6 powinien on miec ze 150 kuniuf
Jak jeszcze czip z allegro dołożysz to +20 % a wtedy koniecznie trzeba wyciąć katalizator bo nie ogarnie takiej mocy
Też tak mówię. Wymiana komputera dała mu tylko to że VTEC wcześniej się załącza. A że nie miał nikogo kto w komputerze z 1.6 przestawił na niższe obroty
to tak wyszło. Dlatego w tym mini me z6 chyba tylko pojemność skokowa się zmieni. Dlatego komputer z z6 musi wsadzić, chyba że wtryskiwacze będą
inne to zmiana mapy musi być.