Zobacz pełną wersję : Buczenie,dudnienie ,rezonans silnika rury wydechowej w srodku auta
Witam.3 miesiące temu kupiłęm ufo 1.8 5d 2007 rok.Wczesniej jeździłem civicami vti 6gen,preludami,accordami i nigdy z czyms takim się nie spotkałem.Dzwiek buczenia zaczyna się od 2000 tys obr do 2400 potem jest tylko ten normalny metaliczny dźwięk silnika jak we wcześniejszych generacjach i mega buczenie miedzy 3800 a 4500 i znowu potem już normalny metaliczny dźwięk silnika.Wszystko zostało sprawdzone z 10 razy.Tłumiki jak nowe pod autem cisza.Pod maska cos tam słychać ale najbardziej słychać to na miejscu kierowcy w kabinie od strony deski rozdzielczej.To buczenie powyżej 4 000 obrotow jest mniej meczace niż to przy 2200 bo z zona i dziecmi jezdze dołem a nie gora i w nocy nic innego nie słychać tylko to buczenie.Proszę o info czy u was tez tak jest czy mam szukac dalej przyczyny.Dziekuje Rafał
czasami słaby zamiennik filtrapowietrza potrafi wydawac rózne dzwięki ewnetualnie sprawdz czy plecionka wydechu nie ma juz dosyć
czasami słaby zamiennik filtrapowietrza potrafi wydawac rózne dzwięki ewnetualnie sprawdz czy plecionka wydechu nie ma juz dosyć
Plecionka wymieniona na orginał z aso i nic nie dało. filtr był kn wymieniłem na nowy ,zwykły za 30 zł buczy dalej...
Omenariusz
09-03-18, 07:50
Ostatnio po wymianie filtra na nowy mam podobny objaw muszę tam zajrzeć
U mnie też coś takiego jest,dziwny rezonans i nie mogę tego namierzyć, tak jak by to szło gdzieś z deski rozdzielczej gdzie mamy środkowy nawiew..
U mnie też coś takiego jest,dziwny rezonans i nie mogę tego namierzyć, tak jak by to szło gdzieś z deski rozdzielczej gdzie mamy środkowy nawiew..
kupiłem filtr w aso i nadal bez zmian.zostaje już tylko chyba ktoras poduszka silnika,tylko która pytanie...
U mnie takie buczenie powodują plastiki nad wyświetlaczem radia i przy radiu. Jak wyłapałem przy jakich obrotach to sie dzieje i przytrzymałem te plastiki to przestawło. Musze teraz rozebrać konsole i podłożyć jakiś filc czy coś takiego. Dodatkowo ktoś wcześcniej wszystko rozbierał i nie wkręcił śrób i tak teraz rezonuję...
U mnie takie buczenie powodują plastiki nad wyświetlaczem radia i przy radiu. Jak wyłapałem przy jakich obrotach to sie dzieje i przytrzymałem te plastiki to przestawło. Musze teraz rozebrać konsole i podłożyć jakiś filc czy coś takiego. Dodatkowo ktoś wcześcniej wszystko rozbierał i nie wkręcił śrób i tak teraz rezonuję...
Nie sadze żeby to w moim przypadku były plastiki deski rozdzielczej. Gdzies tam przegladajac neta ktoś pisał o aluminiowych osłonach wydechow ale pod autem byłem nie raz i tam panuje cisza.To nie jest żadne trzeszczenie,wycie,ocieranie,szumienie itp.To jest mocno basowy niski ton buczenia tak jak np. tłumiki remusa,bosala tylko ze nie z tyłu a z przodu auta.Podobno często tak buczy jak duza poduszka silnika jest za twarda lub za miekka a tego nie da się sprawdzić w żaden sposób jak tylko wymienić na orginał z aso.
mateusz199
16-03-18, 19:45
wronka
Może masz nie kompletny układ dolotowy, sprawdź czy do obudowy filtra powietrza dochodzą rury, które dalej pod akumulatorem lecą w zderzak i najlepiej sprawdź czy są dobrze połączone.
wronka
Może masz nie kompletny układ dolotowy, sprawdź czy do obudowy filtra powietrza dochodzą rury, które dalej pod akumulatorem lecą w zderzak i najlepiej sprawdź czy są dobrze połączone.
Rozłaczyłem dzisiaj filtr powietrza tzn podniosłem dekiel filtra do góry i wyciagnałem trochę filtr z obudowy.Myslałem ze cos w dzwieku z dolotu się zmieni czyli ze będzie głośniej bo zawsze w innych autach tak miałem a tu nic...Ani głośniej ani ciszej z ta roznica ze silnik się dławi bez filtra.Jak dla mnie trochę to dziwne ze dźwięk się nie zmienia bo rozłączeniu obudowy filtra powietrza...Wiec pytanie czy rozbierać cały dolot czy w takim przypadku ma to sens ?i jeszcze jedno pytanie czy na końcu rury dolotu tej w zderzaku jest ta siatka wstepna co ma wyłapywac większe zanieczyszczenia czy jej nie ma?Tez gdzies czytałem ze jak ta siatka jest zapchana syfem i jest nie drozna to może tak buczeć...
jeszcze jedno pytanie czy na końcu rury dolotu tej w zderzaku jest ta siatka wstepna co ma wyłapywac większe zanieczyszczenia czy jej nie ma?Tez gdzies czytałem ze jak ta siatka jest zapchana syfem i jest nie drozna to może tak buczeć...
Koniec dolotu nie jest w zderzaku,tylko na górze na lewym błotniku tuż przy akumulatorze ,i żadnej siatki tam nie ma
mateusz199
19-03-18, 18:19
wronka tak wygląda dolot w całości.
https://images84.fotosik.pl/1021/adda71f6495685c3med.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/adda71f6495685c3)
Witam,
może warto jeszcze raz sprawdzić metalową osłonę pomiędzy podwoziem a tłumikiem? Po kilku latach blacha rdzewieje i puszczają mocowania - pisałem o tym w tym poście: http://civicklub.pl/forum/showthread.php?272052-pytanie-o-serwis-ASO&p=2852614#post2852614 Niekiedy bez dokładniejszych oględzin można uszkodzenie przeoczyć, tak jak to miało miejsce u mnie i dopiero temat wyjaśnił się na przeglądzie przed-sprzedażowym.
Pzdr - Artur S.
Witam,
może warto jeszcze raz sprawdzić metalową osłonę pomiędzy podwoziem a tłumikiem? Po kilku latach blacha rdzewieje i puszczają mocowania - pisałem o tym w tym poście: http://civicklub.pl/forum/showthread.php?272052-pytanie-o-serwis-ASO&p=2852614#post2852614 Niekiedy bez dokładniejszych oględzin można uszkodzenie przeoczyć, tak jak to miało miejsce u mnie i dopiero temat wyjaśnił się na przeglądzie przed-sprzedażowym.
Pzdr - Artur S.
Cytat,,Podczas bodajże dwóch ostatnich przeglądów zgłaszałem im, że coś mi się nie podoba w brzmieniu wydechu, tzn czasami słychać lekkie "podzwanianie". ,,koniec cytatu...
Pisałem wyraźnie ze to nie jest żadne szumienie,dzwonienie itp. itd.Jest to mocno basowe buczenie z przodu samochodu,czasami jak jest zimno to po odpaleniu delikatnie drzy deska i buczenie jest wtedy największe.dzisiaj jestem umówiony w aso wiec mysle ze się dowiemy lub nie bo z nimi to roznie bywa...ja stawiam na lewa lub prawa poduszke silnika no chyba ze dolot jest niekompletny jak pisaliście to tez sprawdza.zobaczymy
Cytat,,Podczas bodajże dwóch ostatnich przeglądów zgłaszałem im, że coś mi się nie podoba w brzmieniu wydechu, tzn czasami słychać lekkie "podzwanianie". ,,koniec cytatu...
Pisałem wyraźnie ze to nie jest żadne szumienie,dzwonienie itp. itd.Jest to mocno basowe buczenie z przodu samochodu,czasami jak jest zimno to po odpaleniu delikatnie drzy deska i buczenie jest wtedy największe.dzisiaj jestem umówiony w aso wiec mysle ze się dowiemy lub nie bo z nimi to roznie bywa...ja stawiam na lewa lub prawa poduszke silnika no chyba ze dolot jest niekompletny jak pisaliście to tez sprawdza.zobaczymyDowiedziałeś się coś może?
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Dowiedziałeś się coś może?
Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
Tak byłem w ASO.Tak jak myślałem jest całkowicie zerwana dolna poduszka łapa silnika ,skrzyni biegow.Poduszka jest zerwana od góry wiec od spodu auta nic nie było widać. Jeszcze nie zmieniłem bo czekam na dobrą używke bo w aso nowa 500 zeta.W zamienniki w tym przypadku lepiej sie nie pchac.Jak zmienie to napisze czy pomogło czy nie.
Trafo miał podobnie poduchę. Jeśli jesteś z Krakowa to na wymianę polecam Adama z Honda Team Kokotów ;) Terminy długie na dostanie się i ogrom ludzi ale to tylko może świadczyć o jednym - extra ceny i super jakość usług a Hondy znają jak swoje kieszenie ;)
Trafo miał podobnie poduchę. Jeśli jesteś z Krakowa to na wymianę polecam Adama z Honda Team Kokotów ;) Terminy długie na dostanie się i ogrom ludzi ale to tylko może świadczyć o jednym - extra ceny i super jakość usług a Hondy znają jak swoje kieszenie ;)
Witam .Jestem po zmianie dolnej poduszki i nic to nie dało...Podczas wymiany gadałem z gościem co serwisuje renówki i stwierdził ze za buczenie sa odpowiedzialne gorne poduszki ,najczęściej ta duza gorna od rozrządu.W aso stwierdzili ze minimalnie siadła ale nie na tyle żeby buczeć.Kolejna sprawa to to ze dzisiaj jeździłem i osłuchałem dokładnie ufo z 2006 100 tys na liczniku i tez buczało.Nie tak jak u mnie ale buczało dokładnie w tym samym zakresie obrotów.Wiec po prostu może ten typ tak ma i tyle choć jest to mega irytujące zwłaszcza w nocy jak jest cicho dookoła...
Czy do rezonatora dolotu można się dostać od strony koła po zdjęciu nadkola czy trzeba sciagać cały zderzak ?
U mnie takie samo buczenie, ten sam zakres obrotów. Wydaje mi się że ten typ tak ma niestety... Około 2200, potem od około 4000 jest tragedia przy autostradowej prędkości.
A złącze elastyczne drgań masz w tłumiku gdzieś dolozone? Bo jeśli nie to właśnie masz efekty. Zamiast się wszystko rozchodzic na tłumiki przechodzi na budę.