Zobacz pełną wersję : Pasek skrzypi
Mam taki problem ze pasek w samochodzie mi skrzypi. Jest to chyba pasek od alternatora. Moje pytanie brzmi :
Czy jest jakis srodek ktory zapobiega skrzypieniu tego rodzaju pasków??
Sprubuj naciągnąc ten pasek , a jak nie pomoże to polej go wodą . A jak to,też nie pomoże to wymień na nowy.
No jasne!!
posmaruj ten pasek tawotem :shock:........100% nic nie usłyszysz :idea:
Najlepiej jednak zrobisz wymieniając go na nowy - jeśli nie pomogło jego naciągniecie 8)
wymien na nowy bo to male koszta
Wlasnie mysle o wymiane. Interesuje mnie tylko czy ktos slyszal a jakims srodku do konserwacji tych pasków.
smar silikonowy w sprayu = czyści i konserwuje elementy gumowe
smar silikonowy
to chyba nie jest najlepszy srodek do paska klinowego, bo pasek ma sie nie slizgac a taki smar w tym nie pomoze, co najwyzej bedzie sie slizgal ale nie piszczal :wink:
żeby było ciekawiej taki smar jest wchłaniany przez gumę i poprawia jej elastyczność, przez co redukuje bądź niweluje piszczenie :) Tego używa się do uszczelek na zimę zamiast wazeliny technicznej, która jak wiadomo może pobrudzić ubranie...
W przypadku paska efekt będzie, chociaż raczej krótkotrwały.
Ja bym nie smarowal ;) taki pasek kosztuje 30pln i wymienia sie go raz na 7 lat albo wogole :) wiec chyba nie ma co wlaczyc o przedluzenie jego zywotnosci.....
Paskow klinowych niczym sie nigdy nie smaruje!! Jesli naciagniecie paska nic nie daje to zostaje tylko wymiana.
Ktos moze wymienial ten pasek od alternatora w D15B2? Ma on jakas okreslona dlugosc, czy oznaczenia? Szukam i szukam i nigdzie w sklepie nie potafia mi jednoznacznie odpowiedziec czy bedzie pasowal "ten" z "ich" kataogu...
Piotrek Klag
24-11-06, 18:26
Ktos moze wymienial ten pasek od alternatora w D15B2? Ma on jakas okreslona dlugosc, czy oznaczenia? Szukam i szukam i nigdzie w sklepie nie potafia mi jednoznacznie odpowiedziec czy bedzie pasowal "ten" z "ich" kataogu...na pasku masz napisane - wystczy przeczytać....
też szukałem jak głupi a po prostu schyl sie pod maskę i zobacz
[ Dodano: Pią 24 Lis, 2006 ]
smar silikonowy w sprayu = czyści i konserwuje elementy gumowe
gratuluje pomysłu - jak spadnie z osi i ****nie mu pod maską to zobaczysz na żywo swoje rady.
Paski sie wymienia i tyle. BANDO kup i po zawodach.