PDA

Zobacz pełną wersję : Półoś wypadła ze skrzyni

TommyOne
27-02-18, 23:38
Mam do Was pytanie...

Mianowicie dziś byłem u swojego mechanika i wymienialiśmy osłonę przegubu zewnętrznego z prawej strony bo stara puściła. Mechanik wyciągnął całą półoś żeby wszystko zrobić na stole, wygodniej. Wszystko poskładane i wracam do domu... w połowie drogi na skrzyżowaniu półoś wysunęła się ze skrzyni, bez żadnych zgrzytów. Cichy dźwięk puknięcia i nagle brak napędu - stało się to przy ruszaniu na skrzyżowaniu. następnie holowanie do warsztatu i "dosunięcie" przegubu wewnętrznego do skrzyni. Niby jest ok, pojeździłem trochę, mocniej poskręcałem i nic się nie dzieje.

Pytanie następujące: Możliwe, że zabezpieczenie na wieloklinie się "wyrobiło" i sytuacja się kiedyś może powtórzyć? Mechanik twierdzi, że najprawdopodobniej wkładając półoś i składając resztę zawieszenia w którymś momencie musieli ją przypadkiem wypiąć i teraz musi być ok.
Ciekawi mnie też czy przy wypadnięciu półosi ze skrzyni mógł się uszkodzić wieloklin? Po odholowaniu do warsztatu nie wyciągaliśmy całej półosi tylko ją dosunęliśmy tak aby się zapięła więc nie widziałem co dzieje się w środku - zabrakło czasu na ponowne rozbieranie.

Pozdrawiam

siara87
28-02-18, 00:24
Mogla byc poprostu za slabo wpieta. Mialem tez kiedys podobny przypadek i zuzyty przegob wew w jakis sposob sie zakleszczal i wypinal poloske, dopiero po wymianie ustalo

TommyOne
28-02-18, 18:10
Po całym dniu jazdy w mieście w różnych warunkach wydaje się być ok. Skrzynia sucha, auto jeździ jak jeździło. Mogło się coś stać od wypadnięcia półośki ze skrzyni? Pytam bo zastanawiam się czy jest sens to jeszcze raz rozbierać. Czy zostawić jak jest i jeździć? :D