Zobacz pełną wersję : Dziwny zapach
Siema, moje pytanie jest odnośnie dziwnego "zapachu" który zawsze czuję po jeździe. Czy się jeździ wolno, czy szybko to jak odstawiam auto to jest taki charakterystyczny zapach. Jeden ze znajomych powiedział, że to tak ma być, że Hanki tak mają no ale wole zapytać. Przeszukałem forum za pomocą"dziwny zapach, śmierdzi" i coś tam niby znalazłem, ale wolę zapytać bo przyczyn może być na pewno więcej, niż jedna, a tam powtarzało się tylko, że prawdopodobnie sprzęgło się kończy. Dodam, że silnik troszkę dziwnie pracuje na biegu jałowym (taki lekki szmer słyszę, natomiast gdy wcisnę sprzęgło to znika, popuszczę sprzęgło i jest znowu. No a jak już jestem przy biegu jałowym to dodam, że obroty są trochę nierówne (czasami tak leciutko trzęsie)). Posiadam gaźnikowca d13... Jeśli to jednak jest sprzęgło to jakiej firmy byście polecali wrzucać i ile taki komplet (sprzęgło, docisk itd) może mniej więcej kosztować?
SkaterSdz88
19-09-08, 18:58
To co szumi to łożysko oporowe przy sprzegle. Mi tez szumi, trzeba wymienic;p A ten zapach tez mialem na poczatku jak auto kupilem. Jak rozpedzalem auto tak do 160km/h to wtedy byl smrod... Tak jak by cos bylo spawane. To chyba sprzeglo lub klocki hamulcowe.
Jak wciśniesz sprzęgło i znika szum to raczej łożyska w skrzyni. Użyj szukaj...
wedlug mnie to moga byc klocki hamulcowe...moze sa zle zamontowane albo cos......grzebales cos przy hamulcach ostatnio...od jakiego czasu czujesz ten dziwny zapach ?? ?
Ja przy nich nie grzebałem, a czuje go odkąd kupiłem autko (mam je niecały miesiąc).
SkaterSdz88
20-09-08, 15:54
Wez przejedz pare kilometrow i sprawdz przy kazdym kole czy nie smierdzi czy klocki sie nie przegrzewaja. Moze poprzedni wlasciciel wymienial klocki i kupil jakies tanie podroby z ciulowego tworzywa. Nawet jak nie hamujesz to klocki maja kontakt z tarcza i moze byc za mocne tarcie przez co tworzywo klockow moze smierdziec. Jak hamujesz to slychac jakis pisk albo mocne tarcie????