PDA

Zobacz pełną wersję : Eg4 Problem przy włączaniu silnika, zepsuta stacyjka?

elton_26
11-02-18, 18:31
Witam, problem dotyczy sytuacji, w której auto jest rozgrzane, gdzieś się zatrzymam na chwilę i potem próbuję odpalić ale gdy puszczę kluczyk to gaśnie.
Zaskakuje od strzała i pracuje jak kluczyk mam przekręcony, tak jak do odpalania na pozycję nr III ale jak puszczę to mi gaśnie i tak kilka, kilkanaście razy aż zaskoczy w końcu.
I tak się zastanawiam czy mieliście takie przypadki, co może być powodem takiego zachowania?

Od razu przychodzi mi na myśł stacyjka, w końcu auto ma 25 lat ale czy aby na pewno?
Czy nap z ek4 po lifcie by podeszła na podmiankę ??
Z góry dzięki za info.

Jakub_rm
11-02-18, 18:51
Prawdopodobnie kostka stacyjki, miałem coś podobnego, nieraz civic gasł podczas jazdy. Koszt nie duży, wymienić można samemu. Poza tym trochę nie ten dział, tu jest do 4 gen.

elton_26
11-02-18, 19:27
W sumie racja, puki mnie nikt nie wywalił to dopytam, ta kostka jest w stacyjce gdzieś czy chodzi Ci o te Na kablu, nie rozbierałem tego jeszcze.

Jakub_rm
11-02-18, 22:14
Kostka jest z tyłu stacyjki, musisz zdjąć obudowę i od spodu kierownicy ją widać. Prawdopodobnie biała wciskana,od niej wychodzą chyba dwie wiązki przewodów (lub jedna) do skrzynki z bezpiecznikami, można wymienić bez wyciągania stacyjki, przynajmniej tak miałem w 6 gen.

elton_26
15-02-18, 08:41
Ok, dzięki za info a idzie to nowe dostać?
Bo oem stacyjka jak pytałem 1300 zł ...

Jakub_rm
15-02-18, 16:22
Powinny byc dostepne bez wiekszych problemów, allegro, sklepy z częściami. Poszukaj, popytaj, napewno znajdziesz. Nazwa "kostka stacyjki", ja do 6 gen kupiłem bez problemu.

elton_26
16-02-18, 14:34
ok poszukam, dzięki za info