Zobacz pełną wersję : Uszkodzony Czujnik Parkowania ?
Deadline92
11-02-18, 11:58
Witam wszystkich . Otóż mam pewien problem z czujnikami parkowania . Ostatnio konkretnie dowaliło śniegiem auto było mocno zasypane po odśnieżeniu auta i zrobieniu trasy praca - dom przy parkowaniu tyłem pod domem wyskoczył mi komunikat check system i ikonka czujnika parkowania ze coś jest nie tak , Na 2 dzień sprawdziłem czujniki wizualnie na zderzaku ale nie ma na nich żadnego lodu śniegu itp nawet poprzecierałem je szmatką ale nadal wywala błąd Check System jakieś pomysły ? uwalony czujnik ? czy po prostu może coś się zawiesiło ? tak jak mówię żaden z czujników nie został uderzony ani nic wtedy gdy dowaliło śniegiem auto odśnieżałem miotełką która jest dość miękka . Myślałem że problem sam sie rozwiąże ale minęło juz kilka dni i nadal to samo .
Uszkodził Ci się prawdopodobnie czujnik parkowania który bedzie trzeba wymienić. One są aluminiowe z tego co pamiętam,utlenia sie aluminium i wtedy zaczynają wariować. Nie pytaj o cene nowego bo zwali Cie z nóg. Jeszcze wcześniej sprawdź czy to nie wina przewodu.
Deadline92
11-02-18, 14:14
żeby sprawdzić przewód trzeba ściągnąć cały zderzak ? A Jaka ta cena nowego ? oczywiście w razie jak padł ten czujnik to kupie używkę może po prostu tylko ten czujnik się zawiesił jakieś odpięcie klem na 10 minut nie pomoże ?
Nie pomoże. Najlepiej jakby zdiagnozować to HDSem
Miałem ten sam problem.
Z dnia na dzień po prostu padł.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie na wyświetlaczu prócz check system paliła się kontrolka środkowych czujników.
Pozostałe narożne działały normalnie.
Zamówiłem używkę, bo nowa w kolorze wyrywa z butów.
Po podpięciu pod komputer okazało się, że jeden środkowy odnowił posłuszeństwa ale ja zamówiłem dla bezpieczeństwa dwa ;)
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
jakie masz czujniki? centralka zamontowana z tyłu w podsufitce?
jakie masz czujniki? centralka zamontowana z tyłu w podsufitce?
Skoro wywala mu błąd na wyświetlaczu to ma polifta z resztą ja to wiem. W polifcie czujniki były montowane przez fabrykę.
Deadline92
12-02-18, 15:22
tak mam polifta sprawa wygląda tak ze jak podjeżdżam np pod garaż to wywala check system ale po chwili pokazuje 3 czujniki ze działaja w sensie ze przeszkoda jest z tyłu i jest dźwięk pikania tylko jak sie bardzo blisko podjedzie a nie jak wczesniej ze 1 metr i juz pikało o przeszkodzie tak mi sie wydaje pytanie czy np da sie skasować błąd czujnika i jest szansa ze czujniki sa całe ? ze po prostu coś przywiesiło i tyle ? Zrobie fotke tego komunikatu jak to wygląda i pytanie ile mniej wiecej używany czujnik kosztuje i czy trzeba ściągać zderzak czy da sie to jakoś inaczej wymienić . Aha da sie odczytać kody błędu ta metodą na "sreberko" czy nie ma opcji ?
Deadline92
12-02-18, 19:20
http://files.tinypic.pl/i/00958/c6439xo1u5zp.jpg
tak to wygląda jak wrzucam wsteczny i chce cofać to takie coś wywala przy przeszkodzie czujnik pika i pokazuje środek i boki normalnie tak jak by działał ale po chwili nie od razu