Zobacz pełną wersję : felga alu
czy felgi z mazdy 323f beda pasowaly do civic'a 5gen 3d hacthback, z tego co sie orientuje to mam sruby 4 x 100 ale niewiem jak maja tamte felgi?
i co to jest te ET? wytluamczy ktos ?
pzdr
Et jest to odsadzenie... Wiecej na www.google.pl
czytałeś FAQ albo chociaz uzyles opcji szukaj? Milyjon razy bylo to poruszane...
no tak na pierwszy rzut oka to wcale sie nie dziwie ze tak odpisujecie, ktos zaklada temat i czeka na odpowiedz a w zamian nic nie powie bo wielkie G wie. ale tak glebiej spojrzec to w takim razie po co są tematy zakladane w tym dziale, przeciez wszytko mozna zlaesc poprzez google tylko ze tam bedzie napisane cale wypracowanie, a tak jak ktos wie to pisze ET to jest to i to a felgo pasują/nie pasują bo... i tyle w temacie
wiecie jak z szukajką, znajdzie 238745283 tematow związanych z felgą i wejsc w kazdy i czytac od deski do deski bo ktos napisal felga... poszukam jeszcze ale w takim razie moze juz nie trzeba zakladac nowych tematów bo wszystko bylo powiedziane?
pozdrawiam i przepraszam za klopot
Ale jeszcze jest szukajka forumowa, a poza tym nawet na prostym www.opony.info powinno byc napisane cos na ten temat...
[ Dodano: Nie 13 Lis, 2005 ]
Masz zebys sie nie zmeczyl...
Odsadzenie felgi, znane też jako "ET" lub "Offset" to odległość mierzona od umownej płaszczyzny symetrii obręczy do płaszczyzny przylegania tarczy felgi do piasty, a zatem łączy wymiarowo obręcz z tarczą. Jeżeli wymiar ten (podawany w mm) "skierownay" jest na zewnątrz felgi/samochodu, to mówimy o odsadzeniu ujemnym; jeżeli do wewnątrz - dodatnim.
W większości przypadków oryginalnego wyposażenia samochodów mamy do czynienia z ET dodatnim. Nielicznymi wyjątkami są koła modeli Jeep CJ. Odsadzenie zmniejsza się w przypadku stosowania ogumienia ponadwymiarowego. Jest to związane z możliwościami skrętu kół przednich (kolizja z zawieszeniem) lub skoku kół (kolizja z wnękami nadkoli).
Odsadza się koła także w celu nadania pojazdowi większej stateczności bądź ochrony boków nadwozia. Pomijam tu chęć nadania autu tzw. "atrakcyjnego wyglądu". Tańszą drogą do uzyskania tego samego celu jest zastosowanie do oryginalnych felg podkładek dystansowych bądź też tzw. "odwrócenie" felg.
Trzeba zawsze zdawać sobie sprawę, że ze zmniejszaniem wartości ET zwiększa się obciążenie piast, w tym szczególnie łożysk kół, samych felg. Zmienia się również pracę zawieszenia, układu kierowniczego itp. W wielu przypadkach - podczas ruchów resorowania - może też dochodzić do kolizji opony odsadzonego koła z krawędzią nadkola. Niebagatelną sprawą jest także wystawanie opony poza obrys nadkola.
minuta szukania na Googlach... :/
[ Dodano: Nie 13 Lis, 2005 ]
Aha... 10 zlotych sie nalezy...
spoko
szczerze przyznam ze nie szukalem predzej - zwracam honor, a 10 oddam w piwach na jakims wspolnym spocie ;)
to powiedz czemu sie pyszczysz, skoro nawet nie probowales szukac? wpisalbys 'ET', 'offset', 'rozmiar' i na bank by Ci wyszlo, bo nie jedna juz byla wyczerpujaca debata na ten temat. po co jeszcze jedna?
nie pyszcze, i chodzilo mi o szukanie w google'u (bo tam jak widać napisane jest niezbyt czytelnie tylko jakimś jeżykiem, nieznam się super więc oczekiwałem prostej odpowiedzi ale dobra juz dostałem odpowiedz za co dziekowałem) a jak mowilem szukalem na forum i moze bym znalazl co to jest ET dosc szybko ale czy pasuja felgi od mazdy raczej nie tak szybko a nie mam jak sprawdzic jakie one są, dlatego zalozylem nowy temat, pytanie o ET bylo przy okazji...
felgi w mazdzie 323f maja rostaw 4x100 wiec pasuja. Nie wiem dokladnie jak jest z piasta ale mozna dystans zalozyc.
czy felgi z mazdy 323f beda pasowaly do civic'a 5gen 3d hacthback, z tego co sie orientuje to mam sruby 4 x 100 ale niewiem jak maja tamte felgi?
i co to jest te ET? wytluamczy ktos ?
pzdr
pasujom bo firmie unas byl facet tury mial od mazdy felgi alu na civicu eg4 i nic nie tarlo
o dzieki serdecxzne
felgi juz jada z holandii wiec obadam co i jak
pozd
skombinuj sobie pierscien centrujacy do tych felg zeby nie wisiala tylko na srubach
ok zrobie jak mowicie o efektach poinformuje jak tylko felgi dotra ;)