PDA

Zobacz pełną wersję : DIY dolot

Cubus
19-09-08, 15:37
Myślę nad zrobieniem dolotu dla mojej Hani z serduchem D16Z6. Wiem że tematów na ten temat są już tony ale nie znalazłem w nich interesujących mnie odpowiedzi. Także moderatorów proszę o nie usuwanie tego tematu.

Do rzeczy, chce samemu zrobić dolot, gdyż wydawanie setek złotych na kawałek kibel rury jest dla mnie mało sensowne. Myślałem nad wyspawaniem dolotu CAI ze zwykłej kwasówki, tylko czy to będzie odpowiedni materiał? Jeśli nie to jakiego materiału do tego użyć? Może zwykłej rury PCV?

Sprawa druga, jakiej średnicy powinien być dolot? Taki jak średnica przepustnicy? I czy jest określona pojemność układu dolotowego, która będzie najbardziej optymalna?

pzd.

wunat
19-09-08, 16:02
kibelrura pcv 75mm + kolanka gumowe jacky + farba w sprayu, przy kiblu raczej nikt nie bawi sie w liczenie objetosci.

kenny
20-09-08, 13:17
kibelrura pcv 75mm + kolanka gumowe jacky + farba w sprayu, przy kiblu raczej nikt nie bawi sie w liczenie objetosci.

tanie, a działa :)

Cubus
21-09-08, 00:31
No dobra, a co będzie lepsze, rura pcv czy jakaś kwasówka czy nierdzewka?
A jeśli chciałbym sie pobawić w liczenie to jakiś wzór na to jest czy jest on na tyle skomplikowany przy niewielkim efekcie że nie warto?

kenny
22-09-08, 01:26
zależy ile kasy chcesz wydać, mi starcza PCVka
wzór niby jest,ale z doświadczenia to przy CAI masz więcej KM na dole, a czym krócej tym max KM idzie w górę obr

Cubus
23-09-08, 00:48
Szkopuł w tym że chce uzyskać najlepszy stosunek cena/jakoś. Dlatego myślałem nad diy dolotem i lepszym stożkiem. Szkoda mi wydać 500zł za kawałek rury, którą mogę kupić w praktikerze za kilka zł. Czyli ta sama obowiązuje nawet w firmowych dolotach, czyli w zależności od ich długości zyskuje się na jednym końcu tracąc na drugim?