Zobacz pełną wersję : Nie pali lampa..
Witam,mam maly problemik,otow sprawa wyglada tak,jakis czas temu mialem wymieniona kostke od swiatel w lewej lampie,jakis czas potem zakupilem zestawik bixenon 6000k i zamontowalem wszystko fajnie,do czasu:confused: po zapaleniu swiatel dosc czesto zdarza sie tak,ze za pierwszym wlaczeniem zapala sie tylko prawa,trzeba wylaczyc i wlaczyc drugi albo trzeci raz i wtedy zapala sie na stale dopiero..wiec kable od xenonow wymienione,przetwornice przekladalem,zarniki przekladalem,ale nadal w tej samej lampie problem wystepuje..w zwiazku z tym czy jest jakis bezpiecznik odpowiadajacy za lewa i oddzielnie za prawa lampe?Albo co moze byc przyczyna:(
Pozdro
A może ci przełącznik nawala. W sumie mając taką dolegliwość to bym od niego zaczął.
Przelacznik jest dobry..tylko dzieje sie tak ze sie zapala na momencik i gasnie i za drugim albo trzecim razem zapala sie na stale..zarniki podmieniane,przetwornice tez,kable mi koles wymienil,nadal ta sama strona szwankuje,nieraz sie zapali za pierwszym razem,ale potem z kolei pare razy sie zdarzy ze zgasnie zaraz po zapaleniu i znow ta sama procedura,zgaszanie i zapalanie,doprowadza mnie to do szalu;/
A spróbuj przełożyć przetwornice stronami. Może jedna ma problem z wystartowaniem.
masz problem z przetwornicą. Sygnał do startu ksenonu jest tylko z jednej kostki, więc nie ma prawa być problemu po jej stronie. Zgłoś przetwornicę do reklamacji
Ale sprawa wyglada tak ze nawet jak podmienie przetwornice stronami to nadal ta sama lampa nie pali..
w tym momencie obwiniałbym kable. Ksenon z CHRL jest zrobiony na marniutkich kabelkach...
Kable byly wymienione..teraz talk obserwuje jak to wyglada i zauwazam ze przewaznie jak odpale i zapalam lampy to sie tak staje(ale nie zawsze) ale np jak zapale swiatla przed zapaleniem silnika to wtedy chyba zawsze wszystko jest ok,heh..dziwne to;p
Może regulator napięcia ci siada i masz za wysokie napięcie w instalacji przy włączonym silniku. Wystarczy, żeby przetwornice miały zabezpieczenie na wypadek wyższego napięcia i może się tak dziać.
Moze faktycznie,niewiem czy to jest z tym zwiazane(pewnie tak) ale wczoraj odstawilem auto wylaczylem silnik(radio dziala w pierwszej pozycji kluczyka) wyjalem je,i na chwile jeszcze wlozylem by wyjac plyte i w tym momencie stracilem prad..nic nie dzialalo,po chwili dopiero wrucil prad...dzis tez,radio gralo na postoju,chwila przerwy i rozprogramowalo sie(czyli gdzies znow prad stracilo:/)juz niewiem o co chodzi...
Witam panowie.
Mam podobny problem co kolega zakładający temat.
U mnie zaczynało się podobnie.. Sporadycznie zdarzało się że po włączeniu świateł prawy xenon nie zaświecał się.
Jednak później dojeżdżałem do celu gasiłem auto i po ponownym odpaleniu było ok, świeciły oba reflektory.
Zdarzało się to sporadycznie.
Jednak dzisiaj prawy xenon nie zaświecił się ani razu a miał na to wiele okazji, więc wieczorem zajrzałem pod maskę obstawiając żarnik (przełożyłem go do drugiej lampy i okazał się sprawny)
Poskładałem wszystko z powrotem i zaświeciłem światła. Zauważyłem że lewa przetwornica wydaje ten charakterystyczny dźwięk a przetwornica od prawej lampy jest cicha..
Jaki z tego morał? Padła przetwornica? Mogę ją wymienić na dowolną od bixenonu?
Oto sprawca zamieszania: http://img714.imageshack.us/img714/2536/p17021021260001.jpg (http://img714.imageshack.us/i/p17021021260001.jpg/)
Liczę na waszą szybką odpowiedź i pomoc bo z jedną lampą nie jeździ się zbyt komfortowo.. :/
masz specyfikację elektryczną na przetwornicy. Jeśli parametry wyjściowe, czyli napięcie i prąd będa się zgadzały to możesz zastosować dowolną spełniającą te parametry
czyli na 100% przetwornica do wymiany?
czyli na 100% przetwornica do wymiany?
nie do wymiany!!
Ja już to przerabiałem w obu swoich przetwornicach.
Rozkręć je i znajdz nadpalone luty(słabo je widać szukaj dokładnie), zlutuj je na nowo i wszystko będzie OK
Jedna strona przetwornicy jest zalana pcv lub gumą a druga jest z lutami.
Jak rozkręcisz ją to spróbuj włączyć światła może zobaczysz jak iskrzy się między lutem