Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : Dziwne zachowanie uk³adu ch³odzenia i bonus.

Makaron
24-01-18, 01:35
Witam forumowiczów.
Od kilku miesiêcy jestem u¿ytkownikiem civic 1.7 vtec d17a9 coupe. Sprawa wygl±da nastêpuj±co:
Jaki¶ czas temu kiedy odpali³em silnik, us³ysza³em dziwne trzaski. Okaza³o siê, ¿e p³yn ch³odz±cy pod ci¶nieniem leci prosto na wentylator ch³odnicy.
Strumieñ p³ynu by³ tak du¿y, ¿e zarówno ja jak i mój znajomy mechanik byli¶my pewni, ¿e strzeli³ w±¿ na dole ch³odnicy.
Nie znalaz³em, nic podejrzanego wiêc dola³em p³ynu, odpali³em silnik i.... nic nawet kropli nie pu¶ci³.:eek::confused:
Od tamtej pory oko³o 3 tyg wyplu³ wodê jeszcze raz ale nie ma problemów z temp. czy kultur± pracy silnika.
Dodatkowo jak wsadzi³em ³eb pod maskê us³ysza³em drobne stukanie i nasz typ trafi³ na zawory.
Okaza³o siê, ¿e faktycznie niektóre mia³y drobne luzy ale po dwóch regulacjach s± ustawione idealnie.
Lecz rytmiczne stukanie dalej nie ustêpuje. Dodam co najwa¿niejsze, ¿e dzwiêk ten wydobywa siê jedynie na biegu ja³owym, na niskich obrotach i przy rozgrzanym silniku.
Wydobywa siê on z ty³u silnika tak jakby w³a¶nie zawory dolotowe albo okolice przepustnicy. Jutro j± rozbiorê zobaczê jak to wygl±da.
Mia³ kto¶ mo¿e podobne do¶wiadczenia lub ma jakie¶ pomys³y co to mo¿e byæ?? Dodam jeszcze, ¿e podpina³em pod komp i wszystkie parametry s± w normie.
Pozdrawiam

kubsztyk
26-01-18, 20:55
To jest zawór EVAP, czyli zawór dawkuj±cy do kolektora ss±cego opary paliwa z baku, akumulowane w zbiorniku EVAP. Jest on z boku przepustnicy, od strony kierowcy. Zaczyna dzia³aæ, jak silnik osi±gnie temp. 60-70 *C. Podczas jego pracy s³ychaæ w³a¶nie stamt±d charakterystyczne, g³o¶ne klikanie.