Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tłumik i przepustnica i kompresor

Meis
15-01-18, 21:23
Witam, posiadam Honde Civic D16Y3 i robię jej modyfikację silnika, ale mam trzy problemy w których jestem niepewny, jeden z tłumikiem końcowym, drugi z przepustnicą i kompresorem. Otóż z tłumikiem końcowym jest taka sprawa, że mam możliwość założenia tłumika końcowego od EP3, który ma 50mm średnicy wlotu, ale nie wiem czy nie lepiej kupić jakiś sportowy tłumik przelotowy, na celu mam zwiększenie mocy silnika, oraz stosunkowo aby się bardzo głośność nie zwiększyła ponieważ nie lubię gdy auto jest bardzo głośne, chociaż przyjemny pomruk jak najbardziej.
Jeśli chodzi o przepustnicę to chciałbym przetoczyć przepustnicę seryjną i kolektor ssący, z 56mm, na 60 lub 62mm, ale nie wiem, czy na 62mm warto i czy nie uszkodzi to jakiś kanalików, które tam się znajdują.
Co do kompresora, to widziałem, że ludzie zakładają kompresory od BMW, a ja mam jakiś kompresor od mercedesa W203 1.8 i zastanawiałem się czy pasowałby do Hondy i dał jakieś efekty.

Przy okazji chciałbym zapytać osoby obeznane w temacie, czy tłumik końcowy o wlocie 2cali oraz przepustnica 60mm wystarczą aby wyciągnąć z tego silnika około 150-155km, czy lepiej zrobić większą średnicę tłumika, oraz kupić kolektor ssący i przepustnicę od B serii. Wiem, że z samego tłumika i przepustnicy nie wiele zyskam, ale mam jeszcze w planach wiele modyfikacji, ale aktualnie jestem na etapie robienia dolotu powietrza i wydechu o większej średnicy przy kolektorze i najmniejszej przy tłumiku końcowym.

Pozdrawiam