Zobacz pełną wersję : Słaby reczny - tarcze
Witam, mam nadzieje, że mi jakos pomożecie bo mam mały problem z ręcznym na tarczach z tyłu. Na początku miałem z tyłu bebny i reczny był niezły, teraz swapowałem na tył tarcze i wszystko wymieniłem na nowe także tarcze, tłoczki i klocki. Hamulec ręczny ledwo co trzyma ten samochod, moge go popchnac i jedynie coś tam z tyłu skrzypi i samochod sie powoli przesuwa. Podciagalem reczny troche to dało, ale tak czy siak po kilku dniach linka powracala na swoje pierwotne miejsce. Wiadomo, że lepsze pod reczny sa bebny niz tarcze, ale w nowych samochodach np. mitsubishi lancer zaciagalem reczny to na suchej nawierzchni opony piszczaly, a wcale tego recznego do konca nie zaciagalem. Macie moze jakies propozycje, bo nie kazdy majac tarcze z tylu w civicu mówi, że reczny słabo dziala...
A jak naciągałeś ręczny? W manualu pisze, że najpierw musisz pare razu popompować nożnym aż z tyłu się odpowiednio ustawią takie blokady. Dopiero wtedy ustawiasz ręczny.
pierwsze slysze, ale popatrze w instrukcji co o tym pisze. Tak czy siak podciagniecie za duzo nie daje...
No ja robiłem przy swapie na tarcze tak jak w instrukcji i ręczny bez zarzutów.
To samo. Popuść całkowicie linki ręcznego, pompuj pedałem hamulca, potem naciągnij linki i zaciągaj ręczny i popuszczaj i tak samo pedałem. Będzie git!
co z tymi pompowaniami napisz dokładniej na zgaszonym czy zapalonymśilniku ja mam nowe tarcze i klocki 200 km przejechane i ręczny do dupy ręczny naciaga sie do 4-5 ząbków i słabiutko łapie da się cos lepiej zrobić?
Ach było już o tym : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?46353-Hamulc-reczny oraz jak to nie pomoże to tylko to zrobić http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?78943-Fotorelacja-regeneracja-tylnych-zacisk%F3w-hamulcowych&p=1018057
thx spływm na myjnie i zabieram sie za pompowanie:-)
slawinio82
26-01-11, 19:54
Popuśc ręczny całkowicie, na zapalony autku popompuj pedałem hamulca aż sie samoregulator naciągnie. potem podciągnij ręczny i ma śmigać.
jest jeszcze sprawa ze w miejscu gdzie linka łączy sie przy kole z samoregulatorem-tu na samym końcu linki, często ten element rdzewieje i jest nieruchomy, a powinien sie poruszać luźno i dlatego nie można dobrze naciągnąć tej linki. Sprawdź to sobie ewentualnie przesmaruj to. U mnie to pomogło a też długo walczyłem i kombinowałem co może być bo kiepski był ręczny.
pzdr