PDA

Zobacz pełną wersję : Klapa bagażnika na pilota

piotrecki
18-09-08, 15:30
Potrzebuje pomocy mam civic 5d i chcę zrobić otwieranie klapy bagażnika na pilota(tak żeby nie trzeba było wkładać kluczyka lub ciągnąć za uchwyt w środku auta. Posiadam sterownik do centralnego zamka firmy CARPROTECT który nie za jasno opisał jak co podłączyć. Centralny chodzi podłączony zgodnie z tym schematem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84003feafb5a3bcf.html
a nie wiem jak podłączyć siłownik od bagażnika:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35be8eac3e25c36a.html
według tego schematu.

demonobiker
03-10-08, 14:23
też bym chciał coś takiego zamontować...:)

rodzyngit
03-10-08, 15:16
ciekawy pomysł, tylko jak rozwiązać kwestię pilota ?
moim zdaniem trzeba by mieć 2 pilota :(

lukaskus
03-10-08, 19:36
Nie trzeba żadnych dodatkowych pilotów, wystarczy odpowiedni sterownik centralnego który ma tzw. dodatkowy kanał do sterowania np. właśnie klapą:

Ja mam ten:
http://www.starmach.pl/index.php?more=346_
+ siłownik z porządnym uciągiem ot taki :
http://www.starmach.pl/index.php?more=540_

Ponieważ to dodatkowe wyjście ze sterownika to tzw. wyjście nisko-prądowe (podaje mase "-"), siłownik trzeba podłączyć poprzez przekaźnik np:
http://www.allegro.pl/item446017926_przekaznik_40a_z_podstawka_dla_profe sjonalistow.html

Otwieranie klapy następuje przez przytrzymanie przycisku "otwórz" przez ok 2sek. na pilocie od centralnego.

Rewelacyjna sprawa naprawdę polecam.

P.S.
"piotrecki" zapodaj jakieś lepsze skany to rozpiszę Ci jak to podłączyć.

krugger
03-10-08, 20:08
Prosta sprawa podlaczyc to nalezy przez przekaznik (zwykly przekaznik samochodowy na 12 v 30-40 amper dostaniesz w kazdym elektroniku) jak pisal kolega wyzej.
Dodatkowy kanal alarmu czy tam centralki czyli zazwyczaj impuls masy (okolo 200-400 mA co nie wystarcza do ruszenia silownika dlatego potrzebny jest przekaznik) podlaczasz do nozki przekazinka 85, stale +12 v podlaczasz do nozki 86 i 30 natomiast minus silownika podlaczasz do masy auta a plus do nozki 87. nozka 87a jest nie uzywana. wszystko powinno chodzi u mnie smiga ;)
silownik wystarczy najzwyklejszy slave za 7 zloty z allegro. Pozdrawiam

demonobiker
04-10-08, 09:28
a wiecie koledzy kto może w ćzęstochowie ewentualnie w bełchatowie coś takiego podłączyć bo raczej sam sobie rady z tym nie dam :) w kwesti elektryki jestem zielony hehe :D

krugger
05-10-08, 19:38
Ja moge za symbolicznego browara pomoc :D

misiek1
05-10-08, 20:27
Jeśli ktoś ma foto jak dokładnie umieścić ten siłownik w klapie to chętnie pooglądam:) też muszę coś takiego zamontować, żeby stało się trochę prostsze:p

tomalacivic
03-04-09, 22:00
Siema!! wszystkim czytalem o otwieraniu klapy z pilota ja niemam takich problemow jak wy z pilotem poniewaz w pilocie mam przycisk otwierania klapy tylko silownik musze kupic:):)

bracho1978
04-04-09, 15:59
A gdzie najlepiej umieścić siłownik w klapie czy gdzieś w okolicach lampy do linki za cięgło zamka

lukaskus
04-04-09, 16:32
A gdzie najlepiej umieścić siłownik w klapie czy gdzieś w okolicach lampy do linki za cięgło zamka

Zdecydowanie w klapie, jak patrzysz na nią od środka bagażnika to z prawej strony, linke zaczepiasz o cięgno od otwierania zamka kluczykiem, ja tak mam i działa idealnie. Montaż przy lampie w moim przypadku się nie sprawdził, ponieważ okazało się że siłownik nie ma odpowiednio dużego "skoku" , aby otworzyć zamek.

Pozdr.

MrUkAs
12-01-10, 17:17
A ja mam problem z otwieraniem bagaznika poprzez wajche od strony kierowcy. Raz otwiera, raz nie. Teraz cos mi chyba przymarzlo i otwiera tylko z kluczyka. Co sprawdzic??

drex87
12-01-10, 18:04
A ja mam problem z otwieraniem bagaznika poprzez wajche od strony kierowcy. Raz otwiera, raz nie. Teraz cos mi chyba przymarzlo i otwiera tylko z kluczyka. Co sprawdzic??

podreguluj delikatnie ucho na które zatrzaskuje sie klapa tam sa dwie sróbki na krzyzak tylko mocno je dokrec pozniej aby sie nie przesuwał

MrUkAs
13-01-10, 11:38
podreguluj delikatnie ucho na które zatrzaskuje sie klapa tam sa dwie sróbki na krzyzak tylko mocno je dokrec pozniej aby sie nie przesuwał

Te dwie sruby trzymia tak, ze za skarby swiata ich odkrecic nie idzie. Ruszalem tym kolkiem co trzyma linke, ale nic nie daje. Nadal jak ciagne wajche to slychac odglos otwierania ale nie otwiera. Na przekreconym zaplonie zapala sie lampka otwartego bagaznika ale po chwili gasnie :/ Moze cos przymarzlo i jak przyjda dodatnie temperatury to wroci do normy??

collombo11
18-01-10, 17:12
a możecie przybliżyć orientacyjny koszta takiej modyfikacji??

raq22100
18-01-10, 19:50
Jakiej?
Sterownik 70zł
Siłownik 30zł (taki linkowy do otweirania bagażnika, ale radzą sobie tymi za 8zł uniwersalnymi)
Przekaźnik 5zł
Kable - tego to nie wiem, ja zawsze cso znajduje xd

misiek1
18-01-10, 23:12
Przekaźnik 5zł
W jakim celu ten przekaźnik??

Dobraku
19-01-10, 00:09
W jakim celu ten przekaźnik??

Bo większość oferowanych centralek ma wyjście na klapę o wydajności 500mA. Jak nie dasz przekaźnika to ugotujesz tranzystory w centralce.

MrUkAs
19-01-10, 11:20
Mrozy lekko poscily a wajcha nadal nie otwiera bagaznika ;( ruszalem ta linka co jest w bagazniku, ale nic to nie daje. Jak mam zaplon wlaczony i ciagne wajche to zapala sie kontrolka od bagaznika ale gdy puszcze wajche to gasnie kontrolka. Slychac otwarcie ale nie otwiera :(

Jarosław
19-05-10, 13:15
Czy sądzicie że taki siłownik będzie dobry do otwierania klapy bagażnika z pilota?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1043913492

bracho1978
20-05-10, 17:00
Jak masz zamiar montować to tylko taki bo ten morze okazać się za słaby , ja mam ten ponad rok i śmiga i niema problemów został on stworzony właśnie do klap http://www.allegro.pl/item1038981823_mocny_silownik_do_klapy_bagaznika_3 0kg_sklep_lodz.html

straznik
20-05-10, 17:26
Podziele sie z wami jak to jest u mnie :) Mam siłownik z lancii Kappa, przykręcony do sciany grodziowej z tylu, od niego odchodzi kawałek linki, który jest zaczepiony o gniazdo oryginalnej linki obok niej (chodzą obydwie). Alarm jaki mam do Prestige APS400, do centralki siłownik podłączony jest przez przekaźnik. Wszystko działa świetnie. Koszty praktycznie zadne.

meltoner
23-05-10, 19:02
Nie trzeba żadnych dodatkowych pilotów, wystarczy odpowiedni sterownik centralnego który ma tzw. dodatkowy kanał do sterowania np. właśnie klapą:

Otwieranie klapy następuje przez przytrzymanie przycisku "otwórz" przez ok 2sek. na pilocie od centralnego.

Rewelacyjna sprawa naprawdę polecam.

Nie za bardzo rozumiem. Mam oddzielnego pilota do alarmu (firma cobra), są tam dwa przyciski, wiekszy- wł/wył alarmu.i centr. zamka i immo. i mniejszy - panik alarm. Jak niby miałbym otwierać nim klapę, gdy auto jest np. otwarte i przytrzymam większy przycisk to klapa może się otworzy, ale alarm się włączy.
Czy w tym wypadku konieczny jest drugi oddzielny pilot do klapy?

Dobraku
23-05-10, 20:46
Koledze chodziło o to że są producenci centralek którzy oferują kanała dla bagażnika mimo iż na pilocie mamy tylko dwa guziki. Warto się zoriętować przed kupnem centralki. Działa to tak jak napisał kolega jak przytrzymasz przez 2 sek przycisk otwierania drzwi to otworzy sie klapa. Tyle, że nie w każdym modelu - tak jak mówię - mają to tylko niektóre modele CZ/alarmów. Przeważnie jest osobny przycisk na pilocie dla bagażnika.

meltoner
23-05-10, 21:01
Dzięki za wyjaśnienie, bo już miałem kupować jakiś siłownik, ale widzę że to nie będzie takie proste. Musiałbym chyba zmieniać cały alarm.

garnox
15-08-12, 11:33
Pozwoliłem sobie odkopać wątek...

Powiedzcie mi czy ma szansę istnienia i czy jest to trudne do wykonania w EJ9? Niedawno montowałem alarm i mam dodatkowy siłownik, możliwość montażu w centralce tylko zastopował mnie fakt, że jak zdjąłem osłonę zaczepu bagażnika (próg bagażnika) to zauważyłem, iż linka zwalniająca blokadę jest w ramie samochodu i widać ją przed malutkie otwory. Pytanie brzmi: jak więc zamontować tam siłownik i czy wogóle się da?

Z góry dzięki za każdą sensowną odpowiedź

MikeFoto
15-08-12, 17:48
Na pytanie zadane w dziale 5D w sprawie EJ raczej nie masz co liczyc na sensowna odpowiedz. Zdejmij plastikowa oslone na klapie od wewnatrz i sprawdz gdzie i jak zamontowac silownik. Ja sam montowalem, bez instrukcji u mnie w 5D. Dac sie da wystarczy troche pomyslec.

Wysyłane z mojego GT-P7320 za pomocą Tapatalk 2