Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.4 100km wibracje i spadki obrotów na postoju.

COrel13
31-12-17, 15:51
Witam.

Posiadam Civica 1.4 100km z 2010r. Auto mam od nowości i od tamtej pory przejechało 60tkm. Samochód na postoju na luzie często wpada w wibracje. Czasami obroty samoistnie spadają do ok. 500rmp a auto zaczyna bardzo intensywnie wibrować. Następnie po kilku sekundach obroty same się podnoszą. Nie ma reguły co do występowania tego zjawiska. Po podpięciu komputera nie ma żadnych błędów. Zauważyłem tylko otwarcie przepustnicy 16% na biegu jałowym oraz błędne wskazanie czujnika temperatury płynu chłodniczego: 2 stopnie na nagrzanym silniku. Czy ktoś z was miał podobny problem i mógłby podpowiedzieć mi jak temu zaradzić?

Civmann
31-12-17, 17:00
Witam.

Posiadam Civica 1.4 100km z 2010r. Auto mam od nowości i od tamtej pory przejechało 60tkm. Samochód na postoju na luzie często wpada w wibracje. Czasami obroty samoistnie spadają do ok. 500rmp a auto zaczyna bardzo intensywnie wibrować. Następnie po kilku sekundach obroty same się podnoszą. Nie ma reguły co do występowania tego zjawiska. Po podpięciu komputera nie ma żadnych błędów. Zauważyłem tylko otwarcie przepustnicy 16% na biegu jałowym oraz błędne wskazanie czujnika temperatury płynu chłodniczego: 2 stopnie na nagrzanym silniku. Czy ktoś z was miał podobny problem i mógłby podpowiedzieć mi jak temu zaradzić?

Sprawdź najpierw poziom płynu chłodniczego, jeśli mało dolej i pojeździj troche, poobserwuj. Jeśli to nie to sprwadź cewki, przepustnicę/czujnik przepustnicy, egr. Być może potrzebna będzie ponowna nauka biegu obrotów jałowego.

COrel13
31-12-17, 17:41
Płyn jest na max. Posprawdzam egr i cewki. Potem pomyślę o przepustnicy.

PS. Zapomniałem dodać. Auto czasem szarpie podczas przyspieszania.

Może to pomoże wam dokładniej określić co działa źle.

elmo141
01-01-18, 21:00
A jak z filtrem paliwa?

manieku
02-01-18, 01:02
ja bym zaczął od sprawdzenia świec i cewek, potem jak już ktoś pisał czyszczenie przepustnicy i egr, po czyszczeniu oczywiście nauka biegu jałowego.

COrel13
02-01-18, 08:07
Filtr paliwa jest fabryczny i nie był zmieniany.

elmo141
02-01-18, 12:53
Pytanie czy jest czysty.

Kamilao88
02-01-18, 13:20
Nie wiem jak w 1.4 ale w 1.8 była aktualizacja softu która pomagała na szarpnięcia i spadki obrotów. Jak będę miał chwilę to poszukam tego tematu...

Miszowaty
02-01-18, 14:35
U mnie były identyczne objawy tzn, wibracje i falowanie obrotów. Po czyszczeniu przepustnicy i nauce biegu jałowego jak ręką odjął.