PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciek w okolicach rozrządu, być może pompa oleju

picasso2000
28-12-17, 17:21
Civic VII 2004 5d d16v1.

Jako że zauważyłem lekkie zawilgocenie w okolicach uszczelki pokrywy zaworów dokonałem jej wymiany na uszczelkę OEM, wcześniej była Elring. Teraz jest tam sucho jak należy.

Ale wyciek nadal ma miejsce objawia się tym, że miska olejowa od strony koła pasowego jest mokra tak z 20cm od koła pasowego w prawo i z tego co widzę trochę nad miską. Zbiegło się to najwidoczniej z zaciekami spod uszczelki pokrywy.

Wstępnie po rekonesansie w sieci obstawiam, że będzie to 91212-PLC-003 lub 91308-P3R-T01 w pompie oleju. Czy dobrze obstawiam?

Czy ktoś miał z tym problem?

Umyłem spód, przejadę może jutro gdzieś i znowu zaglądnę pod spód samochodu, choć z racji trudnego tam dostępu ciężko stwierdzić gdzie jest źródło problemu.

artur123
02-01-18, 10:43
Może poszedł uszczelniacz wału pod kołem pasowym....

picasso2000
11-01-18, 19:39
Ok więc tak, wyczyściłem na sucho olej z miski i okolic, okolice odmy, brud w okolicach filtra oleju, który nawiasem mówiąc był niedokręcony. Dzisiaj dopiero przejechałem się gdzieś dalej i widzę, że zaciek robi się na dolnej śrubie odmy. Odma na brzegu wokół jest skorodowana, a najbardziej właśnie w okolicy tej dolnej śruby. Gdzie taką odmę kupić?
11850-PLA-000 W Haparts będą mieli?

picasso2000
12-01-18, 15:21
W Haparts tradycyjnie mają wszystko :)

Precyzując sprawę problemu wycieku i jego usunięcia.

Odma pod względem korozyjnym to słaby punkt w tamtej lokalizacji, warto zaglądnąć jaki jest stan odmy i śrub gdyż może się okazać, że jest mocno skorodowana, a odkręcenie 6 śrub będzie sporym wyzwaniem zważywszy na utrudniony dostęp. Nawet patrząc na zdjęcia w sieci praktycznie każda odma w d16v1 jest skorodowana i to dość mocno. Fabrycznie też nie za wiele jest masy uszczelniającej na styku odma blok silnika co powoduje, że jeszcze łatwiej o wyciek w tamtym miejscu gdy korozja zacznie odkształcać odmę

Tak więc problem wycieku usunięty na częściach oryginalnych. Zresztą zamiennika odmy nie znalazłem.