PDA

Zobacz pełną wersję : Pojawiający się komunikat niezapiętych pasów tylnego siedzenia.

olo_mistrzu
12-12-17, 21:00
Witam

Od dziś jestem szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic IX 1.8 2012r. wersja Sport. Wszystko gra i buczy poza troszkę irytującym komunikatem po przekręceniu kluczyka w stacyjce - jakby ktoś siedział na tylnej kanapie i nie zapiął pasów. Cały szkopuł tkwi w tym, że kiedy po wejściu do auta nie kładę nic na tylnej kanapie, komunikatu nie ma, następnie coś położę lub ktoś usiądzie i jest i tak pozostaje, pomimo, że już zabrałem przedmiot lub dana osoba już wstała z siedzenia. Jakby czujnik w siedzeniu zapamiętywał, że koś siedzi na tylnym siedzeniu, mimo, że już go tam nie ma. Wyłączanie i włączanie auta nic nie daje i przy każdorazowym przekręceniu kluczyka pokazuje, że ktoś siedzi na tylnym siedzeniu. Zauważyłem, że kiedy przyszedłem po godzinie do auta i przekręciłem kluczyk w stacyjce bez kładzenia czegokolwiek na kanapę komunikatu nie ma. Jakby to było siedzenie z pamięcią, że ktoś siedział na siedzeniu tylnym w ostatnim czasie ;).... Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem ;)... Czy to normalne ?????

piter7766
12-12-17, 22:18
Czujniki ,,zajęcia miejsca/obciążenia'' są tylko w siedziskach przednich foteli. Tylna kanapa nie ma czujników,sygnał dla wyświetlenia komunikatu zajęcia tylnej kanapy jest automatycznie przesyłany do sterownika z czujnika otwarcia tylnych drzwi. Nie otworzysz tylnych drzwi,komunikat się nie pojawi,otworzysz tylne drzwi ,komunikat się pojawi. Wystarczy po odblokowaniu auta pilotem uchylić tylne drzwi i je zamknąć, i już kiedy przekręcisz stacyjkę wyskoczy komunikat żeby zapiąć pasy tylne.

Borus
12-12-17, 23:16
Zimową porą zawsze otwieram tylne drzwi i zawieszam kurtkę na haczyku przy podsufitce i jeszcze nigdy Hania nie zgłosiła po ruszeniu, aby z tyłu należało zapiąć pasy.
Przejechane 66 kkm.
Pozdrowienia.

olo_mistrzu
13-12-17, 06:06
Nie otworzysz tylnych drzwi,komunikat się nie pojawi,otworzysz tylne drzwi ,komunikat się pojawi. Wystarczy po odblokowaniu auta pilotem uchylić tylne drzwi i je zamknąć, i już kiedy przekręcisz stacyjkę wyskoczy komunikat żeby zapiąć pasy tylne.

Dzięki bardzo, nawet instrukcja tego nie mówi :), zaraz jadę do pracy i sprawdzę to :).

Zimową porą zawsze otwieram tylne drzwi i zawieszam kurtkę na haczyku przy podsufitce i jeszcze nigdy Hania nie zgłosiła po ruszeniu, aby z tyłu należało zapiąć pasy.
Przejechane 66 kkm.
Pozdrowienia.

Nie po ruszeniu tego nie ma, tylko przy przekręcaniu kluczyka. Nie pomyślałem, że to od otworzenia tylnych drzwi, co robiłem kilkanaście razy przed jazdą :)....

Sprawdzone, wszystko gra :). Dzięki jeszcze raz.

Borus
14-12-17, 00:27
Dzięki bardzo, nawet instrukcja tego nie mówi :), zaraz jadę do pracy i sprawdzę to :).

Nie po ruszeniu tego nie ma, tylko przy przekręcaniu kluczyka. Nie pomyślałem, że to od otworzenia tylnych drzwi, co robiłem kilkanaście razy przed jazdą :)....

Sprawdzone, wszystko gra :). Dzięki jeszcze raz.

Nie do końca jestem przekonany, czy zostałem dobrze zrozumiany.
Otóż, zarówno po przekręceniu kluczyka jak i po rozpoczęciu jazdy, moja Hania w opisanej powyżej czynności zawieszania kurtki po otwarciu tylnych drzwi, nigdy zgłaszała nie zapiętych tylnych pasów.
Pozdrowienia

olo_mistrzu
14-12-17, 06:14
Borus u mnie wystarczy, że otworzę drzwi tylne i jest komunikat. To w jakich okolicznościach masz ten komunikat, skoro nie ma czujnika w siedzisku, a reaguje na otwarcie tylnych drzwi ?

Borus
14-12-17, 12:28
U mnie jest wyłącznie wyświetlenie ikony miejsca(pokazuje trzy możliwe miejsca) aktualnie niezapiętych pasów ale tylko w przypadku gdy "tylny" pasażer faktycznie nie zapiął pasów.
Natomiast nigdy nic się nie pojawiło po otwarciu tylnych drzwi.
Mam wersję Sport.

olo_mistrzu
14-12-17, 20:40
No to kłóci się z faktem, że tylne siedzisko nie ma czujnika :). U mnie działa na drzwi, może ty masz czujnik w kanapie, bo tylko w ten sposób można to tłumaczyć :)...

rob1_s
14-12-17, 22:42
U mnie też się to pojawia niezależnie od faktu czy tylne drzwi były otwierane, czy nie. Natomiast natychmiast gdy mi się to pojawi wciskam przycisk "wyświetlanie/informacja" na kierownicy (ten nad sterowaniem radiem) i powiadomienie znika od razu - nie trzeba czekać. Gdy nie wciśniesz tego przycisku powiadomienie będzie świeciło się przez jakiś czas, a potem samo zniknie.

dzejan
18-12-17, 08:14
Na problemy z komunikatami niezapiętych lub zapiętych pasów bez wyraźnej przyczyny pomaga odpięcie na chwilę klem akumulatora.

dsdarek
20-12-17, 19:08
Nie trzeba tu nic z klemami kombinować (chyba że chodzi o przednie fotele). W tylnych czujników w siedziskach nie ma. Reaguje tylko na otwarcie drzwi tylnych.
Komunikat można wyłączyć w MENU. nie będzie się pojawiał w ogóle.
Poza tym wydaje mi się że pojawia się również po otwarciu bagażnika - do przetestowania. :)

dzejan
21-12-17, 07:45
Nie trzeba tu nic z klemami kombinować (chyba że chodzi o przednie fotele). W tylnych czujników w siedziskach nie ma. Reaguje tylko na otwarcie drzwi tylnych.
Moim zdaniem otwieranie tylnych drzwi nie ma tu znaczenia, przynajmniej u mnie. Kiedyś miałem sytuację, że pojawiały mi się komunikaty o zapiętych lub niezapiętych pasach na tylej kanapie bez wyraźnej przyczyny i pomogło odpięcie klem akumulatora.
Wiadomo, że nie ma czujników w kanapie, ale są w zamkach pasów.

olo_mistrzu
22-12-17, 16:35
U mnie pasuje teoria, że komunikat działa na tylne drzwi. Kiedy ich nie otwieram, komunikatu brak. Klem nie ruszałem. Czy wyświetla komunikat po otworzeniu bagażnika ? Nie sprawdzałem :).

dsdarek
25-12-17, 10:24
Tak, oprócz otwierania drzwi tylnych powiadomienie wyskakuje również przy zapinaniu i odpinaniu pasów - myślałem, że to oczywiste.