PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypiąca kolumna kierownicy (może coś innego??)

szymu
17-09-08, 19:13
Witam,
czy ktoś spotkał się ze skrzypieniem kolumny kierownicy?
U mnie skrzypienie zaczęło występować od kilku dni. Jest nieregularne, czasem skrzypi jak kręce kierownicą, czasem skrzypi nawet gdy auto stoi (jak otworzyłem maskę to oczywiście przestało). Skrzypienie dochodzi niby od silnika od strony kierowcy, ale nie widze tam żadnych pasków/ruchomych elementów które mogłby wydawać takie dźwięki... dźwięk przypomina odgłos tarcia gumy o plastik... czy ktoś wie co to może być? Ewentualnie ile naprawa czegoś takiego kosztuje??
Dzięki za odp.

agent
17-09-08, 22:01
Mi też skrzypi i mówią (tu na forum) że to przekładnia i może być to racja. Obstawiałem na gumy stabilizatora i po wymianie dużo mniej ale nadal sobie nieraz lekko skrzypnie.

cfaniak82
18-09-08, 21:57
A jaki to rocznik? Ja mam 2005 1,4. Przy 19 tys przebiegu wymieniali mi w ramach gwarancji całą przekładnię bo podobno akcja serwisiwa była. Terz zaczynała skrzypieć.

szymu
21-09-08, 16:03
2002r. 1.7 ctdi - auto było serwisowane do początku 2008r. w niemieckim ASO, jednak żadnego wpisu dot. kolumny kierowniczej nie widziałem (może diesle były pozbawione tej wady?).

FUGGES
21-09-08, 16:53
Witam,
U mnie skrzypienie zaczęło występować od kilku dni. Jest nieregularne, czasem skrzypi jak kręce kierownicą, czasem skrzypi nawet gdy auto stoi (jak otworzyłem maskę to oczywiście przestało). Skrzypienie dochodzi niby od silnika od strony kierowcy, ale nie widze tam żadnych pasków/ruchomych elementów które mogłby wydawać takie dźwięki... dźwięk przypomina odgłos tarcia gumy o plastik... czy ktoś wie co to może być? Ewentualnie ile naprawa czegoś takiego kosztuje??
Dzięki za odp.

To samo mam też mi zaczyna coś skrzypieć ale nie zawsze . Prócz tego przy skręcie kół mi tarkocze niby wymieniłem tuleje gumowe z przodu komplet prawą i lewą strone troche pomogło lecz nadal słychać i boje się ze chyba to będą przeguby :D a co wy myslicie co to może być? :rolleyes:

agent
22-09-08, 12:57
Jak terkotanie to mogą być przeguby. Sprawdź jak wyglądają osłony. Słyszałem o przypdakach że jeśli w porę się zauważy pękniecie to przegub po wyczyszczeniu, nasmarowaniu i nowej osłonie da się jeszcze uratować.
szymu Ja też mam CTDi tez skrzypi i tez nie zawsze. Ostatnio mniej. Tak sobie myślę, że nasmarowanie może by pomogło pod te osłony gumowe.

tommek82
28-09-08, 21:17
Witam,
Dzięki za odp.

mi tez piszczy od strony kierowcy z przodu (przynajmniej mi sie tak wydaje ze to z tej strony), ale nigdy zaraz po odpaleniu zawsze po przejechaniu dluzszego kawalka, ale raczej to nie to samo co Ty masz szymu, bo mi nie skrzypi gdy auto stoi tylko w jezdzie przy kreceniu kierownica (glownie w lewo lub jazda na wprost i przy nieduzych predkosciach) . Dzwiek sam nie wiem trzeba by bylo posluchac ale to cos w stylu szybkiego ŁI ŁI ŁI ŁI :D i ustepuje na chwile przy gwaltownym przyhamowaniu. Znajomy ktory robi hondy zdejmowal kola z przodu, obadal zawieszenie, tarcze klocki itp. i nic nie widzial, zero luzu czy zuzytych gum, stwierdzil ze przy wymianie z przodu tarcz i klockow problem ustapi samoistnie, ale czy na pewno??

agent
29-09-08, 13:55
U mnie po wymianie klocków nie ustąpiło. W ogóle to skrzypienie jest dziwne bo nieraz jest, nieraz nie ma, nieraz lekko skrzypi a nieraz jakbym chodził po starej podłodze z desek.

tommek82
29-09-08, 21:22
U mnie po wymianie klocków nie ustąpiło. W ogóle to skrzypienie jest dziwne bo nieraz jest, nieraz nie ma, nieraz lekko skrzypi a nieraz jakbym chodził po starej podłodze z desek.

heh u mnie to samo centralnie, bosze takie *******y a irytuja jak jasny gwint, a myslalem ze hondy to auta idealne :P

agent
01-10-08, 23:09
jakbyś ci się chciało i byś w końcu znalazł co było przyczyną to napisz bo moje objawy są idealnie identyczne do twoich.

marcinwiecek
03-10-08, 09:21
ja mam 1,6 benzyne z 2003 r i tez skrzypi wymienilem przeguby gumy tuleje no i na koncu dotarlem do tego okazalo sie ze po wymianie maglownicy przestalo skrzypic cisza spokoj relax.

tommek82
05-10-08, 10:13
ja mam 1,6 benzyne z 2003 r i tez skrzypi wymienilem przeguby gumy tuleje no i na koncu dotarlem do tego okazalo sie ze po wymianie maglownicy przestalo skrzypic cisza spokoj relax.

w ASO robiles??
Jakie koszta?

civic45
05-10-08, 19:58
panowie było już o tym wiele razy
skrzypienie to jest zawsze magiel
najpierw jest skrzypienie a potem stukanie na bardzo delikatnych nierównościach
daje się to przesmarować i nie trzeba do tego serwisu
smarowanie może zapobiec późniejszemu stukaniu ponieważ z braku smaru wyciera sie ślizgacz i obudowa magla (to właśnie skrzypi )
wystarczy zsunąć osłony i na kitować tam smaru ile wlezie a skrzypienie ustanie

LemonR
09-10-08, 12:53
Z "przyjemnością" dołączam do użytkowników skrzypiących maglownic. Niech to %#$^ strzeli. U mnie skrzypienie pojawiło się jak spadły temperatury,raz skrzypi raz nie raz trochę raz ciąglę, przebieg 100 000. Na razie zamierzam to &*^%$ nasmarować, zobaczymy co dalej. Pochwalę się efektem. Zaczynam tęsknić za 6 gen.

Jestem po smarowaniu. Skrzypienie ustąpiło całkowicie, zobaczymy na jak długo. Koszt smarowania w ASO Bydgoszcz 72zł.

D.A.N.
03-05-09, 18:54
Witam

Jestem od niedawna posiadaczem wspaniałej Hani 1,6 z auta jestem bardzo zadowolony ale od pewnego czasu nie daje mi spokopj skrzypienie skrzypi skrzypi skrzypi szukalem szukalem i wkoncu znalazlem tutaj na forum , mam nadzieje ze nasmarowanie wszystko zmieni :) co do auta too aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajjjj Hania i nic innego :)

LemonR
03-05-09, 19:14
Mi do dzisiaj nie skrzypnęło ani razu. Zobaczymy jak będzie na jesień kiedy przyjdą chłodniejsze dni.

heras
03-05-09, 21:31
Koledzy ja mam Civic 2003r 5D 1.4 od pazdziernika

Kupilem go i mial przejechane ok 140 tys. Po 2 miesiacach pojawilo sie skrzypeinie o ktorym mowa w tym temacie.

Teorie byly rozne, pisalem tutaj takze na forum, kazdy cos podejrzewal. Mnie to skrzypienie tez doprowadzalo do szalu, a najgorsze bylo to, ze jak juz sie umawialem w jakims serwisie zeby mi to zlokalizowali to jak zajezdzalem do serwisu to akurat nie skrzypialo. W konc okazalo sie ze to jednak ze to nieszczesna przekladnia w tych civicach. Znalazlem bardzo dobry serwis zaraz za Lublinem (miejscowosc Plouszowice) ktory zajmuje sie tylko przekladniami. Serwis z najwyzszej polki, mila obsluga, nie jakies tam zdzieranie z klienta bez wzgledu na usterke, tymbardziej ze wczesniej pojechalem do ASO Honda w Lublinie i posprawdzali mi wszytsko za 50 dyszek i stwierdzili jednoznacznie ze to przekladnia. Koszt nowej w ASO to ponad 4 tys i wlasnie ASO polecilo mi ten serwis w Plouszowicach. Za regeneracje zaplacilem cos kolo 700 zl. Na naprawe dostalem 1 rok gwarancji. Od naprawy zrobilem 12 tys km i narazie zadnego skrzypienia czy grzechotki - po prostu cisza, az milo jechac. Z samochodu jestem bardzo zadowlony, ojciec ma wczesniejsza generacje, ja ogolnie mam auto ktore mi sie bardzo podoba. Czasem byc moze wystarczy i samo smarowanie, ja natomiast oprocz skrzypienia pozbylem sie takze grzechotki, stukow. Mysle ze warto. Pozdrawiam forumowiczow.

agent
04-05-09, 07:25
Znamy tę historię już. Tylko moim zdaniem lepiej spróbowac najpierw smarowania i wymiany oraz regulacji sprężynki które to zabiegi i częsci kosztują grosze niż od razu regenerować przekładnię. Problem sie pewnie rozwiąże ale też nie wiadomo na jak długo. Są opinie że regenrowane przekładnie nie są zbyt trwałe.

nazgul86
27-01-10, 09:22
okej mam ten sam problem przy ruszaniu stuknie z dwa razy i po chwili ustaje i tak w kółko! wkurzające to jżest Powiedzcie mi które miejsca przekładni trzeba nasmarować? i w którym miejscu w przekładni sprężynka sie znajduje? Pozdrawiam

agent
27-01-10, 10:39
Użyj opcji szukaj.

rafał79
28-01-10, 22:35
a może któryś z kolegów objaśni dokładnie krok po kroku jak wykonać czynność przesmarowania w własnym zakresie maglownicy...dzięki

genior
29-01-10, 00:19
było napisane już z milion razy tylko nie chce Wam sie widze poszukać
to nie boli

rafał79
31-01-10, 00:36
szukałem...i nie znalazłem...moze jednak ktoś pomoże ...dzięki

agent
31-01-10, 17:09
cytuje po raz drugi z tematu "stukot w przednim zawieszeniu"

"co do smarowania profilaktycznego trzeba sie zaopatrzyć w opaski zaciskowe plastikowe około +-20cm szt 2 szerokosć około 4-5 mm

smarujemy elementy ślizgowe które znajdują sie pod osłonami (harminijkami )maglownicy
co do smarowania to :zdejmujemy oryginalne opaski metalowe z osłon na maglu,tych harmonijek (jeśli je delikatnie rozszerzysz to da się je ponownie wykorzystać )
po usunieciu opasek skręcamy kierownice tak aby harmonijka pod którą będziesz smarować była jak najbardziej rozciągnięta (czyli smarujesz lewą stronę skręcasz w prawo i na odwrót )
zsuwamy osłonę i zapodajemy sporą ilość smaru głęboko pod osłonę (smarownicą )
to samo z drugiej strony
smaru powinno być na tyle dużo żeby podczas kręcenia kierą ściskająca sie harmonijka wciskała go w elementy trące które w czasie pracy (kręcenia kierą) usuwają ten smar spychając go w puste miejsca

po zakończeniu smarowania kazdej strony po kolei zaciskamy opaski
smar jaki można do tego wykożystac to np schell hdx2 z dodatkiem molibdenu jest to czarny smar z dodatkiem molibdenu o dość płynnej konsystencji ,aczkolwiek nie widze przeciwskazań dla innych produktów
ten kolorystycznie i konsystencyjnie bardzo przypomina oryginalny "
Od siebie dodam że ja smarowałem już drugi raz bo za pierwszym razem chyba za mało. Teraz żeby smar był rzadszy uzyłem tradycyjnego smaru do łożysk ŁT zmieszanym z olejem przekładniowym Hipol. Wyszła z tego dość fajną i w miarę rzadka maź. Po smarowaniu brak skrzypienia.

jarzyna
11-02-10, 19:05
Też miałem problem ze skrzypieniem podczas kręcenia kierownicą. I co się okazało. Żadna maglownica tylko łożyska w mocowaniach górnych amortyzatorów skrzypiały. Wymieniałem amortyzatory bo wiadomo fabryczne to padaka i po wymianie miłe zaskoczenie, zero szmerów i innych odgłosów. Dzwonię do mechaniora pytam co i jak a on mówi, że nic oprócz smarowania nie robili. Wcześniej dzwoniłem do serwisu na Parowcową i też stwierdzili, że mogą to być mocowania amorków. Przed regeneracją maglownicy polecam więc przesmarowanie łożysk, napewno nie zaszkodzi a można zaoszczędzić kasy.
Pozdro

ziemex
17-09-12, 15:52
Mam podobne skrzypienie, dzisiaj nasmaruje gdzie trzeba i zdam relację

ziemex
18-09-12, 22:05
dzisiaj zrobiłem akcje serwisową maglownicy - poszło dość szybko. Jeżeli chodzi o dostęp to tak: lewa strona najlepiej jest widoczna i dostępna z poziomu kanału -wystarczy tylko zdjąć lewą osłonę silnika. Prawa strona już nieco więcej roboty bo trzeba wyciągnąć filtr powietrza wraz z obudowa oraz akumulator - ale nie jest strasznie, kilka dodatkowych śrubek i voila. Dostęp jest trochę ciasny ale z pewnością lepszy niż ktoś opisywał wcześniej poprzez śruby mocujące (nr 14 na schemacie) do których dostęp jest mówiąc krótko fatalny.

Aha i słówko na temat tych obejm. Wg mnie nie ma potrzeby kupowania ekstra nowych ponieważ nawet jeżeli przy zdejmowaniu trochę się zagną to łatwo można je odgiąć, wyprostować przy czym nie tracą swoich właściwości.

laskos
21-09-12, 08:13
To ja też dodam coś od siebie :-)
Ja smarowanie maglownicy robiłem od góry. Zdjąłem filtr powietrza żeby mieć więcej miejsca na rączki. Zdjąłem objemki. Dobrze jest je jakoś ścisnąć żeby mieć lepszy widok na wszystko, u mnie smarowałem najpierw prawą bo było więcej miejsca a potem lewą, dobrze jest skręcić koła raz w lewą a potem w prawą stronę w zależności, którą stronę akurat się smaruje. Idzie szybko i łatwo tylko trochę mało miejsca na ręce przy tych czynnościach.
I w zasadzie to cała filozofia smarowania. Ja użyłem smaru grafitowego. Na innych wątkach jest to wiele razy opisane.

I przestroga ode mnie bo miałem małą przygodę :-(

NIE WYJMUJCIE KOSTEK OD ELEKTRYCZNEGO WSPOMAGANIA KIEROWNICY (CHOCIAŻ PO STRONIE KIEROWCY JEST MAŁO MIEJSCA NA DŁONIE) i uważajcie na kabelki z nimi podłączone..

Miałem skorodowaną izolację przy kostkach, wypiąłem je zrobiłem małe zwarcie o którym nic nie wiedziałem, zwarcie poszło na sterownik i padł.
Nowy w ASO kosztuje 1840 pln :-( ze szrotu z anglika od 100 do 250 pln :-) co prawda uchwyty montażowe nie pasują ale na jednej śrubce się trzyma i jak dywanikiem się zasłoni to nic nie widać. Trzeba jedynie odgiąć blaszkę z osłony sterownika żeby nie przeciąć kabli. Idą tam kable sterujące i takie 4 grube z dużym prądem, jak by się na tych grubych zrobiło zwarcie to auto spali się szybciej niż zapałka. Sterownik działa zaraz po podłączeniu i można to zrobić samemu, 10 min. roboty.

I to by było na tyle moich przygód z maglownicą i EPS'em.

pzdr. ALL

Connector
30-11-12, 00:04
Zrodziło mi się takie pytanie - czy problem z maglownicami występował w modelach po lifcie? w ASO powiedzieli mi, ze to była to bolączka pierwszych lat produkcji, że potem było ok.

mloodzian
30-11-12, 09:33
we wszystkich tak jest

darkam
18-07-13, 15:37
we wszystkich tak jest
Potwierdzam. Ja mam Civica z 2010r. i problem się pojawił przy 48tyś.