Zobacz pełną wersję : civic sport diesel warto ?Za
Zastanawiam sie nad kupnem civica w wersji sport z silnikem diesla.
Czy ktos poleca to auto z takim silnikiem ?
Czy części do niego sa drogie ?
Czy jest możliwośc podniesienia mocy chipem ?
Ten diesel na sport MZ się nie nadaje. Do codzinnej jazdy zwłaszcza w trasie jest b.fajny ale ospałość tego silnika na wkręcanie się na obroty jest duża. Chip powinien podnieść moc do około 125-130 KM
lukas-comp
26-09-08, 03:49
Osobiscie nie polecalbym zakupu diesla w budzie VII gen. Jak juz chcesz sie porywac na ropniaja to najnowsza gen. ewentualnie inna marka. Niestety te auta maja sporo wad, ktore wychodza predzej czy pozniej.
Ja bym proponowal zdecydowanie wersje 1.6 benzynka.
Ale dlaczego piszesz że diesle mają sporo wad? Czytając forum civic jak i inne forum poświęcone dieslom powiedziałbym że diesel ISUZU montowany z VII gen nie wyróznia się specjalnie na minus ani na plus w stosunku do konkurencji. Jak można przeczytać na naszym forum jedyne co go gnębi to zacinanie się łopatek turbiny które nie wymaga nawet jej wymiany. Trochę dziwnie jest pisać że się coś poleca albo nie skoro się tym nie jeździ, przynajmniej jak dla mnie.
P.S. Mimo, że wydaje sie zę stanąlem w obronie diesla sam wybrałbym następny raz 1,6 benzynkę ale to z innych powodów niż awaryjność (mi służy bezawaryjnie nie licząc alternatora).
czy ten diesel isuzu w civicu vii gen to jest ten sam diesel co w oplach kladli?
W oplach IZUZU był początkowo bez common rail bodajże 75 i 80 KM. Potem ISUZU dołozyło comon rail, inne turbo i 16 zaworową głowicę i były wersje 80, 100 i 125 KM. W Honach tylko 100 KM. Oprócz innego zasilania zmieniona jest też turbospręzarka na ze zmienną geometrią łopatek i pewnie też elektronika sterująca. Co dokkladnie różni jednostki opla i hondy to nie wiem ale napewno większość silnika i zasilania common rail jest takie samo. Inny jest wydech.
Witam. Jeżdzę takim od stycznia tego roku. Poza drobnymi problemami na samym początku i brakiem wiedzy mojej i serwisu H. w Krk (K&K) to jest to fajne autko. Przejechałem nim już ok. 20 tys. i ok. Twarde co w mieście może być trochę uciążliwe ale na trasach jest czym pogonić i wyprzedzać , a trzyma sie asfaltu ze ho i pali 5l/100, w mieście 6,5-7/100. Jak będziesz chciał sie przejechać daj znać.( Właśnie tego mi brakowało jak kupowałem mój , tak naprawdę kupowałem na wygląd i dobre rady mechachanika któy mi to autko sprowadził). Co do części to nie wiem lub nie mam orientacji. A co do podniesienia mocy chipem to rozmawiałem z fachowcami od turbin i nie polecają bo rozwala je ale to tylko jedna taka subiektywna wypowiedz.
lukas-comp
26-09-08, 17:21
Przy obecnej cenie ON, poprostu zakup malo oplacalny zwazywszy na niewiele mniejsze spalanie. Do tego dochodzi koszt serwisowania, ktory przy ropniakach zawsze jest wyzszy. Dlatego moja subiektywna rada byl zakup Civica VII gen w benzynie 1.6 (jesli decydujesz sie na zakup tylko tego auta).
Wszystko tez zalezy ile chcesz przeznaczyc na zakup auta, bo moze jednak warto rozgladnac sie za czyms innym ?
Osobiscie jesli kupowalbym diesla od Hondy to tylko Accorda pow. 2003r ;)
radekkaras5292
26-09-08, 20:37
Witam jezdze civiciem juz 2 lata i mam go kupionego w salonie w belgi i jestem zadowolony ma zalozone felgi 17 cali i jest podkrecony do 144 konikow polecam.(p.s. oczywiscie full wersja)
radekkaras5292 Mógłbyś napisać czy te 144 KM to tylko programem czy coś jeszcze. I gdzie ewentualnie robiłes chipa i jak się jeździ, czy spalanie wzrosło?
Nono, 144 KM to sporo. Masz wykres z hamowni?
faktycznie niemało- zazwyczaj podnoszą do 130KM
ja co prawda jeżdżę tym autem dopiero od 2 miesięcy, ale narazie jestem zafascynowany (mój pierwszy turbo diesel:))
części są drogie- jak to do hondy, niektóre ze względu na swoją unikatowość- nawet bardzo drogie (mowa o rynku wtórnym, bo w ASO wszystko jest drogie)
na dzień dobry miałem nieprzyjemną niespodziankę ze śmiercią alternatora, za czym poszedł aku (kosztowało mnie to w sumie 700PLN)
blacha gnie się jak papier (jak to honda)
ale ogólnie polecam
też myślałem o CHIPie ale narazie postanowiłem zainwestować w car_audio
lukas-comp
01-10-08, 20:37
faktycznie niemało- zazwyczaj podnoszą do 130KM
ja co prawda jeżdżę tym autem dopiero od 2 miesięcy, ale narazie jestem zafascynowany (mój pierwszy turbo diesel:))
części są drogie- jak to do hondy, niektóre ze względu na swoją unikatowość- nawet bardzo drogie (mowa o rynku wtórnym, bo w ASO wszystko jest drogie)
na dzień dobry miałem nieprzyjemną niespodziankę ze śmiercią alternatora, za czym poszedł aku (kosztowało mnie to w sumie 700PLN)
blacha gnie się jak papier (jak to honda)
ale ogólnie polecam
też myślałem o CHIPie ale narazie postanowiłem zainwestować w car_audio
Heh mowienie o tym, ze czesci do Hondy sa drogie mozna tylko wtedy kiedy nie ma sie rozeznania na inne marki. To nie jest auto klasy Fiata, wiec ceny sa troche wyzsze, jednak zobacz w jakiej cenie sa np. do Forda, Peugeota, Mitsubishi, Audi. Honda na tym tle wypada dobrze :)
Ja za naprawę alternatora płaciłem 300 zł a na allegro są nowe za 350 zł więc dodaj tylko montaż.
lukas-comp, nie rozumiem dlaczego się czepiasz; części do hondy są drogie, stwierdziłem tylko fakt w roli przypomnienia, wszyscy o tym wiedzą; wiem, że są marki do których części są porównywalnie drogie i wiem, że fiat to G... w porównaniu do Hondy (właściwie nie powinno się ich wogóle porwnywać)
agent, za samą naprawę alternatora zapłaciłem 290PLN resztę z kwoty 700PLN pochłonęła nowa bateria
fazi4444@vp.pl
13-10-08, 14:56
Witam. Mam 1.7 CTDi od 3 miechów. Puki co stały problem z turbo (około 2000zł). Zobaczymy co będzie dalej ale... mimo wszystko polecam- raczej nie odradzam :).
Witam. Mam 1.7 CTDi od 3 miechów. Puki co stały problem z turbo (około 2000zł). Zobaczymy co będzie dalej ale... mimo wszystko polecam- raczej nie odradzam :).
Siema, a możesz rozwinąć temat problemu z Turbo ?? :rolleyes:
fazi4444@vp.pl
21-10-08, 01:28
Siema, a możesz rozwinąć temat problemu z Turbo ?? :rolleyes:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=26364
Rozumiem ze 1.7 ma common rail czyt CR. Ma ktos dokladne dane tego motoru przy jakich obrotach ma moc i moment? Czasami tak sie mowi ze sie oplaca teraz kupic benzyne, bo diesel to drozsze ceny, nie wiele mniejsze spalania itp. Otoz moim zdaniem diesel ma mniejsze spalanie wtedy kiedy cisniemy ostro, a pozatym niektorzy lubia jezdzic z duzym momentem i tylko dlatego kupuja tdi, bo po co redukowac biegi i po co ma wyć taka benzyna na trasie?