PDA

Zobacz pełną wersję : D16z6 140km+ ?

harvetster5
01-12-17, 12:56
Siema. Poczytalem troche w tym temacie jednak nie mając podstaw samej teorii ciezko mi wywnioskować z tego odppwiedz na swoje pytanie. A jest ono nastepujace. Jestem na etapie swapa na d16z6. Seria to jednak trochę malo stad w planach podstawowe mody typu dolot wydech , hybrydka itd. Czytalem duzo o doprezaniu jednak nie wiem jakco to wyszloby kwotowo. Co waszym zdaniem z ograniczonym budzetem warto by bylo zrobić , czy sama uszczelka y8 i pplanowanie głowicy da jakieś przyrosty ? Trzeba bedzie zmieniać kółko na regulowanie ? Jak ewentualnie wyglada cena doprezenia dolu np. Z d16z5 tlokami biorac pod uwage ze nie bedzie to robione "po znajomoscli" ? A moze jakies aftermarketowy wałek ? Caly wątek sporwadza sie do jednego pytania. Jakie modyfikacje oprocz tych bez otwierania silnika polecalibyscie by jak najmnieszym kosztem cos ugrac. Mowie tutaj o budzecie 1000 zl nie wliczajac strojenia oczywiscie. Dzieki za wyrozumialosc ew przyjmę wszelkie linki. Pozdro

vtec[VIG]
01-12-17, 13:14
Z takim budżetem nie ma co nawet myśleć i startować z doprezoniem

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

harvetster5
01-12-17, 15:11
To w takim razie ile polecalbys dozbierac , zeby moc juz startowac z czymkolwiek?

rtgg
01-12-17, 15:58
1000zł ? Oczywiście d16z6 policzyłeś z remontem przełożeniem i masz na to 6k ? Za 1k, kup sobie chińczyka 4-2-1, wspawaj rurę zamiast kata i zrób dolot na więcej nie starczy. Koszt zmiany tłoków przy remoncie to ok 1300zł, nowe tłoki wsadzenie tego na korbę szlif na nad wymiar i pierścionki. Czyli do 6k musisz doliczyć 1 :D

Michał102
01-12-17, 16:35
Mając zdrowy silnik nie warto go ruszać jeśli nie masz na ten cel worka pieniędzy.
Zdrowa seria + dolot w postaci puszki (kompletnej) z EK4, kolektora wydechowego 4-2-1, wydechu 2", hybrydowej skrzyni oraz końcowym strojeniu daje już bardzo fajne rezultaty. Będzie to całkiem elastyczne (jak na ten silnik) i dynamiczne wozidło... czasem może nawet uda się objechać jakiegoś emeryta w Fabii lub nawet Sebixa w E36 (pod warunkiem, że będzie mieć zarżnięte 1.6).

rtgg
01-12-17, 17:01
chyba że fabia będzie po wirusie, a e36 w podtlenku :rolleyes:

Michał102
01-12-17, 17:39
Pomijając żarty, to może tak być.
Mnie raz sromotnie Fabia objechała, ale koleś grał nie fair, bo puścił takiego czarnego dyma, że prawie się udusiłem i czym prędzej musiałem odpuścić.
Nie wiem co tam zrobił w tym aucie, ale dymiło to tak jakby kupę starych opon podpalić.

Co do takich podstawowych modów D16, to jeszcze liczony przez Fawora dolot polecam.
U mnie na tym auto zapindalało najlepiej (oczywiście pełny efekt uzyskamy dopiero po wystrojeniu takiego setu).
Do serii z EK4 wróciłem tylko z powodów akustycznych - stożki fajnie drą japę, ale jak się człowiek zbliża do wieku emerytalnego, to na dłuższą metę zaczyna to troszkę męczyć. Tym bardziej, że jest to moje daily i rocznie tym robie w okolicach 25-30kkm.

kamil39
01-12-17, 19:40
Kup sobie porządną skrzynie( z biegami z crx) lub odłóż te 1000 zł na samochód, który seryjnie ma lepszy napęd i więcej mocy.

chyba że fabia będzie po wirusie, yhym.. chyba ta fabia musiałaby miec podwojoną lub potrojoną moc zeby lepiej jechalo od lekkiego civica z d16, i napewno wtedy nie będzie tylko po wirusie.. i dalej to będzie smierdzacy diesel ze sprezarką i wieksza pojemnoscia od silnika z kosiarki, z ktorym nawiasem nie daje rady...

a e36 Tam tylko jedzie 328 i 325, reszta silników nie ma szans z d16, te slabsze to mysle ze eg3 ładnie pogoni z odblokowanym gaznikiem hehe
Nie ma sie co oszukiwać najtansze konie to kg, a w Hondzie stosunek mocy do kg jest bardzo fajny ;)

Michał102
01-12-17, 20:05
a w Hondzie stosunek mocy do kg jest bardzo fajny

Szczególnie, jak większość podwozia już dawno uległa biodegradacji... wtedy ten stosunek jest jeszcze lepszy ;p

rtgg
01-12-17, 21:12
Kup sobie porządną skrzynie( z biegami z crx) lub odłóż te 1000 zł na samochód, który seryjnie ma lepszy napęd i więcej mocy.
yhym.. chyba ta fabia musiałaby miec podwojoną lub potrojoną moc zeby lepiej jechalo od lekkiego civica z d16, i napewno wtedy nie będzie tylko po wirusie.. i dalej to będzie smierdzacy diesel ze sprezarką i wieksza pojemnoscia od silnika z kosiarki, z ktorym nawiasem nie daje rady...
Tam tylko jedzie 328 i 325, reszta silników nie ma szans z d16, te slabsze to mysle ze eg3 ładnie pogoni z odblokowanym gaznikiem hehe
Nie ma sie co oszukiwać najtansze konie to kg, a w Hondzie stosunek mocy do kg jest bardzo fajny ;)

Ty tak serio ? Przecie taka fabia zawirusowana do 180 ciągnie lepiej niż nie jedno d16... To samo tyczy się golfów i innych dizlo gówien co z tego że kopci co z tego że *****, civica objedzie i nikt się o chmurę nie przy*******i...

Seryjne d16z6 idzie mniej więcej tak jak 2.0is... Niezajechane 2.5/2.8 przez ortalionów to i b16 porobi.... Tak że te kilogramy może i dają ale nie w tym przypadku...

Już bez przesady z tymi kilogramami, może do bmw to jest spora różnica, ale taka fabia nie jest znów taka ciężka a nm po czipsie ma gdzieś pewno z 3x tyle co civic... i 170 kuni z tego zrobić też żadną filozofią nie jest.

kamil39
01-12-17, 21:25
Seryjne d16z6 idzie mniej więcej tak jak 2.0is... Jechales kiedys 320 e36? Chyba nie piszac takie coś.

Ty tak serio ? Przecie taka fabia zawirusowana do 180 ciągnie lepiej niż nie jedno d16... proszę Cie, silnik w fabii na pd ma 100 koni, samym programem ile zrobisz 130 ? Powodzenia w objezdzaniu lekkiego auta z podobnej mocy silnikiem.

170 kuni z tego zrobić też żadną filozofią nie jest. No wiadome...:D policz ile na dobrych gratach kosztuje zrobienie tak 1,9 tdi do takiej mocy, anie na uzywanych wtryskach, turbie jakims lumpie( bo jak kopci to c.*** ze turbo pluje i caly dolot w oleju) i chinskim ic, liczą się cyferki "momętu"...i super "wypaśne" przelozenia w skrzyni.
w takiej kasie to tez zlozysz zlumpiałego softa do d16...

rtgg
01-12-17, 22:10
Jechales kiedys 320 e36? Chyba nie piszac takie coś.
proszę Cie, silnik w fabii na pd ma 100 koni, samym programem ile zrobisz 130 ? Powodzenia w objezdzaniu lekkiego auta z podobnej mocy silnikiem.
No wiadome...:D policz ile na dobrych gratach kosztuje zrobienie tak 1,9 tdi do takiej mocy, anie na uzywanych wtryskach, turbie jakims lumpie( bo jak kopci to c.*** ze turbo pluje i caly dolot w oleju) i chinskim ic, liczą się cyferki "momętu"...i super "wypaśne" przelozenia w skrzyni.
w takiej kasie to tez zlozysz zlumpiałego softa do d16...

Tak jechałem e36, 2.0 baa nawet lataliśmy bokiem na mokrym... U nas chłopaki ze zwykłego 1.9 robią granice 135-145hp, przy większym IC 160-175 (na tyle seryjne sprzęgło pozwala). Wtryski seria, turbo seria. Nie wiem jak to jest u innych "tunerów" ale z tego co wiem jak auto nie trzyma serii nawet się za to nie biorą, ale co warsztat inne zasady. Piszesz już o hardcorowych sytuacjach gdzie turbo się nadaje na szmelc, tylko przy takim czymś nikt tego nie będzie programował. Osobiście takiego warsztatu co by się tego podjął nie znam. A to że dizel kopci to nie oznacza od razu że turbo jest ****ięte. Masz chyba coś tam z tym twoim d16z6 porobione, to znajdź jakiegoś golfa czy inne skody z okolicy co mają wirusa w okolicach 160-170hp to zobaczysz czy tak ta waga i "moc" poradzą sobie z tym TDI, tak dostaniesz chmurę i tyle będziesz tdi widział :P . 150 konne d16 było fajne 10 lat temu jak ludzie nie mieli dostępu do gratów jak teraz, w tym momencie takie d16 nic nie znaczy...

grzesiek84
02-12-17, 14:12
Tak jechałem e36, 2.0 baa nawet lataliśmy bokiem na mokrym... U nas chłopaki ze zwykłego 1.9 robią granice 135-145hp, przy większym IC 160-175 (na tyle seryjne sprzęgło pozwala). Wtryski seria, turbo seria. Nie wiem jak to jest u innych "tunerów" ale z tego co wiem jak auto nie trzyma serii nawet się za to nie biorą, ale co warsztat inne zasady. Piszesz już o hardcorowych sytuacjach gdzie turbo się nadaje na szmelc, tylko przy takim czymś nikt tego nie będzie programował. Osobiście takiego warsztatu co by się tego podjął nie znam. A to że dizel kopci to nie oznacza od razu że turbo jest ****ięte. Masz chyba coś tam z tym twoim d16z6 porobione, to znajdź jakiegoś golfa czy inne skody z okolicy co mają wirusa w okolicach 160-170hp to zobaczysz czy tak ta waga i "moc" poradzą sobie z tym TDI, tak dostaniesz chmurę i tyle będziesz tdi widział :P . 150 konne d16 było fajne 10 lat temu jak ludzie nie mieli dostępu do gratów jak teraz, w tym momencie takie d16 nic nie znaczy...

100%racja- byle golf tdi po programie zmiecie kosiarkę bez NM.I nie pomoże ci niska masa.

Michał102
02-12-17, 23:24
Też nie przesadzajmy z tym byle golfem :)
Może nie Golf, ale ciąłem się z Leonem 1.9 TDI zczipowanym na ponoć 160KM i od 0 do 180km/h dostał srogi łomot.
Z rolki by pewno nie było tak kolorowo, bo taki klekot jedzie do przodu z każdych obrotów, ale ze startu zatrzymanego wypada blado.
Te jego 20 koni więcej nie są w stanie nadrobić znacznej różnicy w masie samochodu.

rtgg
02-12-17, 23:28
Też nie przesadzajmy z tym byle golfem :)
Może nie Golf, ale ciąłem się z Leonem 1.9 TDI zczipowanym na ponoć 160KM i od 0 do 180km/h dostał srogi łomot.
Z rolki by pewno nie było tak kolorowo, bo taki klekot jedzie do przodu z każdych obrotów, ale ze startu zatrzymanego wypada blado.
Te jego 20 koni więcej nie są w stanie nadrobić znacznej różnicy w masie samochodu.

To nie masa tylko skrzynia. :)

@@Edit
I jeszcze rakim TDI trzeba umieć jechać a nie kręcić do "odciny" :D

mariuszmaxs
04-12-17, 21:51
Ja przechodziłem nie tak dawno nagrzanie na mody w d serii. Do eco wkładałem wałki od vtec,wydechy,kolektory,krótkie skrzynie i tak byłem nie zadowolony z efektów niby miałem około 130 koni pod maską a faktycznie ryczy pipe którą trzeba było kręcić do odcinki by jako tako jechało. W chwili obecnej mam civic Ep4 cdti 101 koni i nie ma porównania z komfortem jazdy do jajka,o wiele cięższa buda a lekko tylko musnę pedał gazu a niutony ciągną auto do przodu. No i spalanie przy dojazdach do pracy według komputera 5 litrów. Jak zrobię program na 130 koni to pewnie ten diesel nie będzie wiele odstawał od D16Z6.

Michał102
05-12-17, 14:13
Panowie, ale proszę szanujmy się.
Z tymi traktorami, to na forum dla rolników.

:p

rtgg
05-12-17, 17:03
Panowie, ale proszę szanujmy się.
Z tymi traktorami, to na forum dla rolników.

:p

I temat zakończony... :D
Swoją drogą niemce dizle to może mają. Ale bloki benzynowe... https://www.youtube.com/watch?v=LXPp7_YF3Go To tak dla pośmiania się :D

vtec[VIG]
05-12-17, 19:46
O czym tu mowa nie ma co porównywać samochodu z doładowanie i bez i jeszcze diesla wiadomo że tam niut większy jeszcze w mniejszej pojemnosci.

rtgg
05-12-17, 23:09
;2867738']O czym tu mowa nie ma co porównywać samochodu z doładowanie i bez i jeszcze diesla wiadomo że tam niut większy jeszcze w mniejszej pojemnosci.

Porównuje się do tego czego aktualnie jest więcej na naszych ulicach... Często też wsadzamy kupę siana w jakieś dłubanie d16 i potem rezultat jest taki że robi to byle co od świateł :P . Swoją drogą za chwilę seryjna Honda nie będzie miała porównania do niczego, bo albo mają kryzys albo po prostu nie mogą stworzyć nic dobrego. Nowego tajpera Ford łoi, mercedes poza zasięgiem jedyna walka z golfem... Zaraz Mclaren zrezygnuje z silników Hondy w f1 i motosport dla nich się skończy :D

harvetster5
05-12-17, 23:43
To nam sie rozwinal temat o klekotach. Hahah korzystajac z tego ze troche Was tu jest , to prosilbym o pomoc http://civicklub.pl/forum/showthread.php?274243-D15z1-kompresor w tym temacie skoro juz mi tak obrzydziliscie to z6

vtec[VIG]
06-12-17, 13:36
Co do mody to się zgodzę taki teraz trend że się diesle dmucha i jeździ później taka lokomotywa [emoji3]. Generalnie wydaje mi się że zrobić porządnie diesla na jakieś 250 km z powiedzmy 1.9 też mało nie wyjdzie.

rtgg
06-12-17, 16:46
;2867897']Co do mody to się zgodzę taki teraz trend że się diesle dmucha i jeździ później taka lokomotywa [emoji3]. Generalnie wydaje mi się że zrobić porządnie diesla na jakieś 250 km z powiedzmy 1.9 też mało nie wyjdzie.

okolice 220 koszt ok 5k . Wtryski, Turbo , IC , Mapa. Niestety taka tendencja się utrzyma puki takie wynalazki będą przechodzić przeglądy... Zaczną upierdzielać golfy 4 polecą na złom i ludzie znów wrócą do benzyniaków.

kamil39
06-12-17, 22:12
Za tyle kasy zlozysz d16z6soft, ktore takie tdi zmiecie ...